Dålig uppdatering..

I morgon kommer min uppdatering vara mycket dålig. Jag ska stå på banan på Ridsport Ponny Cup hela dagen. Det är jobbigt att vara funktionär samtidigt som det kan vara ganska kul framför allt är det bra att ha jobbat av alla sina timmar. Det är perfekt när man har de bekymret ur världen.

Man saknar att tävla ponny, jag vill vara en liten B-ponny ryttare och rida SM, det verkar inte vara allt för svårt. Tyvärr fick jag aldrig fördelen att tävla med B-ponny, men det var kanske bra på något sätt. Vet vet?

Jag tyckte överlag igår att ryttarna red ganska bra, för att vara ponny. Storhäst ryttarna rider värre tycker jag, det har jag även tyckt när jag tävlade ponny och storhäst parallellt

Det jag tycker är roligast på tävlingar det är att prata skit med domare och överdomare. Faktum är att min mamma pratar med alla överdomare på alla tävlingar. Jag vet inte riktigt varför men det kan vara bra att ha nytta av ibland kanske? Man vet aldrig.

Det är även kul och intressant och lyssna på banbyggarna och höra om hur dem resonerar i vissa sammanhang Kommentarerna från dem är också väldigt kul.


En bild från när jag tävlade i Åstorp förra året.


Dagens ridning

Idag fick Tari gå ett ganska lugnt pass hemma.

Jag fokuserade mycket på sidvärts rörelser och att hon skulle lyssna på mig, det gick riktigt bra.

Om man tänker på att hon innan jul inte kunde gå skänkelvikning över huvudtaget så är det väldigt bra.
Det är det som är så kul med unghästarna att utbildas med dem. Tari har jag utbildat själv med mer eller mindre hjälp i vissa lägen.

Gårdagens ridning

Igår begav vi oss till ÅPK för att hoppa bank och vatten för första gången.
Carro och John åkte också dit och tränade på samma sak, skönt att ha sin tränare med, dock satt hon på häst.

Tari var jätte busig redan från början. Hoppade banken och hon bockade massor och skakade på huvudet när vi kommit ner från banken. Hon tvekade inte alls. Hoppade den från alla håll och kanter. Tari var jätte duktig.

Sen över till vattengraven, även där hoppade Tari den utan några som helst problem. Hon tvekade inte en sekund. Underbart att se att hon är så duktig, hon har bara hoppat vatten en gång tidigare detta för ett år sedan.

Allting gick riktigt bra. Jag valde att inte hoppa några vanliga hinder. Ville bara träna på det som behövdes och Tari skulle få göra lite kul saker och ting.

Jag tog med kameran, tror ni mamma som lovade ta kort tog några kort? Svar nej, jag blev faktiskt lite besviken på henne.


Dagen!

Dagen kan man sammanfatta med ett ord STRESSIG!

Vid kvart i 9 körde vi till ÅPK, där hoppade jag banken och vattengraven med Carro och John. Det gick skit bra. Skriver mer om de i Dagens ridning.

Var hemma i cirka en halvtimme han slänga i oss lite mat, jag och mamma åkte vidare till Åstorp och där har jag ståt på banan fram tills för ett litet tag sedan då jag kom hem!

Jag är med andra ord väldigt trött!

Namnskylt

Har ni namnskylt till era hästar? Eller hur gör ni, köper ni eller gör egna?

Här är våra, köper dom, brukar faktiskt passa på att köpa nere i Falsterbo. Jag tycker att dom är snygga och stilrena.


(dock är det inte så rent på bilden så jag nu, dumma fåglar)

Helgen

Nu väntar för mig en fullspäckad fredag- söndag.

I morgon på förmiddagen ska jag hitta på något kul? tror jag att det är. Taran ska få följa med. Ni får veta mer i morgon.
På eftermiddagen eller vid 12 ska jag vara i Åstorp på Ridsport Ponny Cup som funktionär.

