snöig, kall dag

Idag har inte hänt så mycket på häst fronten, det är kallt och hästarna har där med fått vila. I morgon ska det bli mildare och jag måste verkligen ta tag i ridandet nu, tänkte rida idag men det var snor halt på vägarna så vi kunde inte ta oss till ridhuset. 

Jag har kommit på att mamma ska filma när jag tränar på torsdag dvs om det blir någon träning pga vädret. Men det hoppas vi på.

Jag har aldrig ridit så lite som jag gör nu, förra vintern hade jag tre hästar i tävlingskondis, nu har jag en. 
Nu har jag fått lite tid över till annat, inget som man klagar på, men det hade varit roligare att rida lite fler hästar, men man kan inte rå för detta eländiga vädret.

 

Smarta Rosettskåp

Man kanske har jätte många rosetter och vill inte ha dom nerpackade i lådor eller hängande på ens rum.

Jag har gjort så här:


Jag förvarar alla rosetter där utom de nyaste och de som är lite speciella med lite rolig text osv. De som jag inte har i dessa rosettskåpen hänger på mitt rum, det tar aldeles för mycket plats att ha alla på mitt rum tycker jag.

Rosettskåpen hänger i min sadelkammare.

(Jag vet att dom hänger lite konstigt i detta skåpet men det är pga att de inte är fult än)

Man tar ett gammalt tvåglas fönster om man har de (vilket vi har gjort) sen vänder man själva fönstret på "fel" håll, då blir där plöttsligt mellanrum. Man ändrar gångärnen så att dom är öppningsbara, målar och därefter sätter upp ståltråd som man kan hänga rosetterna på.

Man hänger in rosetterna stänger skåpet och vipps har man ett rosettskåp där rosetterna inte blir dammiga eller förstörda. Pga att man har glas på båda sidorna.

Hur förvarar ni era rosetter?

Visste ni att?

Visste ni att...

Nu när det är så här jätte kalt, som det är här i skåne idag (cirka -13 grader). Så får jätte många hästar kolik, detta är pga att dom är ute ganska länge och när dom kommer in vill dom inte dricka kallt vatten. Därför är det bättre att ge dom lite ljummet vatten, då dricker dom mer för att dom slipper värma upp vattnet i kroppen.


Tarans vattenkopp hade frusit idag, inte länge. Vi tog ljummet vatten och gav henne, hon drack direkt en hel spann. Brios vattenkopp funkade, men vi gav honom ändå ljummet vatten och han drack cirka en halv spann.
Vi satte direkt in element så fort vi märkte att vattnet hade frusit. Knappt en timme efter vi satt in elementen så funkade Taris vattenkopp igen, vi körde igenom den cirka en hink så att den inte skulle frysa igen, men vi ska ha elementen på ett tag till, där börjar redan bli värmare i stallet.

Detta är ett tips så ni slipper dyra veterinärkostnader och gå och vaka över hästen hela natten/eller dagen!


Dagens ridning

Jag red Tari i ridhuset, hon var riktigt riktigt busig, sparkade mot alla hästar som kom för nära enligt henne. Sen gick hon jätte bra och hoppade lite efteråt, hon hoppade riktigt fint, men hon stannar ibland. Det är när hon inte är riktigt framme och jag bara kortar och kortar, då har jag lixm inget att rida ur och då stannar hon, men det är inte så lätt för att innan stack hon bara med mig. I slutet hoppade hon riktigt fin och hon gick riktift riktigt fin i slutet.

Brian longerades här hemma på banan i all snön. Han var riktigt duktig till min stora förvåning, varför är han de när jag äntligen tar med kameran ut? haha




Tips och Tricks

Jag har köpt sånna här på ÖB för 10 kr/st. Jag har en av varje färg ungefär. Riktigt bra att ha benskydd och borstar i. Man har benskydden i sadelkammaren perfekt att bara ta den lilla backen med sig ut i stallet och vips slipper man ta med sig en massa olika skydd ut. Man kan även stapla dom på varandra, väldigt smidigt.

Dom är perfekt i storlek, inte för stora och inte för små iheller.

Snöproblem

I morse kom vi inte från gården, vi hade jätte mycket snödrivor, här blåser det alltid jätte mycket. Så jag ringde till skolan och sa att jag kom senare, ut och skotta.

Skottade fram stallet, tog ut hästarna, dom var ute ca 1½ timme sedan tog in dom igen. Därefter åkte jag till min sista lektion i skolan SPA:et.

Dumma väder, träningen fick vi ringa och säga att vi var innesnöade så jag inte kunde komma på den. Det är ändå inga tävlingar jag ska på just nu pga att man inte kan rida fram någonstans, då riskerar jag ingenting och Tari måste verkligen ridas fram ordentligt till en tävling. En massa backslag får det vara nog med.

Hästarna fick med andra ord vila idag med!

 
Brian bus är inte kul när det är sånt här väder, han har ÖVERSKOTTSENERGI!!


Veredus VS Börjes

Som dom flesta kanske vet så kopierar många ridsportbutiker från lite kändare märke.
Här var vi ett exempel på detta Börjes som har kopierat Veredus benskydd.
Jag tycker att dom är lite väl lika, varför kan man aldrig komma på den idéen själv, det hade varit lite roligare då tycker jag om alla affärer kom med olika nya produkter.

Jag har i alla fall köpt både Veredus och Börjes framskydden (jag har även veredus bakbensskydd).
Jag har inte testat Börjes ännu, men Veredusen tycker jag att är jätte bra. Men tidigare gick dom ut med att dom inte blev repade, men detta har dom tagit bort. Mina är jätte repiga, end använda på tävlingar i ett år, men min fd häst var duktig på att repa benskydden.

Så här ser dom ut Veredus överst och Börjes under?



Vad tycker ni? är dom lika?

Snöstorm

Nu har snöstormen drivit in över Skåne, hästarna står inne. Vet inte om jag vågar släppa ut dom, eller dom ska förbli inne. Snöstorm är inget kul väder, hoppas att det blir bättre snart.
Tari och Brio får vila idag med, jag vill inte riskera någonting i detta vädret. Här har varit mängder med olyckor, jag har varit i skolan och hunnit sluta och sitter här och ska plugga snart.


Dagens ridning

Idag red jag Tari i Vantinge, igentligen brukar hon vila den dagen hon har blivit skodd. Men i och med att det ska komma in ett kraftigt snö oväder i morgon och på torsdag så vågade jag inte låta henne vila idag. Med risk för att det blir aldeles för mycket vila för hennes del.

När vi kom var ridhuset tomt, men det blev fort fullt.
Tränade på skänkelvikningar, ökningar minskningar, serpentiner, volter

Ibland i galoppen blir Tari lite lat på samma gång som hon är jätte pigg och bryter av, men i slutet gick hon riktigt fint i både traven och galoppen. Hon är lite busig och ska kicka mot alla andra hästarna, hon är ganska speciell den lilla sur märren.


Ungefär så här brukar det se ut, denna bilden blev av någon anledning väldigt suddig.

Hovslagaren

Idag har hovslagaren varit här
Först skoddes Tari om och hon var snäll och hade inte gjort någonting speciellt.

