Maria träning Tari

Idag var det dags att träna Tari igen!

Framridningen var inte den roligaste, Tari försökte slinka undan och gjorde diverse olika saker för att slippa arbeta korrekt såsom böja på halsen överdrivet mycket, springa iväg, backa hålla på och vara allmänt störig...

Jag red mycket lösgörande såsom skänkelvikningar, öppna, sluta. Guldklimparna fick jag fram ibland då gick hon riktigt fint! Sedan mycket ökningar och minskningar stod också på schemat. Riktigt nyttigt. Galoppen blir alltid jobbigare än traven, det blir mer dragkamp. Jag rider sämre i galoppen kan jag bara konstatera. Det gäller att få till de prefekta.. Just den pefekta galoppfatningen fick jag till ibland, det kändes underbart!

Till hoppningen som alltid påbörjas efter mycket markarbete och hoppningen tar oftast minst tid... Kanske inte så kul men hästen är ordentligt framme och går riktigt bra vid de laget!

Hoppade fram på ett litet hinder det gick bra, tari busade lite ibland.  Var där två hinder på en linje så skulle jag bara hoppa det sista och ändå skulle jag få en spikrak väg till det. Det är sånt som jag inte är riktigt van vid att träna på, jag är van vid att kunna göra en slarvig väg och övervinna hindret. Men idag var det pressition som gällde. Jag skulle rida riktigt långt ut i svängarna och få en exakt rak väg, efter någon gång gick det och sprången blev därefter riktigt riktigt bra!

Sedan hoppade jag lite bana med några linje också. Det gick riktigt bra när jag hade en bra galopp till hindret, ibland kortar jag lite för mycket av okänd anledning. Kortar jag för mycket blir det första språnget bra och jag måste då rida jätte mycket frammåt till andra och sedan efter de blir det inte bra alls det straffar sig!

Hoppade sedan en liten bana på 1,20 och oxrarna var lika breda som höga. Jag red bra i början, sedan när jag hoppat första hindret på en linje så jagade jag henne till andra hindret och det straffade sig med att en bom föll.... Hoppade resten och då stressade jag inte henne och då gick det bra...

Fick hoppa om linjen där jag fick ett nerslag och då red jag som man ska rida och sprången var helt amazing!

Dagens ridpass Tari i bilder...

Här kommer lite bilder på Tari eller rättaresagt två stycken..


Blev inga kort på någon annan häst pga att det blev för mörkt ute...

Tokiga Tari...

Bjuder på lite bilder på Tari från igår när dem fick byta hagar, jag som faktiskt trode att tari skulle vara snällast hade helt fel...



Jag stör mig på att jag har stolpen med på sista bilden, men ja, ni ser hur vig Tari är och hur lång räckvidd hon har på sina sparkar, bäst att hålla sig undan!


Jag har inte berättat om....

Träningen i onsdags med Pralin för Maria.

Vad ska jag säga om träningen? Jo, det känndes som jag kom långt i markarbetet innan jag började hoppa. Sedan hoppade jag serien jag hoppade med Tari i måndags tror jag att det var.

Det gick jätte bra hoppade den cirka 5-6 gånger och nästa gång så var det lite större typ 5 cm? dem höjde verkligen inte mycket och då händer det som inte ska hända... Pralin får efter oxern för sig att där är studs till nästa hinder där det är ett galoppsprång, så hon hoppar av direkt istället och gör något konstigt i avsprångspunkten typ snubblar till eller vet inte riktigt var hon har benen och detta resultetar ju i att jag flyger av och Pralin håller på att gå omkull, men Pralin räddar situvationen för egen del. Men jag landar på marken....

Landar och landar, jag flyger och tar hela smällen med min höft. Ont som in i hade jag, jag låg kvar länge på marken innan jag började röra på mig och reste mig upp, hoppade direkt upp på Pralin... Hoppade serien igen och fortsatte med träningen som ingenting hade hänt....

Men när jag skulle hoppa av Pralin kom jag på att jag inte kunde gå, och jag kunde verkligen inte gå... Sedan dess har jag haft jätte ont i min höft och numera ser den ut så här....
Lite dålig bild men det ser värre ut och är mer svullet i verkligheten.. man ser lite dåligt på bilden..

Visste ni att...

Henke Larsson har börjat rida på i Helsingborg? Efter en vadslagning med Malin Baryard Johnsson?

Läs mer på Expressen
här

Detta låter roligt, tror att fler får upp ögonen för ridning på detta sättet, eller vad tror ni? Speciellt om han rider någonting i Falsterbo, de hade varit extra kul! Eller vad annser ni?
Henrik Larsson Foto: scanpix

Bilden lånad härifrån

Mycket att göra lite betalt..

Så är det kanske? Vem vet?

Jag har i alla fall haft väldigt mycket att göra och lite tid vid datorn, det har hänt mycket saker och ting. Mycket som ska göras och dessutom har jag fått något ryck och ska baka så mycket jag bara kan för att stoppa allt i frysen för att jag har fått damp för att vi aldrig har några kakor! Så kan man också göra!

Hästarna ska dessutom ridas och tränas och hållas igång för fullt, det tar sin lilla tid allting! Tävlingsplanen för lite mer än en månad ligger klar, dessutom lite planering vad som ska ske med hästarna är också klart, skönt att veta lite hur dem ska gå och så inom den närmsta tiden! Jag har kommit bra underfull med det nu tycker jag, då är det bara att köra på!

Vissa saker glömmer man aldrig.... Vissa saker tar aldrig slut iheller!

Maria träning Tari

Idag tränade jag igen! Mycket träningar och mycket körande!