Lördag:
Titta på hästar på förmiddagen
Kl 1 Vara på Änglamilen och massera (med skolan Friskvård + Spa)

Söndag:
Funktionär på Ridsport Ponny Cup hela dagen.


Sommar och långt gräs, hoppas att det snart blir så!

Provridning

Idag har jag även på eftermiddagen varit och provridit en 4-åring, import.
Endast riden i 3 månader. Den var väldigt duktig och lyssnade, samt gjorde vad den skulle och var arbetsvillig och hade ett härligt intryck. Men det är mycket att fundera över, en så pass lite riden häst är inte riktigt vad jag vill ha. Men kommer jag verkligen hitta den perfekta hästen? Det återstår att se...

Carro träning

Idag har jag tränat för Carro igen, det var väldigt länge sedan, pga att Tari hade en infektion tidigare.

Började med att rida fram henne, jag har fortfarande problem med att jag inte kan minska galoppen på henne tillräckligt, inte bra. Sen har jag en tendens till att ställa mig på tå, fy, även det måste jag jobba bort. Det blir hårdträning nu.

Började med att travhoppa ett kryss, det gick som det gick, jag har tränat massor upphöjda travbommar här hemma så hon hoppade väldigt konstigt på de, även när det var ett räcke som låg runt 80 cm.

Sen hoppade jag en oxer för att sedan hoppa bana. I början hade jag alldeles för dåligt tryck, men det gick bra ändå. Sista hindret var två vattenmattor efter varandra och där var vatten i den ena. Tari tittade inte alls utan bara hoppade. Vi bestämde oss för att avsluta där för att hon har trotts allt haft sin infektion.


Ännu en långdragen förklaring..

Jag skrev den 19 april om att det var Bad Day och här skrev jag att jag inte ville berätta något förrän det var klart.

Jag började med att berätta om att Brio var halt här. Det var också där vårt enorma bakslag började. Brio var som sagt var halt, det gick över efter några dagar. Jag red honom några dagar och plötsligt kom hältan fram igen. Vi ringde vår hovslagare, vi var helt säkra på att det var en hovböld som spökade. Brio var hemsk och bara sparkade efter vår hovslagare, hovslagaren hittade ingen hovböld. Detta var torsdagen den 15 april. Alltså ett par dagar innan min födelsedag. På måndagen den 19 April fick vi tid på veterinär kliniken.

Vi var helt säkra på vår hovböld. Men vi började med en helt vanlig hältundersökning, böjde fram och han sprang. När han longerades tittade två veterinärer på honom, då hade man redan kunnat ana någonting, men nej. Dom tyckte att han var riktigt fin i kroppen osv. Vi bedövade honom konstaterade att det satt i kotan eller i hovleden. In på röntgen, han var faktiskt riktigt duktig där.

Jag minns det ögonblicket som det vore igår. Mamma stannade kvar och tittade på plåtarna. Ut kom hon, såg förvirrad ut och sa till hovslagaren på kliniken att det inte var lönt att slå på skon. Redan där förstod jag vad som hänt, jag förstod allvaret. Jag blev alldeles tyst och jag kunde bara inte förstå. Jag ville inte förstå. Det är mindre är ett år sedan jag fick samma dom på en annan häst jag också älskade över allt annat. Varför just jag? varför?

När vi var på väg hem, kom tårarna direkt. Jag hade insett att Brio var "utdömd". Ni alla undrar säkert hur en häst som är 5 år blir "utdömd" efter ett besök hos veterinären. Förklaringen är enkel, han hade enormt många lösa benbitar, dom satt ändan ner i hoven och ändan upp i knäet. Det var desstom i båda benen. Man tänker men med dagens teknik kan man operera Men det är alldeles för mycket att operera...

I Torsdags kom hans uppfödare och hämtade honom. Brio är alltså tillbaka köpt av sin fd ägare. Vi hade bara haft honom sedan i Juli förra året.


Jag saknar Brio och tycker att det är jätte jobbigt!