Men Brian däremot hade inte varit riktigt snäll. Han har fläkt ena bakhoven (han är inte skodd). Så tänkte hovslagaren att han började med bak för att han har varit så jävlig men dom tidigare. Men han var jätte snäll, mamma öste beröm över honom (de var hon som var hemma när hovlagaren kom). Men då händer det när dom ska ta en fram. Brio tröttnade totalt och fick panik i kättingarna varpå grimman går isönder. Han står helt stilla och väntar på att få på sin en ny grimma, sen var han jätte snäll. Unghästar, deras humör kan variera väldigt mycket. Brio är lite för rastlös ibland.

Så här ser en vanlig grimma ut, den såg ut så innan hovslagaren kom...


Så här såg Brios grimma ut EFTER hovslagaren varit här.

Tradera

Jag måste bara rekomendera er att sälja/köpa på Tradera. Där kan man få nya kvalitets produkter till ett riktigt riktigt bra pris, man kan även sälja sina gamla saker på Tradera.

Jag har sålt lite gamla saker på Tradera nu, idag packade jag alting, alt är klart för att skickas iväg så fort jag ser att pengarna kommit in på mitt konto.

Alt är så lätt och smidigt, aldrig några problem. Jag har aldrig blivit lurad och jag har köpt enormt mycket just på Tradera.

Kolla in www.tradera.com

Jag handlar även en del på www.ebay.de men själva affären får min bror ta över, då han är jätte duktig på Tyska och jag är urusel på det!


Bla såldes denna på Tradera..

Dagens ridning

Idag red jag Tari i Vantinge. Hon var överladdad men ändå riktigt fin. Gjorde skänkelvikningar, sånna man bara kunde drömma om för några veckor sedan, så duktig var hon. Hon gjorde även riktigt riktigt fin öppna, fast de tycker hon fortfarande är lite svårt.
Den var ungefär allt som hände på dagens ridpass, i morgon kommer hovslagaren.

Brio longerade mamma ute i våra sommarhagar, han var dukig men hade sina perioder då han bara stod på två ben. Men annars uppförde han sig exemplatiskt. Längtar tills han är igång igen

Veredus boots

Veredus har även gjort boots.
Så här ser dom ut


Jag har testat dom ett fåtal gånger. Jag hade dom på min fd häst och han fick skav av dom. Tari har jag testat dom på en eller två gånger. Mamma tyckte att hon inte hoppade som vanligt med dom, jag vet inte riktigt. Jag får nog testa dom lite mer ingående och utvärdera resultatet!

Någon som har sånna eller har testar? Vad tycker ni om dom?


Dagens ridning

Idag red jag Tari i Vantinge, hon har pga olika anledningar fått vila i två dagar.
Där var som vanligt unghästar i ridhuset varav en unghingst, Tari blir lätt påverkad av sånna, så hon spänner sig och visar upp sig och håller på. Men hon var ganska snäll ändå. Hon var lite seg att få framåt. Jag red mest rundor lite serpentiner, skänkelvikningar, avsaktningar, igångsättningar var det vi jobbade med detta passet.

Tari i maj ifjor

Provridning

Idag har jag provridit en häst, provridit och provridit kan man ju diskutera.
Ingen red den innan jag hoppade upp på den det var en 4-åring. Enligt annonsen hade den kanon psyke och var lätt för sin ryttare, låter ju bra. Men i själva verket, var den inte så bra. Jag hoppade upp på den, den var väldigt spänd, skrittade ett par varv, gjorde halt, skritt osv. styrade lite känndes rätt ok. Skulle börja trava travar ett par steg och den får utan anledning något för sig och skenar iväg med mig bockar och gör tvärvändningar osv. Jag hade inte en chans, jag flög av, jag som inte brukar flyga av. Den fick altså paink för något som vi inte vet vad. Jag gjorde absolut ingenting. Jag red den på långa tyglar, när den hade panik försökte jag ta lite i tyglarna, då fick den ännu mer panik. Jag hade inte en chans. Som tur var lyckades jag trilla av så jag skadade mig inte...

Men hästen var riden mycket, hrm? mycket lite? och den var så snäll och kännslig påstod dom? därför reagerade den inte när jag tog i den? den var dessutom mager. Aja ingenting för mig var det, men det var allt lite läskigt. Jag kunde inte hoppa upp på den igen, den fick panik bara jag satt på den. Undrar om den ens var inriden?? Man börjar ju undra lite...

Nog med de, det var ingenting för mig iaf!

Tari fick vila idag med pga att vi åkte långt och kollade på hästen. Den hade för övrigt en riktigt bra stam, men vad hjälper det?

Inget nytt

Idag har det inte hänt något speciellt. Jag har varit i skolan hela dagen, riktigt riktigt segt, men riktigt kul ändå var det!

Jag har därför inte hunnit med hästarna idag, jag tänkte ev fotta hästarna lite i hagarna i helgen, fota lite utrustning och skriva om lite produkter tänkte jag, jag vet inte om jag hinner det i morgon, men vi får se. Jag lovar här ska komma lite roligare inlägg!


Smarta små krokar!

I Sadelkammaren har jag ganska stora svarta krokar till grimmor osv och riktiga tränshängare till tränsen. Jag insåg att jag inte skulle få plats med det till alla mina träns.
Jag hade även för många bett till dom få hängarna jag hade.
Min sadelkammare är väldigt trång. Jag var och handlade vid ett tillfälle och köpte sånna här krokar

Små och väldigt praktiska till mycket, även billiga..


Därefter började jobbet med att sätta upp krokarna. Resultatet blev väldigt bra. Jag var tvungen och sätta upp en regel för att kunna fästa krokarna då våra väggar i sadelkammaren är gjorda av gips.


Jag testade även att sätta upp krokar till tränsen på detta sättet. Det blev riktigt bra. Här kan tränsen hänga en och en, luftigt och fint utan att behöva vara ihopträngda. Här hänger bara tränsen jag inte använder för tillfället, jag vet jag har sjukt många träns. Dom tränsen som används hänger på vanliga tränshängare.

Verkar detta vara ett smart sätt?
Jag tycker iaf att det underlättat för mig.

Carro träning

Idag var det träning för Carro. Tari hade pga dålig planering och sena skoldagar fått vila i två dagar innan träningen tyvärr. Men hon skötte sig riktigt fint.
Vi började med att trava skänkelvikningar, hon var riktigt fint speciellt åt ena hållet, andra var lite hackigt. Galoppera i volter runt hinderna och lite sånt. Sen började vi hoppa fram i trav på 4:an ett smalt björkräcke. De gick inte riktigt bra. Jag hade inga ben och Tari var överladdad och då kommer stoppen. Men sedan gick det riktigt bra. Sen hoppade vi 1,3,4, 7 och vi skulle fokusera på att hålla ryttmen och flytet genom svängarna. Detta gick sådär första gången, vi kom lite nära på något och lite långt ifrån på något. Nästa gång gick det riktigt riktigt bra.
Vi hoppade därefter banan 6 och 9 är kombination med 2 galoppsprång och från 6 till 7 är där 5 galoppsprång. Jag var inte riktigt vaken i början på banan, så det blev lite konstigt då. Men i slutet gick det riktigt bra. I början hade jag ingen galopp och red allmänt dåligt. Hoppade sedan om dom 4 första hinderna lite större och då gick det riktigt riktigt bra.

Jag tänkte på de med skänklarna verkligen hela tiden, det var kanske därför jag var lite ofokucerad på lite andra saker. Men mamma sa att skänklarna var mycket bättre än vad dom brukar vara, så jag tror att de gjorde nytta att vara extremt medveten om dom och försöka ha dom så still som möjligt.