Vi började med att diskutera lite kring gårdagen, mest om banan och min ridning. Jag fick faktiskt beröm för jag red så snyggt och prydligt och red vägarna så som man skulle och hade en jämn och bra galopp hela tiden! De där lät som många pluspoäng!! Vi rev ju sista hindret jag och Pralin. Men Maria tyckte att jag tog ut svängen väldigt bra och red precis som jag skulle och att de hindret var det svåraste på hela banan och att 1:an stod väldigt dumt också! Känns bra att få veta att man gjorde rätt även på tävling, bra med en engagerad tränare!


Nåja åter till träningen med Tari. Hon gick faktiskt bra idag. I början bråkade hon lite och sprang iväg men sedan lugnande hon sig. Red bla skänkelvikning snett igenom över hela stora ridhuset, vilken känsla jag fick åt ena hållet helt amazing vad fint det gick! I andra hållet försökte hon mest vika halsen och springa ifrån arbetet, fick henne att arbeta lite mer där i alla fall till sluts!

Galoppen tycker jag aldrig går bra, högervarvet går sämst som vanligt.. Men vänstervarvet tyckte jag inte att jag fick någon bra känsla i heller, men maria tyckte det såg bra ut!

Hoppningen idag bestod av en serie på sammanlagt 6 hinder, varav två oxrar. Först var där två hinder som studs, sedan något galoppsprång till nästa hinder och till nästa hinder igen.. Sedan dem två sista hinderna var också som studs. Riktigt nyttig övning för Tari. Då hon måste tänka själv och måste både länga och korta sig! Hon gjorde det väldigt bra, ibland vinglade hon lite för att få mer plats, men sedan gick det kalas! Hon hoppade till och med igenom riktigt och inte bara kastade sig iväg som hon brukar!

Förra sommaren...

Tävling Båstad

Idag har jag och Pralin varit på Båstad och tävlat, därav den dåliga bloggningen igår. PGA att jag väldigt sent fick reda på att jag fick hoppa in och jobba igår och då han jag inte riktigt med allt jag planerat och hade inga förberedda inlägg att slänga in!

90 cm - 0+0 fel
Hon var hyffsad på framhoppningen. Försökte rida som jag har fått order om. Det gick väldigt bra. Inne på banan la jag upp ett bättre grundtempo än vad jag brukar ha också försökte jag rida med så lite innerhand som möjligt. Det gick bra, ibland på räckena ur sväng använde jag innerhanden lite för mycket! FY! Men Pralin hoppade super bra och tittade inte på någonting och nollade! Allt enligt planerna!

Detta fick man när man nollade 90 som är en bedömning A, alla felfria likaplacerade 1:or

Man fick altså både rosett, plakett och ett spö! Riktigt fint!
1m- 4 fel
I denna klassen märktes det att hon var tröttare, hon korsade mer på framhoppningen och banan och reste sig lite och greja på framhoppningen. Men inne på banan hade jag ett bra grundtempo igen och tyvärr föll sista bomen i grunden, det var ett räcke ur sväng, dessutom högersväng vilket är hennes svåraste. Jag kom lite dragandes i innerhanden skulle ridit på mer och släpt mer på innerhanden tror jag.
Maria var i alla fall där och tyckte att det såg bra ut och tyckte att svängen var lite för svår för Pralin, hon är ju inte så rutinerad och inte så mycket musklad. De tycktes även att jag red snyggt och prydligt! Alltid kul att höra! Jag får väll höra mer kritik på nästa träning, återstår att se!

Ett extra plus till Båstad var att alla hästarna fick vars en morot när de kom ut från banan! En liten detalj kan göra så stor skillnad!

Överflödig utrustning

Vad anser ni om överflödig utrustning? Har ni någon gång tänkt på att överflödig utrustning används ganska ofta?

Hur många rider med martingal? Hur många behöver egentligen den? (undantag finns alltid). Har man någon gång tänkt i banorna att en martingal kan hindra hästen i sprången osv? Hur många har inte martingal på alla sina hästar?

Taris martingal rykte för förra träningen, det tycktes att hon gick bättre utan. I början hade jag den pga hennes stegringsfassoner, men dem ser man inte mycket av nu längre.. Hela veckan har jag ridit henne utan och hon går minst lika bra utan som med. På träningen igår hade jag inte martingal och det gick lika bra om inte bättre på träningen! Det tycktes också att hon hoppade bättre utan den! En liten sak som "alla" andra använder kan göra skillnad. Har ni tänkt på de?

Slutsatsen av detta är kanske att man skulle våga byta/ta av viss utrustning med jämna mellanrum för att "kontrollera" att det verkligen är någon effekt med att ha prylen? (Man behöver ju inte gå till överdrift iheller med hjälm, säkerhetsväst osv...)

Maria träning Tari

Sennare på eftermiddagen hade vi bestämt att jag skulle träna Tari för Maria. Det blir mycket träningar och mycket Åstorp hela tiden! Men det som var bra med tiden jag träna Tari var att jag kunde stanna kvar och lyssna på en föreläsning och sedan lifta hem med föreläsaren! Så kunde mamma köra hem Tari och på så sätt sparade vi en runda till Åstorp idag..

Till träningen, Tari var jätte avspänd och lugn idag i början och almänt lugnare och gick mycket bättre med huvudet och allting! hon gick så bra när jag red fram henne! Allt sedan Maria red henne sist...
I galoppen blev hon springigare, då måste jag ta tag lite i ytter och sedan använda ytter skänkel så hon flyttar sig och på så sätt blir det en broms utan att jag använder handen överdrivet mycket!

Började travhoppa henne med en massa bommar innan eller massa och massa två. Det gick riktigt bra och Tari fick vänta på mig, men när man tog det från sk fel varv så blev det jätte svårt att styra men till sist så gick det!