Mitt liv med hästar har inte varit så enkelt, inte någongång. Att jag inte slutat trotts alla motgångar förstår jag inte själv iheller.

Det började när jag var blott 7 år gammal, då fick jag se min alldra första ponny död i hagen, snacka om hemskt. Jag tror det var -07 var nästa tragedi, min ponny blev utdömd, pga skada på gaffelbandsfästet, dock lever han än idag med livet som avelshingst. Förra året i Juli blev min tävlingshäst utdömd, han hade enorma pålagringar som bara växte och växte, han var halt bara han gick till och från hagen. I höstas tog vi beslutet och han fick somna in för gott.

I skolan..

Nu sitter jag i skolan och har psykologi. Jag skriver om idrottspsykologi inriktning ridning, ganska självklart val för mig. Det är en valfri fördjupning.


Här är en super enkel övning:

Tänk INTE på jordgubbar!


Förklaringen..

Det har varit väldigt fint väder här som jag skrev tidigare och min blogglust har inte legat på topp. Det är mycket som händer just nu, även mycket som ska fixas och trixas med innan studenten jag tar som sagt studenten nu om knappt en månad.

Tari rids som vanligt, hon har gått de senaste dagarna, fick en välförtjänt vilodag idag och på onsdag är det dags för träning igen för Carro. Tari har inte hoppat på ett par veckor, ska bli kul och se hur hon är nu. Samtidigt tror jag att det är väldigt nyttigt för henne att hon har fått ta det lite lugnt ett tag nu, även med tanke på vad som har hänt.

Ovanlig händelse...

Idag har jag varit med skolan på Kullaberg och klättrat. Väldigt intressant och inte minst roligt att klättra i riktiga berg, det var läskigt också.

Här var en del av utsikten därifrån vi klättrade, ni ser själva var man hamnat om något gick snett!

När man stod där nere och var "säkrad" kände man adrenalinet pumpade och man skulle upp till varje pris, när man inte kom längre eller när det blev lite jobbigare då tittade man ner och blev jätte höjdrädd och jätte skakig, de värsta var när man skulle hivas ner med linorna. Det är trotts allt en riktig upplevelse att klättra bland klipporna. Man fick samma härliga känsla som när man tävlar när man skulle börja klättra och när man nått sitt mål!

Nu sitter jag här hemma med några blåmärken och lite svullen här och var, men nu har jag provat på något nytt.


Har ni klättrat i ett berg någongång?

Underbara värme..

Nu har värmen nått oss ordentligt här nere i Skåne. Fullt upp om dagarna som det alltid är så fort solen tittar fram och lite andra saker händer...

Har varit iväg och tittat på en häst idag, det var inget alls, jag skrittade bara den, så lönt att annonsera ut en knappt ridbar 5-åring för 75.000 men men det är sådant man får ta i hästbranchen. Bara att leta vidare och ha is i magen.

Jag har ridit och kelat med Tari, underbar att rida och ha häst i sådant här väder! solen lyser och allting blir så mycket enklare då.


Super till mungipor och allt...

EQUISTRO DERMACRESCIN



Jag fick en denna salva med när jag köpte en häst (en Connemara hingst), han hade blivit opererad i ena mungipan för svalgkött och vissa perioder blödde det ganska mycket där, denna salvan har varit perfekt. Jätte bra, inte kletig och inte vattning. Jag har en burk hemma, bra till allt från torra mungipor/mular till skav och utsatta områden. Ett måste för mig.

Beskrivning som finns på Equistros hemsida

Hästen hud kan lätt bli skadad och irriterad av smuts, fukt, svett och skav. Speciellt utsatta områden så som t ex sadelläget och mungipor kräver extra omsorg.

EQUISTRO DERMACRESCIN består av en speciell kombination av vitamin E och dexpanthenol, vilka kan understödja den naturliga återuppbyggnaden av hud celler.

EQUISTRO DERMACRESCIN är en hudsalva som rekommenderas för skadade områden och torr hud.