Carro tyckte att Tari var riktigt riktigt fin och att hon numera lyssnar på mig, innan har hon bara kunnat rusa och inte bry sig om mig, nu kan jag ta tag i henne och få tillbaka henne och jag kan gå henne att gå frammåt när jag vill. Vilket är en klar förbättring. Hon går även väldigt mycket bättre på linjerna och gör linjerna på samma sätt hela tiden så hon inte tex sticker på en linje, vinglar som in i på en och inte går frammåt på en. Utan nu är hon lite mer neutral ungefär.


Tråkig dag

Idag blev det mörkt, kallt och träningar i ridhuset innan jag han sluta skolan, vilket är riktigt tråkigt då jag verkligen såg fram emot att rida idag. Det är tråkigt när man slutar skolan kl 5.



Jag tackar för alla bra tips jag fått av er läsare! Bara komentera på!

Ryttare = idrottare

Hur är man en bra förebild?



Jag och Rambo innan sommaren, sista ridpasset innan han såldes.


Vad är en bra förebild enligt er i ridsporten?

Sitsen

Jag har problem med att jag mitt i språnget tittar vädigt mycket neråt, vilket jag gjort ett bra tag. Jag vet inte riktigt hur jag ska jobba bort detta problemet det är riktigt svårt, det är bara just i språnget.

Jag gör även någon jätte konstigt med benen mitt i sprången, antingen tar jag bak dom jätte mycket eller så vinklar jag dom på någon konstigt sätt. Jag tror att jag började med denna ovana när jag red Rambo och han puttade över en på ena sidan och då rev jag med fötterna, så för att undvika de gjorde jag på detta sättet.

Men nu har jag problem med att få bukt på dessa problemen, det är svårt, man kan liksom inte göra ett språng i slow motion det är riktigt svårt.

Jag har också sett många kända ryttare som gör samma ska med benen, undrar vad detta egentligen beror på? Jag ska i alla fall försöka träna bort mitt så mycket det bara går...

Jag måste träna på att rida massor utan stigbyglar och även hoppa utan dom.
Jag funderar även på om jag ska på någon träning sätta fast stigbyglarna i sadelgjorden, för att inte ta bak fötterna och på så sätt ha skänklarna i rätt position och på det sätet få in känslan hur jag ska göra över hinderna för att inte ta bak skänklarna. Ibland när sprången är konstiga kan jag göra det extremt mycket.


Här gör jag de, dock gör jag det värre ibland.

Har ni någon bra idéer över jag vad jag ska göra? Bara kommentera på!

Längtar...

Jag längtar till den förbaskade snön försvinner.
Så fort den och tjälen försvinner ska jag sätta igång Brio, jag har verkligen panik inför detta, fast egentligen är det bäst att han vilar dessa första veckorna jag går i skolan. För att jag går extremt mycket i skolan dessa första veckorna pga inlärning i SPA:et.

Tari får vila idag, jag hoppas kunna rida henne på stubben i morgon, eller att jag slutar så jag hinner upp i Vantinge. De sista alternativet tror jag inte als på dock. Men vi får helt enkelt se.
På torsdag är det träning, underbart. Jag hade tänkt tävla på lördag i Dagstorp men valde att inte anmäla mig pga vädret och underlagen. Jag vågar inte riskera någonting, det är bättre att vara på den säkra sidan. Tävlingssäsången är ändå riktigt lång, men tyvärr får man nästan aldrig uppleva hela, alltid kommer något tex skador, skola osv.

Vi hoppas på det bästa. Jag vet inte hur många år sedan den var jag "bara" hade två hästar det var iaf riktigt länge sedan. Men jag letar så smått efter ny, men jag vet inte riktigt vad jag vill ha, tiden får helt enkelt utvisa...


Har Brio inte en snygg teknik???


Har ni börjat tävla eller ni inväntar bättre väder?

Dagens ridning

Idag red jag Tari på stubben här hemma. Igår kväll och idag har det snöat här. Därför var stubben perfekt att rida på.
Började med att skritta, sen hade Brio lite ryck i stallet och gnäggade hela tiden, så då gnäggade ju Tari också och då svarade hästarna en bit härifrån typ en grannes. Så då fick Tari ju lite fnatt och började bocka och rista på huvudet och hålla på. Då började jag trava och i traven gjorde jag allt för att aktivera henne så hon inte bara skulle tänka på att gägga hela tiden. Gjorde volter, serpentiner och skänkelvikningar. Det gick riktigt bra. Galopperade henne också, hon var riktigt riktigt fin, jag stod mest i lätt sitts och lät henne gå i en relativt sammlad galopp. Riktigt härligt var det! Lagom varmt ute också runt 0:an.



Vår Telefon och Internet fungerar bättre nu med!

Tävlings outfit

Så här såg Taris tävlings outfit ut 2009

Till 2010 ska den förändras en hel del, annat träns, martingal, sadel, benskydd, stigbyglar mm.

Hoppas att ni kan läsa vad det står på bilden, den blev mindre än jag trodde.


Tari har fått ny sadel eller ny och ny. Jag har gjort om min Equipe sadel efter henne istället, då denna Jos LAnsink sadlen inte alls passade henne längre. Equipe sadlen är svart, tari har på denna bild bruna grejer, vilket innebär att jag ska byta ut mina grejor till svarta. Jag har svart grejor som förhoppningsvis passar Tari. Dom bruna sakerna ska jag behålla då jag fortfarande har kvar den bruna sadlen, vem vet det blir kanske Brios framtida tävlingsutrustning?

Benskydden Tari har på bilden ska bli "träningsskydd". Hon ska få ett par Veredus Carbon Gel istället. 
Schabraken varierar jag väldigt mycket från gång till gång. 
Jag har speciella benskydd till hemma, träning, tävling. 
Jag har speciella schabrak till hemma, tävling. 
Jag kan med andra ord inte använda samma saker hemma som till tävling.  Sadlen gör jag det med så klart!

Har ni speciella grejer till speciella tillfällen?

Ingen ridning

Idag red jag inte, hästarna fick stå inne idag med. Blåst, regn/snö och minusgrader det är ingenting att leka med i Skåne. Hästarna fick en lugn dag inne i stallet.
Jag har passat på att lägga ut en massa hästgrejor på tradera, chokande nog blev det 14 grejor. Ska man förnya sig måste man sälja lite också.


Dagens ridning

Idag broddade jag Tari och gick ut och red på stubben. Underlaget där var lite sig och så. Jag vågade därför inte galoppera. Skrittade och travade lite rundor i 20 min. Det var -2 grader och blåst, skånsk blåst är ingenting att leka med. Jag var is kall efter ridpasset, tänkte nu när jag har henne ute kan hon lika bra få skritta länge och få en välförkänt vilodag i morgon.


Dagens fråga



Denna frågan har jag fått några gånger så jag tänkte att jag tar upp den här istället.

Vilka klasser tävlar du i?

Ponny tom LA, storhäst tom 1,20 än så länge, men vi siktar högre men pga att jag nästan bara haft unghästar har jag inte kommit längre, men Jag och Tari är på väg!

På Ponny tävlade jag tom LA mycket har berot på att jag mest har haft unghästar och utbildat dom och när dom äntligen gick riktigt bra, då var det tid att sälja. Jag har nästan bara haft unghästar som jag har utbildat själv.