Sedan hoppade jag två hinder på linje precis som jag gjorde med Pralin och det gick också väldigt bra, jag skulle ha bättre tempo och bara ta det lugnt mellan och bromsa lite för ytter absolut inte med inner som jag gör.. Till sluts blev det högre och längre.. Hinderna var runt 1,20 och oxern var minst lika bred! Det gick jätte bra och bra språng fick vi till!

Sedan avslutade jag med att hoppa en kombination, den låg också på cirka 1,20 men när det blir lite "större" så de sista sprången jagar jag iväg dem, och det gjorde jag så klart och det fick jag absolut inte lov att göra, utan skulle ta det lugnt och inte rida iväg henne för då blev det ändå fel avstånd när vi kom fram...

Men det tycktes att hon hoppade mycket finare språng idag! Det var länge sedan hon hoppade så fint!


Jag har även börjat hoppa Tari utan martingall och överhuvud taget rida utan den och det funkar super bra! Hon tar inte alls upp huvudet lika mycket! Maria tycker att martingallen hindrar henne ibland, bättre att rida utan då!


Maria träning Pralin

Idag var det dags att träna Pralin för Maria igen!

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om träningen. Men träningen gick i alla fall jätte bra. Pralin lyssnade till sluts och blev riktigt duktig. Började sedan hoppa och jag måste ha lite bättre tempo på henne så hon inte slår om till korsgalopp och håller på och grejar. Hoppade tom 1,10 och hon hoppad riktigt riktigt bra idag! skönt!

I morgon ska hon få sig en skritt tur i alla fall!

Dagens ridning

Idag fick alla vars ett pass hemma på banan! Underbart (i början)

Cola och Tari hände där inget speciellt med fortsatte mest som vanligt med dem, finns inte så mycket mer att skriva om än att dem var duktiga..

Till Pralin som jag inte han rida innan det blev kol svart, vilket resulterade i att vi fick tända belysningen på banan= skuggor. Dessutom blåste det en del idag och blåst och skuggor är ju som bäddat för spöken tyckte Pralin. Som var jätte rädd för allting och bara kastade sig åt alla håll och kanter och försökte dra iväg i sken. Men jag lät henne galoppera för fullt ett tag (inte så jag riskerde någonting, omkullridning eller så). Sedan tog jag tillbaka henne och börjad om på noll och försökte få henne att lyssna på mig och bli lugn. Till sluts så gick det och i slutet gick det riktigt bra!

Summan av kardemumman blir att jag måste träna på att rida Pralin i belysning..

Dagens konstaterande!

Av någon anledning råkade jag titta bland mina ridbyxor och räkna hur många jag har..

Resultatet blev hela 21 par? Vad i hela friden har jag 21 par ridbyxor för? Det är en fråga man kan ställa sig. Men jag som tycker att jag aldrig har några ridbyxor har nog ändå några att variera mellan?

(så brukar det se ut när jag rider hemma)

Jag insåg i samma andetag att jag har 5 par ridstövlar också? Och jag använder bara stövlar på träning och tävling? Hur går detta ihop? fem par? Märkena på stövlarna är Tretorn, Mouintain Horse, John Whitaker och nu mina senaste Veredus!


Äntligen har dem kommit!

Tidigare skrev jag om att någonting var på väg hem till mig och visade en bild här.

Efter lite mer än en månads förväntansfulla väntan har äntligen dem nått mitt hem!

Mina NYA Veredus Guarnieri!


Så ser dem ut när de sitter på! Super snygga och verkar dessutom vara super mjuka! Men det känns som det blir skoskav som vanligt ändå i början (jag får alltid det). Jag sitter här inne med dem på nu, måste ju gå in dom snabbt!

Vad tycker ni om dem?

Såld hjälm..

Nu har jag sålt mig GPA speed air

Hjälmen jag har på denna bilden.. Nu är den såld!

Men jag har en till GPA hjälm som jag faktiskt aldrig har använt som nu ska bli min tränings och tävlings hjälm det är nämligen denna


Det har blivit lite av en hobby för mig att köpa hjälmar, använda dom ett tag för att sedan tröttna på dem och köpa en ny hjälm. Det finns många som har väldigt kul åt att jag bytar hjälm ofta! Märket av hjälmarna jag köper är förstås GPA som är mitt favorithjälm märke!
Jag har haft en GPA titanium, den saknar jag sjukt mycket. Jag har fått för mig att köpa en sådan igen och ha den som hemma/träningshjälm men men vem vet..

GPA hjämar jag ägt:
1 titanium
2 GPA speed air (ej ton in ton)
1 GPA speed air ton in ton blå

Och nu den senaste svarta GPA Evulotion!!
Jag är altså inne på min 5:te GPA hjälm!

SM-titande

Idag tog jag mig i kragen och gick upp kl 8!! För att hinna rida två hästar innan det var dags för mig och en kompis att åka in till HFRK och titta på SM!

Det var kul att vara inne i Helsingborg och titta på lite stortävlingar! Man blir själv så tävlingssugen så man vet inte var man ska ta vägen! Kul att se alla duktiga ryttare och tappra hästar! Skillnaden mellan Juniorerna och Seniorerna var stor både ridmässigt och på hästarna. Det märktes tydligt!

Men man lär så länge man lever, jag tyckte Juniorerna och YR red riktigt bra ändå, men seniorerna var så klart några snäpp högre!

Grattis alla som blev placerade och tog medalj!

Dagens ridning

Hade planerat att hinna in och titta på SM idag, men vad hände? Jo, dem tog någon mega snabb fart där inne så jag han helt enkelt inte!

Alla hästarna var tvugna att gå idag då det vilade igår pga jobb.

Pralin
Först ut och första och sista hästen hemma! Det ösregnade när jag red henne och banan var rätt blöt! Inget bra, gick typ bara att rida på spåret. Så det blev mycket skritt och trav och lite galopp. Men formen satt kvar sedan i förrgår och hon gick riktigt fint! Gjorde lite skänkelvikningar och öppnor med, det blev lite inslag av högreskolan där då och lite resning och lite bockning och allt vad man kan göra för att slippa arbeta. Men stundtals gick det även väldigt bra, bara man inte retar henne för mycket.