Pris: 240kr

Treårstest Åstorp

Jag var som sagt var och var funktionär på Treårstesten i Åstorp som ägde rum i helgen som var. Jag tyckte det var väldigt lärorikt och intressant att vara med och hjälpa till. Man fick höra och se hur dom bedömde hästarna. Det var annars allmänt trevligt snack med domarna och alla andra. Det roligaste är att man får veta hur dom tänker som domare och deras åsikter.

Vi fick lite information om Taris föl av domarna Dom gillade henne, men tyckte att hon var för dagen sent utvecklad och hon är dressyrstammad men trotts de var hon bara 1 poäng ifrån att bli klass 1 i hoppning, i dressyren var hon dock sämre, riktigt kul att veta. Tari förärver tydligen sin hopptalang.

Här är filmen på när Neftys (Taris föl) rids på treårstesten, hon är väldigt lite riden. Det är inte jag som äger Taris föl utan det är Taris föredetta ägare.
(hoppfilmen och visning förhand har inte kommit upp än pga att det tar ungefär en dag att lägga upp ett klipp med så snabbt internet som jag har).  

Som tack för hjälpen på treårstesten fick jag dessa lindorna, det var ideellt arbete.


Bling Bling



Trenden med bling bling eller swarovski som man också kan kalla de verkar hålla i sig ett bra tag till, det har ju varit populärt länge.

Det finns allt från pannband till stövlar och precis allt man kan tänka sig.
Själv har jag detta pannbandet och två till likadana. Riktigt snygga tycker jag. Man behöver ju inte överarbeta allting med en massa bling bling.

Har ni många blingade grejer? 

Dagens ridning

De känns som det blir rätt många dagens ridning och lite lite av allt annat, men jag lovar er det kommer, tyvärr har jag mycket att göra med skolan just nu.

Red Tari hemma. Hon gick riktigt fint, travade över lite cavaletti gick också jätte bra. Sen red jag utan stigbyglar det behövdes verkligen.

Rider ni ofta utan stigbyglar?

Tränsväska

Har ni någongång sett en tränsväska för fler än ett träns?

Det har jag


Den finns på Tradera, dock är jag lite osäker på om jag verkligen hade velat ge cirka 500 kr för den.

Jag funderar på om man hade kunnat göra något liknande själv hemma. Själva idéen var ju jätte smart.

Vad tycker ni?

Dagens ridning

Idag red jag Taran hemma på banan med en Gogue. Jag fick tips att longera henne med chambon, men Tari är väldigt bråkig att longera, då hon bara stegrar sig och skenar rundor. Därför valde jag att rida med en gogue.

Hon var duktig och fick jobba i en bättre form i galoppen. Det är mycket bättre att rida med goguen än med graman på Tari just nu. Med gramanen bara drar hon in huvudet och går bakom hand och slipper undan allt arbete.

Resultatet av dagens ridning var bra ansåg jag då hon jobbade på riktigt bra. Tränade även tempoväxlingar, sedan red jag inte så jätte länge för hon har ju haft en infektion.


Gammal hagbild


Neftys treårstest

Taris föl Neftys gick treårstesten i Åstorp idag, kl 8. Jag och mamma var självklart på plats.
Neftys är efter Okeanos- Chapman- Ceylon. Alltså mer dresyrstammad.

Jag tycker att hon är sjukt lik Tari.


Jag gillar Neftys bakben.



Neftys är mer dressyrhäst än hopphäst, men hon fick ändå bättre poäng på hoppningen.
Hon fick även goda lovord från domarna Dom tyckte hon var fin, men sen i utvecklingen och kunde bli en riktigt fin häst.

Neftys finns även tillsalu på Hästnet. De sista bilderna är tagna från filmen, jag kommer visa den senare. Har lite redigering kvar tyvärr.


Nu sitter jag i bilen påväg till Åstorp fö...