Jag och Rambo. Rambo utbildade jag och vi tävlade upp till och med LA. Rambo var en D-ponny som jag köpte -06 då han var 6 år och inte mycket utbildad.

Nu på storhäst hade jag Athos tidigare, han var också unghäst när han köptes in och jag utbildade honom, förra våren när han var riktigt redo för lite större klasser 1,20-1,30 så hände blev han plötsligt halt och det gick inte att göra något åt så han fick tyvärr lämna oss.

Jag och Tari i april -09. Tari debuterade regionalt. Hon gjorde detta strålande med en nolla i 1m och lite missförstånd i debuten i 1,10 detta var inte meningen, men pga att Athos blev halt och var anmäld och betalt till tävlingen så bestämde vi oss för att Tari fick debutera där istället.

Tari har vi haft sedan hon var 3 år men hon var hos sin fd ägare och fölade detta pga av en överrenskomelse. Tari var lite inriden när jag började rida henne. Hon är den hästen genom tiderna jag har haft det jobbigast med, hon var almänt bråkig och bara stod på två ben. Men hjälp av Ann Lavén som red henne en period två gånger i veckan till mig så blev det en helt annan häst, jag klarade helt enkelt inte av henne själv hon är så egensinnig.
Nu har hon börjat gå bra, meningen var att hon skulle kvala Breeders med Carro. Men tyvärr kunde vi inte göra detta då hon var tvungen att bli opererad för inkarna. 

Sommaren -08 gjorde Tari sin tävlingsdebut i 90 med ett stopp med mig, därefter har hon gått från klarhet till klarhet för att sommaren -09 debutera 1,20 med mig. Hon har gjort en strålande tävlingssäsång hittentils. Från att debutera 90 till 1,20 på ett år. I somras började Carro tävla henne lite, dom hoppade tre tävlingar tillsammans. Taris andra 1,20 nollade hon med Carro i sadlen. Första 1,20 hoppade jag med Tari.

Carro och Taris första 1,20 tillsammans, tarans andra. Det blev en nolla för dom tillsammans i ösregn och åska.

Tari har bara gått unghäst då hon skulle kvala Breeders, detta året ska hon börja gå omhoppningar.  Hon har aldrig tidigare gjort det så då går vi ner lite i klasserna.

Brio och Jag i somras.

Brio, mitt projekt. Inköptes i sommras som en ohanterad 4-åring, aldrig haft grimma på sig, aldrig lyft hovarna, aldrig haft hovslagare osv. Han har också gått från klarhet till klarhet och varit väldigt duktig. Jag har själv ridit in honom. I vintras innan hans vila påbörjades gjorde han sin allra första hoppträning, han var jätte duktig och hoppade ett hinder på 90 cm. Med tanke på hans ålder så har han inte gjort speciellt mycket, men vi fick lite panik när Athos inte blev frisk..

Dagens ridning

Idag blev det ett markarbetspass i Vantinge med Tari.

I början var hon hängig och slö samt stark. Jag jobbade ganska mycket med det och försökte få henne att lyssna på mig. Det blev många halter och sen gjorde jag många skänkelvikiningar i trav, efter ett tag gick dom riktigt riktigt bra. Gjorde även lite skänkelvikningar i galoppen även de gick riktigt bra. Jag gjorde de från en långsida in till mitten och ut till spåret igen. Därefter tyckte jag hon var duktig så jag kännde mig nöjd. Som avslutning red jag fyllestigen eller små serpentiner beroende på vad man kallar det. Hon var riktigt fin då och lyssnade väldigt väldigt bra.

I slutet kom Niveau, han e riktigt riktigt fin. Han var hemma hos Micke nu igen som han brukar vara om vintrarna!
Tari är lite skeptisk till hingstar, hon blir väldigt ifrån sig då och ska vissa sig ifrån sin bästa sida enligt henne.

Bilden på Niveau är lånad ifrån http://www.niveau.se/ 

Carro träning

Idag tränade jag för Carro med Tari.

Vi började med att värma upp, gjorde skänkelvikningar in till medellinjen och ut igen. När jag skulle flytta för vänster skänkel gick det inte alls så bra, hon tar inte vänster skänkel lika mycket som höger skänkel. Men efter ett litet tag gick det riktigt bra.

Vi började därefter att hoppa linjen sockerbit räcke sockerbit på 4 galoppsprång. Jag tänkte nu är det säkert riktigt kort (hon sa aldrig hur många m). Så jag tänkte lite längre och kortade ganska mycket och fick in 5 galoppsrång istället, de händer aldrig att jag får in för många haha. Men sedan gick det riktigt bra. Hoppade de några gånger från båda hållen och det gick riktigt bra, när vi slutade låg på på runt 1,20.

Vi gick över till att hoppa travbom oxer 4 galoppsprång räcke. Även detta gick riktigt bra och Tari var med mig och inte bara drog. Hon drog inte alls mycket idag..

Vi hoppade därefter den lilla banan som jag ritat upp. Hon blev dock lite dragig efter 1:an så jag fick lägga volt och trava över bommarna och hoppa oxern. Hela banan gick riktigt bra..

Vi höjde till runt 1m och hoppade samma bana igen. Denna gången började de inte alls bra. Taran drog som in i till sista sockerbiten, gjorde halt. Började om från början. Hoppade sockerbiten räcket tog ordentligt tag i henne och hon lyssnade. Saktade av till trav travade över bommarna och Tari var inte alls framme så där blev ett litet stopp, bara göra en volt och komma på de igen, resten gick verkligen super!


Dagens fråga



Är den hjälmen bra? Altså GPA Speed Air

Jag har bara positiva erfaranheter av Gpa över huvudtaget. Väldigt bra hjälmar, bra ventilation. Väldigt sköna att ha på sig märks knappt att man har den på sig. Dom är även hållbara, lätta att tvätta av och hålla rent.

Så här står det om GPA speed air på http://abnianhastsport.e-butik.se/?cat_id=21
Med gallret i silver. GPA´s nya ventilationshjälm i supermodern design! En lätt hjälm med ytterskal i runda former. Hjälmen har två breda luftinsläpp i fronten samt även baktill. Upptill finns tre ventilationshål. Samtliga ventilationshål är försedda med ett galler i rostfritt stål. Detta sammantaget gör att hjälmen ger maximal ventilation.

Min första GPA hjälm, Titanitum. Väldigt bra hjälm, bra ventilation, dock inte lika bra som Speed Air. Perfekt när det blåser och är lite svalare ute. Ångrar dock att jag sålde den. Ignorera att den är skitig på bilden..

Min andra GPA hjälm. Speed Air. Den var också väldigt bra och skön.. Tyvärr hade jag hjälm ångest och sålde denna med..

Min tredie Gpa hjälm. Speed Air Ton in Ton. Det är denna hjälmen jag har när jag tränar och tävlar för tillfället.

Min fjärde Gpa hjälm. Även de en Speed air. Jag köpte den någon gång i November -09 men har fortfarande aldrig använt den.

Funderar på om jag ska lacka den i någon annan färg eller vad jag ska göra med den...


Till vardags har jag denna hjälmen en Busse heter den, en lamicell kopia. Den gillar jag inte alls lika bra som GPA hjälmarna, denna trycker på vissa ställen iom den är ställbar i storleken.. Jag hade panik och bara hade en hjälm.. Jag gick från att ha 4 hjälmar till 1... Nu har jag tre...