Tari
Första hästen i ridhuset, tränade mycket övergångar och skänkelvikningar, öppnor och slutor med henne. Samt att hon ska lyssna på mig utan att jag använder handen, men det går verkligen sådär. Hon är väldigt seg på att lyssna på mig stundtals. Men i slutet vad jag nöjd med henne och hon gick i en bra form.

Cola
Nästa häst i ridhuset var Cola. Med henne började jag med lite skänkelvikningar och öppnor idag och det gick faktiskt över förväntan. Hon är så grymt duktig! Hon var inte alls så busig som väntat idag och uppför sig. Gör en massa volter samt att hon ska lyssna på mig utan hand och det lyssnar hon väldigt bra på förrutom när hon tar och gör ett jäkla ryck så jag flyger fram, så gör hon ganska ofta och jag orkar lixm inte sitta kvar i knycken som uppstår. Men jag måste helt enkelt lära mig att göra det...

Mitt nyaste inköp är...


Ett par nya transportskydd från Pessoa! (dem ska vara svarta, blixten ville inte riktigt som jag...)

Detta är sammanlagt mitt tredje par Pessoa transportskydd jag köper. Ett par hade jag till ponnysarna som numera är sålda. Sedan har jag ett par i storlek full sedan tidigare och nu köpte jag ett par till i storlek full!

Jag äskar kvaliten och alting på dessa transportskydden. Dem är tjocka i materiallet, regälla och extra förstärkning längst ner vid hovarna som är super bra. Dem sitter också väldigt bra på plats på benen, dem kasar inte och är lätta att ta på och av (inte när dem är nya för då sitter kadborren som berget..). Dem har även fått väldigt bra på tester på Hippson osv, med enda minuset Priset. Men vem köper saker till fullpris? Inte ofta jag gör det i alla fall!

Så här ser dem in på insidan, färgerna gör inte riktigt sin rätt men ungefär. Det som är så bra med dem är att man lätt kan ha senskydden under transportskydden också!

Dagens ridning

Alla hästarna fick i förmiddags gå i Vantinge, vi körde dit tre rundor med tre olika hästar. Ganska logiskt eller hur?

Tari:
Jag red mycket med så lite hand som möjligt och försökte koncentrera mig på allt vad jag har fått i uppgift att koncentrera mig på haha. Det gick faktiskt riktigt bra. Tari gick i en lägre och längre form i traven. I galoppen blev hon däremot stark och studsig och fick inte ut halsen och jag kortade in den för mycket, inte alls bra. Men galoppen är vår svaga länk just nu, vi måste försöka få även det att funka bra. Gjorde mycket öppnor, slutor och skänkelvikningar och gises vad lätt hon flyttar sig! Det gick super duper enkelt, tränade även ökningar och minskningar. Minskningar UTAN hand tar låångt tid men det är värt tiden för det ska gå att minska UTAN hand.

Pralin:
Hon vilade igår och innan dess var träningen jag vill dra ett stort streck över... Vi försökte glömma träningen idag. För att tydliggöra gjorde Pralin inga fel på träningen, det var bara ryttaren som missade hela tiden kändes det som, eller jag blev förvirrad...

Jag försökte vara lugn och konsekvent idag när jag red henne och jag kan säga att jag tyckte vi lyckades. I början är alltid Pralin väldigt stel och väldigt oridbar. Det första jag gjorde var att "rasta" henne i ganska friskt tempo i både trav och galopp i båda varven så hon fick göra av med lite energi och ha lite possitiv försärkning innan jag började trimma henne.

Jag red sedan mycket tempoväxlingar, lite öppna och lite skänkelvikningar. Det gick faktiskt riktigt bra med skänkelvikningar idag. När jag sa "duktig häst" så slappnade hon av riktigt och gjorde det ännu bättre. Sedan fortsatte jag rida lite volter och lite sånt. När jag höll i någon tygel eller behövde bromsa använde jag ytter vilket funkade jätte fint. När hon sedan var fin för ytter testade jag ställa henne innåt och plötsligt fick hon någon fin form jag aldrig sett eller känt på henne tidigare? Hon gick i jätte fin form i både trav och galopp. I högervarvet som är hennes svåraste gick det så klart inte lika bra det var kämpigare, men det gick.

Cola:
Med henne försöker jag bara göra allting med så lite hand som möjligt och göra allting så enkelt som möjligt. Försöka bromsa utan hand och öka och minska och lite stora volter det är ungefär vad som står på hennes schema just nu!


Trött

Idag har varit en grå dag, det har regnat och blåst. Inget kul, det har även åskat nu på eftermiddagen/kvällen!

Hästarna fick in sin vilodag idag, alla tre. Jag gillar inte att låta alla hästarna vila på en och samma dag, men ibland har man tyvärr inte så mycket mer att välja på!

I morgon får jag se om alla tre går eller det bara blir två det beror på... Det är även rätt skönt på ett sätt att det inte är några fler träningar denna veckan, på ett sett är det tråkigt man vill ju utvecklas!

Jag får se om jag åker in och tittar på SM någon dag istället!

Rädd för lastbilar och bropelare..

Vi har kommit på att när vi kör med Pralin i transporten så reagerar hon när man möter en lastbil och när man kör under en bro.

Kör en lastbil om en, reagerar hon inte alls. Hon reagerar genom att hoppa och ja, jag vet inte riktigt vad hon gör, hon hoppar i alla fall till i transporten.
 