Nu sitter jag i bilen påväg till Åstorp för andra gången idag. Nu ska vi vara funktionärer i morse gick Tarans föl. Ni får veta mer när vi är hemma.


Treårstest Åstorp

Förmiddagen idag har jag tillbringat på treårstesten i Åstorp som funktionär för Nordvästra Skånes Hästvänner. Jag och min mamma stod vid oxern. Det är mycket bomma som ska fram och tillbaka där för att dom löshoppar och visas för hand på samma ställe.

Dagens konstaterande:

+ Alla funktionärer vid hinderna (dvs som jag och mamma var) + alla som var medhjälpare hade hjälmtvång.

- En häst "sprang" över en människa eller höll på att göra det så han fick hoppa undan. Vilket resulterade i att allting tog längre tid.

- Vissa hästar klarade dom inte av att ha "inspärrade" mellan sig så dom kom lösa mot oss som fixade med hinderna, man fick hela tiden vara beredd på att där kunde komma en häst springandes, inte bra ur säkerhetssynpunkt.

- Dom drog in vår fika pga förseningar.

Jag konstaterade även att där var väldigt många som inte kunde visa sina hästar, dom sprang rundor som yra höns och gjorde saken värre än vad den var. Dom visste knappt hur man stannade en häst (vad gör man då som medhjälpare på 3-årstest).

Hade man en häst så skulle man vara en som visade den och ha två medhjälpare = 3 st. Men många hade bara två medhjälpare och resultatet blev bra mycket sämre då.

Många hästar hade inte löshoppat tidigare? Lite konstigt att man inte har löshoppat och förberett sin häst när den ska gå 3-års test, siffrorna följer ju hästen hela livet och anmälningsavgiften är inte så billig (cirka 1000kr).

Det var jätte stor skillnad på vem som visade hästarna. Proffsens hästar fick nästan alltid klass 1 eller Diplom. Där var jätte stor skillnad mellan proffs och dem andra (nybörjarna enl mig) där fanns helt enkelt inget mellanting. Jag förstår inte riktigt när man vet om att man inte klarar av situationen, varför tar man då inte hjälp av ett proffs?

Där var en häst som fick 1-1 på hoppningen, och 5 är knappt godkänt. Den hoppade knappt 60 cm. Lite dålig still.

Omtalade svampar

Även jag har köpt dessa omtalade rengöringssvampar utan slipmedel. Jag har hört att dom ska vara sjukt bra när man tvättar bett.

Jag har inte själv hunnit prova dom, kommer komma med en utvärdering när jag har använt dom. Dessutom kostade dom inte många kronor på Ullared när jag var där.



Någon som har erfarenhet av dessa?

Dagens ridning

Idag red jag Tari för första gången sedan i söndags, hon har ju en infektion. Hon fick ridas hela denna veckan lugnt och sen köra på som vanligt ungefär. Men vi valde att låta henne vila till idag faktiskt.

Idag red jag ett ganska kravlöst pass, hon var riktigt pigg. Veterinären tyckte att Tari skulle ha mer muskler i ryggen och att vi skulle träna upp det med hjälp av cavaletti. Det gick som det gick, Tari är lat och tar dem hellre två och två i galopp än i trav. Vi har något ordentligt att jobba på i alla fall.


Någon som har tips på hur man bygger mer muskler i ryggen?

Ny design

Nu har jag äntligen bytt design, är jätte nöjd med den.

Kolla gärna in http://www.designandmakeup.se/ hon har många snygga designer.

Målpyramid

Utvärdering, i december förra året skrev jag denna målpyrmaiden..



Jag har inte alls hållt denna pyramiden, pga vintern här nere i Skåne har aldrig varit så snöig och lång som den var iår. Detta har gjort att det har blivit stora förseningar.

Jag har startat 1m och 1,10 med nollor, dock inte plac i 1,10 utan precis utanför.
Jag rider inte för placering utan hon ska lyssna på mig och det ska vara kontrollerat

1,20 startade jag i söndags, dock inte med något lysande resultat (ute), men det var pga Taris infektion som var rätt regäl.