Min tävlingsoutfit

Så här brukar min tävlingsoutfit se ut på regionala tävlingar

På lokala tävlingar byter jag oftast ut 
kavajen mot en jacka eller annan tröja beroende på vädret.

Ridbyxorna varierar i vilken sadel jag rider i, jag har ett antal tävlingsridbyxor.
Jag trivs bra i mina billiga börjes ridbyxor, dom är bra och hållbara.
Jag har även lite dyrare varianter.

Stövlarna varierar ibland mellan Tretornen och Mountain Horse SCS3.

Sporrar har jag ibland, oftast har jag korta 1,5 som är ponny sporrar, nu på vintern använder
jag inte alls sporrar då Tari är kännslig och trilsk med sporrar.























Har ni alltid kavaj på tävling?


Liten mental skola

Som lite avslutning på de jag skrev om mental träning igår tänkte jag skriva om en liten mental skola, det var väldigt passande tyckte jag!

• Din attityd är viktig. Vill du få ut de mesta av ridningen krävs det att man är glad, frågvis, positiv, villig att lära och stötar och uppmuntrar de andra i gruppen.

• Förbereder sig mentalt före träningen. Är det hoppning du ska träna så förbered dig på hur du får till dom perfekta sprången över hirderna.

• När man blir rättad och tillsagd ska man se rättningen som en möjlighet, inte att man är dålig eller sämre än alla andra.

• Lär dig av andra. Se hur de rider och vilka missar och bra saker de gör, försök göra likadant. 

• Komihåg det positiva tränaren har sagt till dog, det är det som stärker ditt eget självförtroende.

• Ta eget ansvar för din träning och få lite valuta för pengarna. Du har två tränare: din instruktör och dig själv. Det är bara du som vet hur det känns när du gör rätt, tränaren ser det bara.

• Efter ridpasset återstår det viktigaste. Det är att skriva upp vad ni gjort och beskriv detaljerat för att komma ihåg, vi glömmer fortare än vad vi tror!

Första gångerna Tari hoppar bank, gäller att vara mentalt förberedd för den uppgiften!

Skriver ni upp efter träningar/ridpass hur det har gått och vad ni behöver träna på osv?

Dagens ridning

Det var mörkt när jag kom hem idag, så vi åkte till Vatinge med Tari.

Där var jätte mycket folk och någon som longerade, det blev inte mycket skolridning där inte.
Jag red fram som vanligt, sen samlade jag henne och gjorde ökningar/minskningar. Därefter några steg i skänkelvikning, det blev inte många. Sen red jag mest serpentiner om folk som var ivägen. Gjorde imprincip samma sak i alla gångarterna. Jag red ungefär 40 min, hon gick fint på tyglen och trampade under sig idag.


en gammal bild från en träning, det var dock inte galoppträning som någon tyckte..


Vad är mental träning?

Här kommer en liten förklaring till vad mental träning verkligen är.
Med tanke på det jag skrev i förra inlägget tänkte jag att jag skulle publicera detta: 

Mental träning är en hjälp som man har med tankens kraft att utveckla sig själv till att bli en bättre ryttare. Man använder positiva bilder i huvudet och ser sig själv tex göra nollrundan som man aldrig gjort eller stå som segrare och ser sig göra den perfekta rundan. Om man ser en sak i sin fantasi så inträffar det ofta i verkligheten med. Tankens kraft är enorm.

Jag och en tillridningsponny, som numera är hos sin ägare, då jag är för gammal för att tävla ponny.

Skola idag

Idag började skolan, finns väl inte mycket att säga om det.

Jo vi pratade om en intressant sak på psykologin idag. Där var en äldre kvinna, så på kvällen hade det knackat på dörren. Hon öppnade, ser en man där. Blir helt förskräckt, ringer och polisanmäler händelsen. Polisen anländer till platsen och mannen som knackade på dörren är helt oförstående. Polisen berättade för honom att han var ankagad för hot mot kvinnan.

Vet ni vad som hade hänt?
Jo, mannen var en försäljare och i handen hade han en pipa (sån man rökte med). Kvinnan hade antagligen läst och hört mycket om hot mot äldre. Därför trodde hon att han hade en pistol i handen, hon inbildade sig det och såg honom med en pistol i handen!

Jag tyckte denna berättelsen var mycket intressant. Då är det ju tankens kraft som går igenom, vill du se en öppen dörr så ser du de, vill du se en nollrunda av dig själv på tävlingsbanan så gör du oftast nollrundan.

Han tyvärr inte rida idag pga olika anledningar, mycket tråkigt då jag såg fram emot detta.
Jag och min D-ponny som numera är såld.

Dagens ridning

Idag bestämde jag med Karin så vi hoppade i ridhuset tillsammans.



Jag började med att värma upp Tari som vanligt. Därefter började vi hoppa ensakta av hinderna som små kryss, fram och tillbaka och försöka få Tari så lugn och avslappnad som det bara gick.

Vi hoppade därefter serien, dock var det räcke, räcke, räcke i början istället för oxrarna som jag ritade. När det var räcke, räcke, räcke. Så red vi om vi började där som var 10,5m så red vi de på 3 galoppsprång normalt är 2, på den andra 4 galoppsprång normalt 3.

Tari har lite för mycket energi i en sån övning, så hon tar ju alltid det på ett för lite. Jag hoppade första hindret, gjorde halt, uppreppade detta ett antal gånger. Hoppade första hindret, tog en förhållning som gick igenom. Hoppade andra hindret gjorde halt osv.. Sen fortsatte jag så tills hon verkligen lyssnade på mig.

När jag var klar med det la vi upp det som oxrar istället och red på ett galoppsprång mindre, de var lättare, men hon fick forfarande inte bli dragig och sticka iväg...  När hon inte stack iväg och höll på så kännde jag min klar med den övningen.

Gick vidare till den lilla "banan" jag ritade upp. Det gäller att ta ut svängarna och använda ytterskänklen så man inte missar hinderna (vilket jag råka göra en gång) eller kommer alldeles för snett på dom. Jag hoppade dock den ifrån båda hållen (altså spegelvänt mot vad jag ritade också). Där var det samma sak, hon skulle inte bli dragig och sticka iväg. Jag hoppade ett hinder tog en förhållning som gick igenom hoppade nästa. I slutet av "banan" blev hon stark och stack iväg. Då tog jag en regäll förhållning då lysnade hon på den och jag kunde fortsätta.

När hon lyssnade slutade jag hoppa denna övningen också och gick över till att trava av henne för att senare skritta av henne.

Jag hoppade ingenting som var högre än 1m. Räcket i mitten i linjen låg på 1m ungefär medans allt annat låg runt 50-70. Det är inte höjden jag och Tari behöver träna på de är att hon ska lyssna på mig och mina förhållningar.



Dagens ridning

Det blev ridning idag i alla fall. Vinden avtog och det blev "bara" runt minus 5 grader. Så jag tog på mig en massa kläder. Gick ut och red Tari på stubben.

Hon var pigg och lite tjurig i början i traven. Därefter gick hon väldigt bra, galopperade också idag. Det blev mest sammlad lugn galopp men lite i slutet fick hon gå lite fortare hemmåt. Annars var hon riktigt fin. Red i en stor volt mest, då jag tror att där är för mycket is i backarna.