I transporten har man ju ett fönster på sidan där hon står och där kan hon ju se ut, antagligen är det när någonting kommer plötsligt hon blir rädd som en lastbil eller en bropelare. Men man kan själv tänka sig, stå i en transport och plötsliga grejor kommer upp famför en och man blir skrämd!

Vi har uteslutit att det är ljudet pga att det låter lika mycket när en lastbil kör om en som när man möter den..

Planen med detta problemet är enligt följande..

1. Köra med henne som vanligt och se om det blir bättre (hon har förbättrat sig något redan). Så hon vänjer sig vid det, märker vi att det blir sämmre eller inte bättre så får vi göra steg två.

2. Steg två är att tejpa eller klistra någonting över rutan..


Dagens ridning

Tari
Skrittades en lång runda på åkern idag med.

Cola
Reds hemma på banan, hon gick mycket bättre idag. Gjorde volter och en massa avsaktningar hela tiden och hon var super duper duktig.

Pralin
Tränade jag för Carro, men jag vill helst stryka den träningen... Pralin gjorde så gott hon kunde, övningarna med bommar bakom hinderna var lite för svåra för en häst som bara sett bommar i några månader.. Sedan kändes det som allting låste sig för mig och gick skit..


Jag hittade lite fler bilder..

Här hittade jag en bild på mig och Ängsgårdens Inter, här var varken jag eller ponny så gammal!

Inter var en av ponnyerna jag utbildade själv, han köptes som 2 åring 2002 och jag utbildade honom och han såldes efter 5-6 år? Jag kommer inte riktigt ihåg när det var!

Jag älskar telia....

Vår fasta telefon knastrar som in i bomben, internet går segt som sirap i perioder just nu. Vi har haft problem med vår telefon i mer än 20 år! Var gång det regnar eller töar så försvinner vår telefon och internet! Lyckat!

I november tror jag det var la dem en kabel uppe på marken istället för att gräva ner den för att det gick inte att gräva... nu har fortfarande inget hänt... Tills idag telefonen och internet började bråka med mig och vi felanmälde det. Då ringer dem upp från Telia och klagar på att vi ska titta på våra grejor osv.. Vi bara är det inte bättre ni kollar på era grejor? hrm... Berättade om kablen som ligger på marken, det kommer fram att man inte får lov att ha kablen liggandes så så länge och att där antagligen kommit in fukt i någon koppling.

Hur svårt kan det vara igentligen? Ett fel man byter ut kablen på 1m, nästa gång det regnar är det fel igen, då byter man ut den andra metern närmast det andra felet.. Det hade nog varit lättare att lägga en helt ny kabel.. men det är för dyrt...

Men nu vet ni i alla fall om uppdateringen är dålig så är det mitt internet som bråkar!


Dagens ridning

Tari:
Skritta några långa rundor ute på åkern. Vi var riktigt nära ett rådjur idag, det tyckte inte Tari riktigt om. Då ville hon bara springa hem! Men annars gick det bra att skritta henne. Förutom att jag frös!

Cola:
Var nästa häst. Med henne tränar jag mest att få fram henne för skänkeln så hon inte bara står och hoppa och bockar och försöker få av mig. Sedan lite tempoväxlingar och försöker få henne fokuserad på mig och att hon ska stanna när jag tänker sakkta.. Cola var faktiskt riktigt duktig idag! Det går bättre och bättre! Tur de!

Pralin:
Sist och piggast ut! Hon var en liten raket idag. Det började med att hon inte skulle trava när jag ville att hon skulle trava, och tillsluts fick hon helt enkelt trava precis som jag ville. Jag bara satt och väntade ut henne trotts alla hennes olika konster. Sedan gick det bra, men på henne gäller det att ta det lugnt och tänka lugnt så hon går lugnt som jag vill. Med henne är det svårast att få tillbaka utan att använda handen. Träna träna träna. Jag måste sluta använda handen så mycket. När jag använder handen måste jag använda ytterhanden, det blir lätt att jag tar och rycker lite tag i inner, aja baja. Eller så tar jag och rycker lite tag i ytter heller inte bra ska bara ta det lugnt och metodiskt och försiktigt...

Titta vad jag hittade...

Några bilder på mig och Brolötens Joop RC 82. Brolötens Joop var (är) en godkänd hingst som jag ägde ett par år, han var en D-ponny!

Jag vet att där står sportfoto på denna bilden, men vi har köpt bilden+ att jag var visningsbild för sportfoto med denna bild! för dem tyckte den var så bra!

Maria träning Tari

Idag var det dags att träna för Maria igen med Tari. Lite lite tid imellan iom att det var i förrgår jag tränade Tari för Maria sist. Men det fick bli så på grund av att det är SM nästa vecka i Helsingborg! (inte för jag ska hoppa då men Maria ska bygga).

Träningen idag blev lite som den blev, egentligen vet jag inte riktigt vad som hände. Bensinen tog slut och muskeltröttheten tog ifatt... Det var nog helt enkelt det som hände på träningen idag..

Ibörjan av träningen gick det jätte bra. Jag fick mycket beröm för sitsen, bara några komihåg ibland. Tari gick bra också, kanske inte riktigt bra. Men hon gick mycket bättre i traven än hon gjort någon annan gång! Helt underbar känsla! Sedan i galoppjobbet tog min energi och mina muskler ut sin rätt. Men jag skulle hålla mycket i yttertyglen när jag fattar galopp och använda mig mycket av den allmänt och bara tänka trav och tänka sakta galopp osv.

Jag använde min Shouldersback idag med och ja, jag tror att det var bla den som gjorde att det inte blev så bra till sluts, vist jag satt bra osv. Men mina muskler var inte van vid den och allt kommit lite för häftigt. Jag vill göra stora förändringar aldeles för fort. Det var nog lite av de som skedde!