Jag kan dra slutsatserna att det har gått hyfsat bra till vad vi har tävlat, vi kom inte igång och tävlade förrän några få tävlingar i mars, sen har här varit lite tävlingsuppehåll.









Vad jag skrev att jag behöver öva på:

1. Hålla benen stilla i sprången - Dom har blivit något minimalt bättre, men det behövs mer träning och övning.

2. Rätta upp mig, blicken framåt - Detta har blivit betydligt bättre, men jag sneglar fortfarande ner lite ibland, fy. Men det känns bra att jag är på rätt väg.

3. Inte "ge mig iväg", våga vänta och rida på distansen jag får - Detta tycker jag däremot att har blivit jätte bra, det har bara hänt någon ensakta gång att jag har klantat till det. Annars har det varit jätte bra.  

Det är väldigt intressant och gå tillbaka och se hur det verkligen har gått, jätte kul. Men allt går aldrig som man har tänkt sig, det är mycket man inte visste när man skrev planeringen, men vi är på god väg.


Till salu/ Bloppis

Dressyrsadel Globus Clic, 17 tum och 32 i bomen.



Intresserad? Hör av dig till [email protected]

3 dagar kvar...

Nu är det bara 3 dagar kvar som Tari ska ha medicin. Två dagar har hon redan fått.

Idag började jag med att låta henne ha sin grimma på (hon får ha den på dygnet runt nu ett tag pga annars är det jätte svårt att få tag i henne). Sen började vi med att jag gick ut och skulle fånga henne. Först vänder hon sig mot en och sen tar hennes nyfikenhet över och jag fick tag i henne. Mamma kommer ut en stund senare med medicinen + äpple. Sen började Tari stegra sig, tog grimskaftet runt ett rör i boxen och sen gick det jätte bra att ge henne de, snabbt och enkelt. Igår protesterade hon mycket mer. När vi var klara fick Tari äpple, havre och en massa beröm.

Tack för era tips, men tyvärr har jag redan testat dessa när hon skulle äta "butta" resultatet blev att hon bokstavligt talat spottade ut äpplet med medicinen och matvägrade... Hon är så envis så hon matvägrar allting.

Idag efter hon fått medicinen var hon riktigt tveksam till att äta äpplet, hon är så rädd att vi stoppat någonting i det, det går inte att lura henne inte..

Problem..

Tari är som sagt var en infektion och ska äta Hippotrim (medicin i 5 dagar, i oral pasta, typ maskmedelssprutor).
Saken är den att Tari totalt vägrar att få någonting i munnen. Hon reser sig håller på och skakar på huvudet och gör allting för att vi inte ska få i henne det. Idag lyckades vi med att snurra grimskaftet runt rören i boxen och själv stå utanför boxen och klia Tari, under tiden som mamma försökte få i Tari medicinen, efter mycket lirkande och om och men gick det..

Men det stora problemet är att det är 4 dagar kvar... Hur ska man göra? Sist när Tari hade blivit opererad skulle hon äta "butta" och det gick som det gick, hon fick butta i cirka 3 dagar sen efter de kunde vi inte gå nära henne, hon bara kickar efter oss och gör allt för att inte bli fångad, hon är helt vild. Hon skulle egentligen äta det i 14 dagar då men det blev 3 eftersom hon helt enkelt själv satte stopp för de, vi prata med veterinären och dem sa att det var ingenting att göra så länge det inte gick.

Detta kommer i sin tur leda till konsekvenserna att vi inte kan fånga henne i boxen igen, vilket har varit ett väldigt stort problem för oss väldigt länge, hon var fortfarande innan idag kinkig med att bli fångad. Hon sparkas och backar mot en och allting. I hagen kommer hon alltid galopperandes till mig när jag ska ta in henne.

Något tips hur man lättast ger en galen häst medicin (oral pasta i maskmedelssprutor)? Hur ska man "vinna" hennes förtroende så man kan ta henne i boxen?