När jag travade av henne gjorde jag serpentiner och lite 8:or hon lyssnade riktigt fint. Tog in henne och tog av broddarna och alla grejorna, nu sitter jag här och värmer mig.

I morgon tror jag att jag ska till Vantinge och hoppa lite med Karin. Hur det blir har jag inte riktigt bestämt. Tindra (min hund) har varit lite dålig idag. Inget kul alls.

-10 grader och blåst

Här är det ungefär -10 grader och blåst, vilket innebär att jag inte kommer att rida idag, det är aldeles för kalt. Jag säger inte att det är för kalt för hästen, men jag själv tycker att det är för kallt. Speciellt i skåneblåsten är det inte så jätte kul att vara ute.

Hästarna är ute nu och har det bra, dom har dubbla täcken och skydd och tari är broddad. Just nu är Tari broddad dygnet runt. Ute har hon skydd på sig och inne är hon lindad. Det blir mycket mer att hitta på i stallet nu när det är sånna här tider.

Trotts att vi bara har två hästar i vårt stall har vattnet inte frusit. Vi har inte haft någon värmesak på eller någonting. Vi har endast satt halmbala för dörrarna.


Lite av varje

Idag blev det ingen ridning, jag var uppe ganska tidigt, var och fixade en sak. Tog på hästarna deras ute saker, lindade av Tari och satte på benskydd istället. Släppte ut dom, fixade i stallet.

Jag och mamma åkte en runda och handlade började på ÖB där jag hittade en täckesgjord för 11kr, flygpannband för 8kr köpte två st, elastiska ridlindor 35 kr, massageborste 7kr. Billigt och bra blev det! Jag hade inte klarat av att köpa tex täcke på ett sådant ställe men lite små "skit" grejor som man alltid behöver är bra att köpa på sånna ställen, spec när där är rea! Jag älskar rea.

Tog in hästarna, det är jätte kalt runt -10 grader och jag tycker att det är på tok för kallt för att rida och Tari reds igår, tävlingarna börjar ovantligt sent här. När dom äntligen börjar nästa vecka är det bara Nationella de första veckorna, jag vill inte börja hoppa nationelt!

Mitt internet är under alla kritik! vi har som sakt var ingen hemtelefon, för att det finns inga ledningar som är hela! Tyvärr får vi stå ut med det ett bra tag till. Dumma televerk..

Dagens ridning

Idag red jag Tari ute på stubben bakom vår gård. Underbart var det! Tari var dock som en tickande bomb. Jag skrittade och travade bara, men hon fick ett utbrott i traven och hoppade och bockade och busade lite. Jag red mest bara på och lite i 8:or och försökte få henne att lugna sig, i slutet var hon lugn och jag skrittade av henne. Hon var annars riktigt fin! trotts att hon vilat i 3 dagar! Hon var broddad och hade glasslocks sulor.



Vad vill ni läsa om?

Kommentera! Vad vill ni läsa om här på bloggen? Det kan vara vad för något som helst!

Hästarna ute!

Hästarna har fått komma ut i den underbara vinter solen. Här är ganska mycket snö. Jag har läst mycket om att man ha klippt ut snösulor ur glasslock och kilat fast i hästarnas hovar. Idag bestämde jag mig för att testa det på Tari, dock gjorde jag bara till fram. Ska bli väldigt bra att se hur resultatet blir.

Blir resultatet bra, tar jag nog och broddar henne och rider henne på stubben, jag kan inte komma till ridhuset då vår dragbil har gått isönder. Det är ingen kris, men det hade varit kul att kunna rida ute på stubben, men jag vet inte hur där är, tror att där är lite is under, får se.

Nytt annonstorg för allt inom häst- och ridsport!

Hej hästfantast,

Vi vill härmed inbjuda dig till premiären av vårt nya annonstorg för allt inom häst.

http://www.hastfynd.se kan du helt kostnadsfritt annonsera allt inom häst- och ridsport.

Varmt välkommen!

Med vänliga hälsningar,

Ann-Marie, Petter och Tor på Hästfynd

ps. Vill du ha en supersnygg ryggsäck? Om du länkar till oss från din hästsida eller blogg och talar om det för oss genom att använda kontaktformuläret på www.hastfynd.se så skickar vi en till dig inom 7 dagar (klicka här för att se en bild på ryggsäcken http://www.hastfynd.se/ryggan.jpg). ds.

Ryttarhälsa del 3

Varför är kosten ett problem för ryttare?

• På de flesta tävlingarna är utbudet i cafeterian dåligt. Det finns mest onyttiga saker som godis och läsk men inte  så mycket nyttig mat som krävs för att uppfylla ryttarens behov.

• Att ha häst kan vara stressigt och då sätter man hästen före sig själv.

• Man saknar kunskap om vad och hur man bör äta.

• Man är så inne i de man gör så man tänker inte på att äta.


Hur löser ni kosten på ett bra sätt?

Ännu mer snö...

Idag blev det heller ingen ridning, det var iof planerat. Det har snöat massor här, jag har skottat snö i omgångar hela dagen nästan. Hästarna var som sakt var ute ett par timmar.
Jag håller på att "städa" datorn. Jag har så sjukt mycket bilder i den. Det är bara de att jag har bränt miljoner skivor nu, man orkar ju nästan aldrig annars bränna en massa bilder och sånt. Men nu är det snart fixat iaf!
Finslipet kvar + fixa med musiken som ligger på datorn, den ska ligga på den Externa hårddisken istället.
Jag har flest häst och hundbilder haha..

Hur gör ni med bilder och annat på datorn?



När börjar ni skolan? Vi börjar på måndag!

Åter mer snö i Skåne

Idag snöar det, vi har ungefär en decimeter nu. Jag har släppt ut hästarna, fixat i stallet.
Skottat en massa snö, det finns bara snö överallt.

Hästarna har varken broddar eller snösulor, men jag tror att dom klarar sig fint ändå. Brio har ju inga skor så för hans del är det inga problem, men Tari är skodd, dom brukar inte gå ute så jätte länge och hon anpassar sig till underlaget, broddar man henne finns risken att hon busar hela tiden och skadar sig själv, det är altid en avvägning. Man brukar känna sin häst bäst själv!


Ryttarhälsa Del 2

Kostråd för ryttare

•  En person som utövar någon form av ridsport behöver äta allsidig kost med mycket kolhydrater.   Kolhydraterna är bra för hjärnans koncentrationsförmåga.

•  Som ryttare gäller det att väga lagom, varken för mycket eller för lite, för att kunna rida på ett bra sätt och balans.

•  För alla idrottare men framför allt för ryttare är det viktigt med regelbundna måltider.

•  Kolhydrats förrådet är litet och varar bara några timmar därför är det viktigt att äta mellanmål.

•  Vätskebrist är vanligt hos ryttare så därför är det viktigt att dricka mycket. Rekommenderat dagligt intag är 2-3liter, men lite mer skadar inte.


Tänker ni mycket på er kost? Äter ni och dricker ordentligt på tävlingar?

Jag personligen äter nästan aldrig frukost, aldrig inför en tävling. På tävlingar är jag väldigt dålig på att äta och dricka, fy de borde bli ändring på de till 2010 tävlingarna.



Mål 2010

Här kommer mina målpyramider med mina hästar.

Tari är 7 år i år (räknas som 6 år i och med hon har haft föl). I fjor nollade hon 1,20. Ifjor gick Tari bara unghäst, hon har inte tävlat sedan augusti pga operationen. I år är målet detta....