Men i alla fall. Vi kom till den punkten då Maria märkte att jag inte orkade längre, jag hade tränat i 40 min då. Men Maria var inte riktigt nöjd med Tari och vipps satt hon på Tarisen.

Det var jätte intressant att se henne rida Tari. Tari gick hur snyggt som helst! Hon längde halsen och hade riktigt fina mega steg i traven! I galoppen var det också bra men inte så bra som i traven. Men Taris styrka kommer inte på en gång precis som min.. Maria flyttade Tari mycket hela tiden för skänklarna och höll henne aktiverad. Det är något jag måste tänka på!

Sedan hoppade jag upp på Tari igen, det kändes som en helt annan häst jag satt på! Skrittade lite och travade lite för att känna på henne efter Maria ridit henne och det var en väldigt stor skillnad på henne! Hon gick riktigt fint då och var inte alls stark! När jag ska svänga henne måste jag tänka på att ta i yttertyglen och använda inner skänkel till hon svänger och inte dra runt henne med innerhanden utan bara vara lätt i den (förutom på tävling då man måste sikta ordentligt på ett hinder...)

(gammal sommarbild)
Slutsatsen av detta kan man säga, att på denna tiden jag har tränat för Maria har det hänt oerhört mycket! Min sits har blivit bättre, min ridning har blivit helt annorlunda! Tari går mycket bättre, hon jobbar mer och går allmänt mycket bättre och lyssnar mer på mig! Jag har sammanlagt tränat för Maria 5 gånger nu, varav 4 med Tari. Så på så kort tid har det gjort så stor skillnad!

Mitt senaste köp som ska bli hästrelaterat!

Är detta:


När jag var på sitsträning del 2 så red vi med vikter på benen. För att bli medvetna om att lägga mer tyngd i stigbyglarna och få stadigare skänkel.

I veckan såg jag detta på Lidl för 179 kr, det är alltså ett viktset! Med olika vikter för benen, handlederna och typ hantlar. Jag ska använda benvikterna när jag rider ibland hade jag tänkt.

Jag har även tänkt laborera lite med det och hoppa med vikterna och se om det gör någon skillnad på skänklens stadighet (men detta får tyvärr vänta tills ridbanan hemma är ok att hoppa på...).

Jag har insett nu att det finns så sjukt mycket omedvetna saker man gör när man rider.. Jag insåg att jag inte är medveten om väldigt mycket som sker när jag sitter på hästryggen. Jag känner tex inte när jag spänner axlarna, när jag lutar mig frammåt, när jag har vänsterhanden för långt åt höger mm. Det är sånna spontana grejor som man gör utan att man så mycket som tänker på det. Men steg nummer 1 i utvecklingen är att bli medveten om sina problem och sedan jobba med dem..


Det finns utrustning till allt...

Igår på träningen använde jag en sak som jag köpte för cirka två år sedan, använde ett litet tag i början och sedan blev det inte mer.. men nu har jag börjat använda den lite mer.. Men behagligt eller skönt är det inte precis..


Det står så här om den här
Shoulders Back från Charles Owen
Supersmart överdel som hjälper dig att få en korrekt hållning på ett naturligt sätt. Får dig att sitta rakt i sadeln samtidigt som du har en rörelsefrihet som andra liknande hjälpmedel ofta saknar.
Lika bra att använda utanför ridningen för att räta upp böjda ryggar.

Jag har ju problem med min hållning och har haft väldigt länge, jag har det även när jag går vanligt osv. Inte bra men jag kan säga att Shoulders Back är inte jätte obekväm att ha på sig, jo den är obekväm på så sätt att den tvingar en till en bra position med axlarna. Man kan dessutom själv välja hur hårt man vill spänna den, jag tyckte till träningen igår att den skulle göra bra nytta och spände den nog lite väl hårt...

Men mina tränare och min mamma som ser mig rida ofta, säger att det är väldigt stor skillnad när jag har den på mig eller inte. Jag sitter mycket mycket bättre med den, jag får mycket bättre position med överlivet... Lutar man sig för mycket frammåt som jag gjort tidigare sliter det mycket på hästarnas framben också!

Igår hade jag som sagt var den på träningen och ja det känner jag idag! Jag har sjuk träningsverk, det märks att jag har träningsverk bara jag andas! Inte jätte kul, men vill man utvecklas så vill man!

En annan bild på min Shoulders Back. Man har altså plattan på ryggen och trär in armarna genom de banden som är knäppta på bilden och sedan sätter man fast den nedre remmen runt magen typ(fast lite högre).

Ett tips för er som har lika dålig hållning som mig!

Här ser man en del av min dåliga hållning, från i somras, precis innan vi ska hoppa ett hinder. Jag tycker allmänt att min sits är jätte dålig på denna bilden... Hälarna, händerna, lutar mig frammåt, har inte axlarna tillbaka. Det ända jag tycker att är bra med min sits är att jag tittar bra frammåt!


Jag hissar elektroniken!

Prylen som jag inte vet vad som heter hissar jag i alla fall. Nu ska jag berätta vad det är. Det är så att tränaren har en mick också har man själv en hörlur eller öronsnäcka eller vad man nu vill kalla det för. På detta sätt hör man tränaren genom den saken, sjukt bra i alla fall!

Man hör exakt vad tränaren säger, man behöver inte gissa halva orden (eller hela för den delen). Man kan koncetrera sig på ridningen mycket mer än om man inte använder den. Den är faktiskt inte ivägen vad jag vet (jag har tom hoppat med den).

Man får alla direktiv klart och tydligt och fort! Sedan sparar det ju grymt mycket på tränarens röst och tränaren hinner säga 10 gånger så mycket som utan. Har man utan måste ju tränaren skrika och det har sjukt långt tid och då måste man andas en massa också!

Någon annan som testat rida med sån eller vet vad det heter?

