Idrottspsykologi Ridning DEL 4 Analys och värdering

Man kan tycka och tänka hur man vill. Hur deprimerande är det inte att veta att 10% av befolkningen är arbetslösa. Varför inte tänka positivt istället och säga att 90% av befolkningen har arbete. Det är två helt olika sätt att tänka, man vill gärna tänka på de negativa istället för att fokusera på de positiva. Naturligtvis är båda påståendena lika sanna. Man får göra ett eget val, vilket fokus vill jag ha? Man ska ju självklart sträva efter att fokusera på det bästa, samt att försöka tänka på det man vill och tränga bort alla andra tankar.


Här är en jättelätt övning: Tänk inte på Jordgubbar. Hur många av er tänkte på just jordgubbar? Det som hände är troligtvis att man först tänkte på jordgubbar för att sedan tänka på att inte tänka på jordgubbar. Det gäller att fokusera på det man vill, inte på det du inte vill!


Man ska inte ändra på något man lärt sig från träningarna då man tävlar, för det kan bli livsavgörande, det gäller att ha koll på vad man gör och fokusera på rätt saker. Det räcker med att man blir ofokuserad i några sekunder och då är olyckan ett faktum. Det är så lätt hänt att man tappar koncentrationen en stund och hästen vet då inte vad den ska göra, då händer det som inte får hända, att man går omkull eller kraschar i något hinder.


När man väl kommer till tävlingsplatsen ska man inte ”träna” på att tävla, utan man ska ha tränat på allt som ingår i tävlingssituationen innan man kommer till tävlingsplatsen. Vet man om att det inte går att hoppa över ett hinder på 50 cm, då bör man inte tävla på 90 cm. Men sedan finns det alltid några saker man måste träna på, under tävlingen. Man ska försöka ha så mycket som möjligt klart innan tävlingsdagen. Man ska veta var man har allting och kontrollera så att man har all utrustning och saker som behövs med sig. När man väll är på plats måste man komma ihåg banan, träna på att komma ihåg banan på träningar är jätte bra. Det viktigaste på tävling är att göra så gott man kan, lära sig av sina misstag, träna mer på det som gick dåligt, komma ihåg det som gick bra och sist men inte minst, HA KUL!


Några sista ord
– Ta inte livet för allvarligt, du kommer ändå inte levande ur det.


Kommentarer
Postat av: Joelles hästblogg

Skitbra analyser, fick verkligen mig att tänka om :D

2010-07-17 @ 22:50:38
URL: http://joellemyslek.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0