Brio är 5 år i år. Han är som sakt väldigt sent inriden. Han var inte hanterad förrän vi köpte honom i somras. Därefter började vi hantera honom, för att så småning om rida in honom, han blev inriden i höstas (av mig). Jag och Brio var på vår första hoppträning i början på December, det gick väldigt bra. Brio kommer bara gå unghäst detta året.
Målet är detta med honom.....

Något ni undrar över? Bara fråga på!!!!!!!!

Ingen ridning idag

Idag var det planerat att Tari skulle få en vilodag. Hon har gått rätt tuft de senaste dagarna och har varit jätte fin. Hästarna fick gå ut i sina hagar, det snöade på dom. Efter någon timme tog vi in dom igen, dom gillar inte att vara ute när det är kalt och dåligt väder.

Jag börjar få ångest för att Brio inte kommit igång än, inte jätte lätt att sätta igång en häst när man inte kan longera den, för jag vågar inte rida honom utan att han är longerad. Han är ju inte så gammal och inte så mycket riden, man tar de säkra före de osäkra.


Länktar till sommaren, allt är så underbart då!

Tömkörning och stretching föreläsning

Efter hoppningen var det dags för föreläsning, denna gången var det Arja Mikkonen som höll i den, hon är bla världsmästare i körning.

Hon började med att prata vilken utrustning man ska ha till sin häst när man tömkör.
Man ska ha:

* Tömmar, helst i läder
* Vanliga benskydd (samma som man har när man rider)
* Samma bett och träns som när man rider
* Tömmkörningsgjord, helst med bom precis som i sadlen, så den inte kasar rundor.
* Spö, Arja själv hade en körpisk, något kort enligt henne själv men den funkade bra.

Det är viktigt att man tänker på sin egen säkerhet och håller sig på ett "säkerhetsavstånd" så att hästen inte kan träffa dig.

Arja började med att tömköra och berättade hur hon gjorde och hur man styrade. Därefter fick vi själva lov att testa, det var bara tre som vågade bla jag. Man måste ju få lite valuta för pengarna. Det ser så enkelt ut när Arja gör det, men när man själv gör det var det inte riktigt lika enkelt. Men jag tror att det är en vanesak helt och hållet.

När vi var klara med tömkörningen vandrade vi in i stallet och började med stretching.
Man ska tänka på när man stretchar att:

* Musklerna måste vara värma när man stretchar
* Man kan inte stretcha för mycket, då protesterar hästen
* Många hästar tycker att det är skönt att stetcha
* Spara på din rygg och gör så du stöttar med dina egna ben istället.
* Bråkar hästen, släpp, då skadar du inte dig själv.
* Det är bra att ha vantar, då sliter man inte isönder fingrarna lika lätt.

Till vanligt "husbehov" ska man endast stretchar benen rakt fram och rakt bak tyckte Arja, stetchar man åt sidorna är det lättare att man gör fel och man kan skada hästen. Vi fick även lov att testa att stretcha på hästen vi hade ute. Väldigt kul och lärorikt.


Lägger in en liten bild på Brio, han har jag för mig att jag ska tömköra så småningom.

Stretchar ni era hästar? Har ni sett en häst stretcha av sig själv? Tömkör ni? Gör ni bara de på en volt då, eller ni gör skänkelvikningar osv?

Jag har sett hästar stretcha sig själva. Min D-ponny och min förra storhäst gjorde alltid det när man kom ut i stallet på morgonen.


Ta ni också chansen och vinn....



Kolla in Reitsport.blogg.se
En riktigt bra blogg med många bra åsikter och tankar samt utvärderingar på olika saker!

Carro träning

Idag halv 10 var det hoppträning för Carro. Det var -11 kan jag tilläga! riktigt riktigt kalt!

Vi började att rida fram i serpentiner och öppna, volter runt hinderna i trav. I galoppen hoppade vi över hinder nummer 1 som en liten 8:a, det gick bra tari var ganska övertänd och bockade rätt mycket.

Vi släppte stigbyglarna, hoppade 1 och 2. Tari var så övertänd på 2:an så hon viste inte var hon skulle bli av så därför stannade hon. Men sen gick det riktigt bra.

Därefter hoppade vi serien några gånger (fortfarande utan stigbyglar). Tari var rätt stark och rusade in och jag gav henne aldeles för liten eftergift, inte riktigt lätt.

Sedan hoppade vi 2:an, 4:an och 6:an, jag har dock inte ritat riktigt rätt, det blev lite för trångt när jag ritade, men ni kan tänka er svängarna i alla fall. Tari var jätte busig och efter 2:an började hon bocka till följd av att vi inte han svänga till 4:an efter ett litet tag och en halt och ryggning gick det riktigt bra.

Tog stigbyglarna hoppade banan en gång på runt 1m - 1,15 då hoppade hon riktigt fint och var mer koncentrerad på de hon skulle göra. Vi fick inte lov att hoppa banan fler än en gång och vi fick inte hoppa så högt pga att underlaget var mjukt överst och fruset under, altså jätte halt.
1:an är en travbom och ett räcke, vi började i trav på detta.
2:an ett räcke med gröna grejer under.
3:an 4 galoppbommar, räcke, två galoppsprång oxer, 2 galoppsprång oxer.
4:an räcke
OBS 5:an glömde jag det ska vara 6:an där nere, där blev två 6:or av någon anledning
6:an räcke
6:an räcke med vattenmatta under 6 galoppsprång till
7:an som är en trippelbarr

Massage föreläsning

Efter träningen för Sara så var det Teori med en hästmassör.
Jag tyckte det var sådär, jag är väldigt kritisk av mig och har hört på många föreläsningar och föredrag i mitt liv på olika ställen. Mycket var repetition och hon gick från ena saken till andra utan att man han känna på hästen som man skulle osv.. 

  Ska visitera hästen och känna igenom den, lära känna hur den är när den är frisk.

  Se så att hästen är liksidig överallt.

  Ge hästen rätt mat.

  Träna på rätt sätt.

Altså mycket av de hon sa var basic men man behöver ibland höra de mer än en gång. Sedan gäller de ju att man känner just sin häst och vet hur den brukar vara, samt hur den är när den inte är riktigt frisk iheller.

I morgon är det tömkörning som gäller på Teorin. Lite intresantare hoppas jag och jag hoppas att vi får mer utryme till att testa samt att det är lite mer pedagogiskt upplagt!


Dagens fråga

Jag startar upp dagens fråga här i bloggen. Så bara fråga på. Jag tar upp det i Dagens fråga så fort jag tycker att det berör flera personer och inte bara en.


Tycker du att tränset funkar? Gör det någon skillnad?

Vi pratar nu om Dyón The Difference tränset.
Jag har ett sådant träns, jag köpte det för Tari hade en Ink på örat. Inken blev bortopererad nu höstas. Tari tyckte tidigare inte om när man rörde på hennes öra eller när man tränsade henne. Därför tyckte jag att just detta tränset skulle passa Tari. Det hjäpte på så sätt att hon rörde mer på örat där hon hade Inken.

Jag har förutom det med Taris ink inte märkt någon skillnad på tränset. Jag upplever att det kasar lite frammåt men inte så det är "nära" örat ändå. Det beror helt och hållet på hur hårt man spänner remen under käcken. Jag väljer att inte spänna den så hårt som man ska, men ändå relativt hårt, den hänger inte i alla fall.
Jag har läst att någon har gjort en undersökning angående detta träns och då menar dom att på 9 av 10 hästar funkar inte tränset. Men vad man menar med funkar vet jag inte.