När jag tränar för Maria använder vi oss av den oftast. Det tycker jag gör skillnad, man hör mer och man blir mycket mer matad med information hela tiden.


Maria Träning Tari

Idag tränade jag Tari för Maria precis som bestämt.

Det var nog den jobbigaste träningen på flera år! (för mig altså) Tari fick lite mer "semester".

När jag började rida fram fick jag uppmaningar om vad jag skulle göra med min sits precis hela tiden... Ner med hälarna, vinka in högerbenet, ner med axlarna, titta rakt fram, luta dig bakåt, upp med händerna, luta dig mer bakåt... Upp med händerna mer än en dm till... Det var lite av alla uppmaningar jag fick i början av ridpasset.

Tari gick faktiskt ganska bra, till hon blev lite arg. Men hon kickade lite då och stack i galoppen med mig (inget ovanligt). Då skulle jag bara tänka på att rida låångsamt och tänka låånnsamt, inte det lättaste men till sluts så gick det bra. Jag fick altså inte lov att bromsa med handen, jag rider aldeles för mycket med handen..

GAHHH Jag sitter på fel sittben alltid i ena varvet, det var ingen positivt, öva öva öva öva öva det ska gå att sitta på rätt sitben alltid.. Jag gissar för mycket på träningarna också... Heller inge bra!

Sedan började jag hoppa, hoppade en liten serie travbom, räcke, oxer. Det gick inte så jätte bra, Tari bara rusade hela tiden. Så för att hon inte skulle göra det så mycket skulle jag tänka långsamare efter travbomen och dem höjde och längde upp oxern rätt regällt (1,30) Då gick det riktigt bra, vilka språng vi fick till!!

Sedan hoppade jag en linje oxer räcke. Första gången glömde jag göra som Maria sa, eller jag red bra till första och sedan stressade jag henne aldeles för mycket. Det är hennes problem om hon inte räcker fram till hindret inte mitt. Nästa gång fick jag till det, jag landade mjukt efter oxern (han tillochmed ta ett djupt andetag som jag skulle) för att sedan komma perfekt på räcket.

Det som hände var precis samma som hände på tävlingen när vi rev. Vi diskuterade också tävlingen med Maria och hon tyckte att jag red bra i början och slutet. Men inte i mitten där red jag inte alls bra. Jag håller med. Ibland är det bra att ha en tränare som bygger banorna!

Igår kväll var jag på sitsträning!

Det var mycket Åstorp tur och retur igår, rätt tråkigt för det är ganska långt att åka dit (30 min enkel väg).

På kvällen var det dags för Sitsträning för Pernilla igen och Tari var hästen igen. Började med att vi red fram lite självständigt. Jag måste tänka på att jag inte vrider min högra fot för mycket. Sedan började vi med att göra olika övningar till hästs.

Här beskriver jag övningarna (utan stigbyglar):

* Röra på tårna.
* Röra på fotleden, upp och ner och i cirklar.
* Röra på knäet, ta knäet rakt fram.
* Ta ut och lossa benet från sadlen, rakt ut (vi ryttare fick kramp i benen) ett i taget och båda på en gång.
* Vi pendlade även med hela benen, viktigt att ha med överbenet.

Jag kan berätta att Tari blev stressad av dessa övingarna, hon försökte hela tiden sätta av i full fart och lekte lite väl mycket!

Sedan red vi runt koner, stod i lätt sits och försökte känna var vi lade mest tyngd eller vek oss. Sedan galopperade vi och Tari blev aldeles för dragig och jobbig då. Men sedan gick det lite bättre.

När jag rider måste jag tänka på att få upp bröstkorgen, ner med axlarna och bak med axlarna och inte vrida foten!

Det bästa/sämsta med sitsträningen denna gången var att jag red med Maria (som jag tränar för). Så i slutet diskuterades det väldigt mycket om mig från olika hål även om Tari.


Nu är semestern slut? Eller vad tror du Tari? Jag tror att vi får oss världens genomkörare i morgon på träningen för Maria! Återstår bara att se!


Dagens ridnig!

Jag han med en dagens riding idag med!

Det var Cola som fick komma upp i ridhuset och röra på sina små (läs stora ben).

Började med att mamma longerade henne några varv, sedan hoppade jag upp och red henne ett litet tag. Vi håller på att sätta igång henne nu! Ska bli underbart när hon också är igång. Hon var lite spänd och busig. Hon bockade lite och hade sig men annars gick hon jätte fint! Jag höll inte ens på att trilla av!
Det bästa av allt var att vi hade ridhuset för oss själva!

Helt sjukt vad jag har saknat att rida henne, jag kom på det när jag satt på henne idag!

Maria Träning Pralin

Idag var det dags för Maria träning med Pralin (nu ska jag testa The Difference tränset).

Började med att rida fram henne som jag brukar, dvs mest rakt fram (FYYY, jag får inte bara rida rakt fram i samma tempo i 1000 år det är inget bra!). Sedan när Pralin inte lyssnade för mig skänkel när vi skulle öka så skulle jag låta henne galoppera FORT. För att sedan börja trava igen. Hon ska vara FRAMME för skänkeln och inte hitta på en massa andra dumheter.

Ställde henne utåt och innåt. Hon har svårast i högervarvet. Galopperade henne och det var lite av samma princip öka och minska och göra det med sätet. Sedan skulle jag sakta av till skritt från galopp och bara använda sätet. Jag gör det och Pralin tvär nitar! Haha, hon som annars brukar vara stark och jobbig. Blev helt plötsligt lydig?

Sedan ville hon absolut inte flytta sina framben åt sidan, hon är stel i halsen också. Så tog Maria henne på en liten volt (jag satt så klart på), och försökte få henne att fytta frambenen i sidled, tillsist gjorde hon det riktigt bra och Maria var nöjd. Men det knakade lite i Pralin när hon flyttade benen (undrar om något satt fast?det måste gjort det..).

När jag började trava efter det satt jag inte på samma häst som från början, hon gick helt sjukt fint! Sedan avslutade vi bara med att hoppa några få språng! Även detta gick bra men!

I högervarvet måste jag tänka på att inte tappa galoppen genom svängen för att då får vi ett jäättte stort språng, utan hålla galoppen och flyta på.

Andleningen till varken bild eller film är att min kamera inte tar bra kort i ridhus och film för att jag hoppade lite och det blir aldeles för mycket "tråkig" tid.

Skillnad

Citatet jag sa idag efter jag tränat Pralin var "Det var inte samma häst vi åkte dit med och kom hem med!" Citatet kan också sägas så här "Det var inte samma häst jag red i början av ridpasset som i slutet!"

Helt sjukt, Pralin gick så bra och lyssnade för mina hjälper något helt perfekt idag i slutet av träningen. Jag bara rätade upp mig lite så tvärnitade hon nästan! Snacka om lyssna på mig! Hon som bara har rusat och inte lyssnat på mig tidigare!

Berättar mer om träningen sen...

Hur kommer jag till träning/tävling/Vantinge?

Jag har tidigare fått en fråga hur jag tar mig till träning/tävling och Vantinge och om jag har körkort.

Jag har B körkort (får lov att köra vår släp med det).

Men när sanningen ska fram har jag aldrig kört med hästtransport. Anledningen är den att jag vill gärna ha någon med mig om någonting händer och jag känner inte riktigt att jag klarar av att köra med transport.

När jag åker till träning och Vantinge är det oftast min mamma som kör mig. Hör och häpnad en gång har till och med min snälla bror kört mig till träningen. Till Vantinge har pappa också kört mig en gång (anledningen var den att han slapp laga middag, vilket han inte är jätte bra på).

Till Tävling kör oftast mamma, men ibland kör pappa när det är halt och på röriga tävlingsplatser då det är bra att ha en pappa med vid tex trånga parkeringar osv..

Lite av vår släp (arkiv bild, vi har ingen snö nu!)
Jag hittade ingen bättre passande bild!

Dagens ridning

Nu försöker jag komma igång med lite dagens ridning!

Tari
Först ut i Vantinge, hon var pigg. Men hon gick mycket fint. Gjorde mycket serpentiner om hinderna och försökte verkligen få henne med mig. Mycket öppna/sluta samt skänkelvikning blev det också. Hon ska lyssna på mig och inte bara få busa runder som hon vill! Där var några tithinder som låg på cirka 60 cm. Så Tarisen fick hoppa några få språng på dem (5st). Det gick bra, hon tittade inte alls!

Pralin
Var andra ut till Vantinge. Förkyld som jag är var jag regällt medtagen vid detta laget och inte alls på något bra humör. Hon var hemsk i början, tjaffsig och bara hoppade rundor. Fick henne och trava lite och skulle sedan fatta galopp men hur gick det? Jo, vi hade korsgalopp både till höger å vänster och fel galopp. Efter många hopp och skutt och avsaktningar blev det tillsluts rätt galopp ett tag, hon byter till kors ibland när man tar lite i henne..
Sedan ville hon bara springa iväg och det fick hon inte. Med tanke på hur hon gick i början gick hon sjukt underbart i slutet! Hon hoppade dem små sprången åxå som Tari gjorde och hon tittade heller inte på någonting!

Jag testade inte The Differenxe tränset på Pralin pga tidsbrist och pga att jag ska testa något annat först i dagarna...

Tari på bilden!

Förkyld som jag är mår jag dåligt när jag har ridit och känner mig medtagen, men det gäller att kämpa på trotts att man är sjuk! Vill man nå framgång så vill man!

Sant eller falskt?

Idag kör jag med en sant eller falskt!!

Jag har läst detta i en bok som beskriver lite kring hästar, jag själv vet inte om detta är sant eller falskt men jag vill ha upp en liten diskussion om detta ämnet..


Jag läste nämnligen att man ofta beskriver hästar som visar vitögat som lömska och opålitliga (det har jag också hört), men det är inte så utan att hästen visar vitögat helt enkelt för att se bättre?
Jag tror faktiskt att där kan ligga något i det...


Blir denna bilden igen som får reperesentera och visa när Cola visar sitt vitöga!

Kanske kan vara något?

Ni ikväll kom jag på en idé. Idén handlar om Pralin.

Så här går Pralin bara man tar lite försiktigt i tyglarna, hon tar upp huvudet och vill inte riktigt söka stöd på bettet, hon är även duktig på att gapa när man rider henne. Därför har jag kommit på en idé jag ska testa på henne det är nämligen detta tränset:

Dyón The Difference

Detta tränset hade jag till Tari tidigare, märkte ingen speciellt skillnad förutom att det var lättare att tränsa henne och hon rörde mer på öronen när hon hade sin ink, men nu har hon ju inte kvar inken på örat och störs inte av det längre! Därför tyckte jag inte det hade någon skillnad på henne längre..

Nu när jag har det tänker jag testa det på Pralin och se om det "ger" någon effekt på henne. Se om hon går stadigare och blir mindre "hård i handen", samt går mindre bakom lod.

Kul!

Jag tycker att det är kul med lite nya kommentarer! Ni är många som läser men få som kommenterar!

Idag har jag mest pyslat med mitt arbete som jag också även har skickat in. Skönt att ha det gjort (sista dagen som vanligt).

Jag är även jätte förkyld och har feber och mår inte särskilt bra, men jag har samtidit passat på att tänka ut några riktigt bra bloggidéer så håll ögonen öppna!

Det kommer inom de närmsta dagarna komma lite roligare inlägg här på bloggen!

RSS 2.0