Varför använder inte Peder Fredriksson själv detta träns då han var med och designade det?


Här har tari på sig sitt Dyón The Difference.

Någon som har andra erfaranheter av detta träns?

Dressyr/markarbetes träning för Sara Lundholm

Tari som har varit så lättlastad och gått in av sig själv i transporten vill numera inte alls gå in i transporten. Så fort vi har lyckats lirka och fått upp alla fötterna på rampen/lämmen eller vad man nu vill kalla det. Så går hon rakt in. Förmodligen tror vi att detta beror på att det är halt och därför vill hon inte gå in.

Träningen började för Sara Lundholm, jag har tränat mycket för henne för på ponny, men sedan hände där en incident -05 som gjorde att jag valde sluta träna för henne, det känns som det inte ger mig så mycket....

Vi började med att skritta på tyglen, där efter trava och galoppera. I vänstervarvet trycker tari sig innåt med bogen och puttar över mig på andra sidan, detta gör att hon slipper arbeta ordentligt i de varvet. Jag har haft lite besvär med detta den sista tiden. Men idag löste vi lite på problemet, när jag trampar i vänsterstigbyglen extremt mycket och lägger all vikt på den sidan samt leder lite ut med högertyglen men ändå har henne innåt ställd så går hon riktigt bra även i vänstervarvet i alla gångarterna. Detta är en sån grej jag måste jobba på så att hon blir liksidig.

Därefter gjorde vi skänkelvikningar, ibland gick dom riktigt bra och ibland gick dom riktigt dåligt. Det beror helt och hållet på vilket hummör Tari är på. Genom att leda dit jag ska och använda mycket skänkel så går det bättre, jag ska inte ta upp handen och greja utan att hålla den stilla!

I slutet var där någon som kom lite nära och Tari fick dagens utbrott, hon sparkade regällt efter hästen och fortsatte bocka och hålla på. Men hon ugnade ner sig efter ett tag igen, men hon var mycket mer spänd efter den lilla incidenten.

Träningen var rätt hyffsad men där hände liksom ingenting, rida runt på en volt i 20 varv hur kul är det egentligen? Jag vill ha lite övnigar hela tiden så det händer någonting!

I morgon är det hoppträning för Carro.

Ryttarhälsa Del 1

Jag har startat upp ett litet kosttema här på bloggen, detta var första inlägget. Nästa inlägg kommer i morgon och det kommer att handla om kostråd för en ryttare. Allt material kommer ifrån ett skolarbete jag gjorde för ett år sedan.

Tävlings tiderna i ridning är korta, men det betyder inte att ryttaren inte behöver mycket energi. De flest ryttarna lägger ner massor av tid på träning och på tungt kroppsarbete i stallet, något som kräver mycket energi. För att lyckas krävs dock träning, mat och vila i lagom dos.

Ridsporten är en idrott som kräver att man är stark både fysiskt och psykiskt. Inom de flesta idrotter är man väl medveten om vad kosten bör bestå av för att man ska kunna prestera maximalt. De flesta inom ridsporten värdesätter inte sin kost och hälsa lika högt som hästens hälsa.

Dålig kost= sämre prestation

Viktigt för en ryttare är dess koncentrations förmåga, vilket kan vara svårt om man inte sköter sin kost och hälsa. En ryttare behöver som alla andra idrottspersoner träna hela kroppen, men extra viktigt är balans, koordination, smidighet, rörlighet samt rytmkänsla.


Jag och Satin Dolly en tillridningsponny som jag hade här från okt-dec, vår sista tävling tillsammans, min sista ponny start (Satin Dolly är sedan mitten på dec tillbaka hos sin ägare)

Tänker ni mest på hästens kost och hälsa än din egen kost och hälsa? Äter ni extra vitaminer? Gör era hästar de?


Dagens ridning

Jag ska rida Dressyr för Sara i morgon, därför lade jag upp dagens ridning lite efter de.

Vi åkte till ridhuset i Vantinge med Tari.

Började med att rida fram Tari på långa tyglar, hon var lite sur. Gjorde de i alla gångarter. Därefter gjorde jag tempoväxlingar också de i alla gångater. Hon lyssnade riktigt fint, men i den ökade traven började hon galoppera istället, gör inte så mycket bara hon lyssnar på mig.

Därefter tog jag upp stigbyglarna, lika bra att rida utan stigbyglar och känna lite in för helgen. Fortsatte med ökningar och minskningar, dom satt riktigt bra. Därefter tog jag tag i de jobbiga skänkelvinkningar. Åt ena hållet var hon fin men andra hållet ville hon inte alls. Karin var där och hon hjälpte mig lite och sa vad jag skulle göra och då gick det mycket bättre. Skänkelvikningarna blir bättre och bättre. Jag måste tänka på att inte spänna mig själv när jag ska göra dom och leda dit jag ska och ha framdelen före, och se till att bakdelen inte släppar efter och se till så att Tari inte förböjer sig i halsen. Det är mycket som händer just vid en skänkelvikning.

Därefter kom det mycket folk till Ridhuset så jag lade ner projektet med skänkelvikningar. Jag gjorde istället ökningar och minskningar och volter och serpentiner. Med andra ord lite lydnadsövningar och så till att hon lyssnade på mig.
Jag tog stigbyglarna och travade och galopperade lite till, skrittade sedan av henne.

När Tari är riktigt genomriden och har gjort skänkelvikningar och är med mig. Då går hon på tyglen och i bättre form, innan gick hon mer hur hon ville med huvudet nu söker hon sig frammåt neråt. Hon har även bättre påskjut bakifrån, vilket jag tycker att är väldigt possitivt.

Tari blev som sakt opererad på 8 ställen! i Augusti, efter det väntade en 2 veckor lång boxvila. Tills hon äntligen fick gå ut i sin vanliga hage, tack vare såren läkt bra. Därefter började jag rida henne efter cirka 2 veckor. Men hon har fått gå lite hur hon har velat i och med operations såret på bogen som är ganska stort och har antagligen stramat ordentligt. Därför har hon inte varit riktigt genomriden sedan operationen.

Ni som undrar varför Tari blev oppererad så är det så att hon hade Inkar som blev fler och fler, de på bogen var rktigt stort och äckligt. Det var 8 cmx 8cm och inflamerat, inte alls kul. Men de som är kvar är ett ärr nummera!


Här ser man lite av inken, dock ser den inte så stor ut där!

Helgens planering!

På lördag (2 januari) och söndag (3 januari) ska jag på kurs ir träningshelg för Caroline Persson (hon jag brukar träna hoppning för) och Sara Lundholm (dressyr/markarbete).

På Lördag ska jag rida dressyr/markarbete för Sara sen ska där nog komma någon och prata om massage (har fått lite dålig info om vad som kommer hända) Sen på Söndagen ska jag hoppa för Carro och sen skulle där nog komma någon och prata om tömkörning. Jag kommer lägga ut mer tipps och ideér ifrån detta och givetvis hur det har gått för mig! Kommer även komma lite övningar.

Jag kommer givetvis rida på Tari.

Brio är inte igång, han är ju precis inridenm, så han har fått lite vila och han är lite för busig för att sitta upp på.



RSS 2.0