Förklaringen..

Idag på förmiddagen ringde mamma till Kliniken (som vi för övrig bor granne med eller ja tre hus bort ungefär).
Vi fick en tid redan idag perfekt, jag har dessutom inga lektioner idag så jag har varit hemma hela dagen.

Vi lastade Tari och åkte upp till Kliniken. Vi ville ha ett blodprov på henne och kollat tänderna. Började med ett blodprov och ett muskelprov veterinären tyckte hon kändes hård i musklerna i ryggen. Tari blev lite drogad, tittade på tänderna, hon var väldigt vass på höger sidan, raspade dom. Sen fick vi reda på blodprovet och hon hade rätt mycket förhöjt värde av vita blodkroppar, alltså en infektion. Muskelprovet får vi inte reda på än på några dagar.

Tari fick i alla fall Hippotrim som hon ska äta i 5 dagar mot infektionen och hon ska även ta det lugnt i en vecka.
Planen är att hon vilar i 3 dagar nu och sen rids lite lätt här hemma.

Det är skönt när man får sina misstankar bekräftade, vi misstänkte detta iom hon hoppade väldigt fint så länge hon hoppade och det var långa och krävande banor. Hade det varit att hon var halt hade hon troligtvis stannat tidigare i banan och det kändes mer som bensinen tog slut.

Tävlade igår..

Igår var jag i Perstorp och tävlade Tari, jag valde att inte berätta detta förrän jag fått mina misstankar bekräftade, vilket jag fått idag.

Tävling Perstorp

Första regionala tävlingen sedan Tingsryd (början på augusti) i fjol pga operationen med inkarna.

1,10 - 6 fel
Hon var riktigt busig på framhoppningen och hon hoppade bra där.
Banorna var svåra, några tyckte det var mer som en nationell banan. Man började med en S-linje. Så på 3:an fick jag ett stopp, jag han inte riktigt få ordning på allting och Tar Ni tittade mer på publiken. Resterande av banan hoppade hon jätte fint. Inte i ett enda hinder förutom 1:an som stod väldigt taskigt och var ett räcke.

1,20 - ute
Hoppade 1:an hon hoppade jätte fint, 2:an rev hon lite slarvig var hon där, 3:an hoppar hon också jätte fint på. På 4:an ett helt vanligt räcke som vi kommer helt rätt på bara stannade hon på, helt förvånad. Lägger en volt tar det igen, hoppar 5:an en stor oxen som hon tvekar lite på jag lägger på benen och hon hoppar jätte stort. Kommer perfekt till kombinationen 6a och b. Där lägger hon i bromsen igen.

Det kändes precis som bensinen tog slut. Hon hoppade riktigt bra i 1,10 förutom att jag kunde vara mer observant så vi inte fick stoppet på 3:an.
När vi kom hem var hon lite snorig.

Dagens tips


(Bilderna är klickbara)

Spärrnyckel

En spärrnyckel ska vara underbar att brodda med, inga mer skrapade knogar, inget mer slintande, inget mer fummel och det ska även gå snabbt och smidigt. Man behöver inte ens vrida ett helt varv som med en skiftnyckel. Man behöver bara vrida lite sen fortsätta man så.

Spärrnycklar rekommenderas av vissa hovslagare, jag har läst det i Bla Häst & Ryttare och pratade med pappa om det och i torsdags kom han hem med en sådan till mig.

Ett hett tips för er som vill brodda snabbt och enkelt! Nu börjar tävlingarna på gräs (vilket jag personligen helst undviker).

Vill ni veta om något speciellt Tips är det bara att kommentera så skriver jag om det! Eller om ni har några andra funderingar eller frågor går även bra att skicka mail till [email protected]


Ett stort tack...

Till mina läsare och dem som kommenterar! Ett varmt tack till er!


Vill ni ha en frågestund? Säg till då bara isf.



Någon som vet?

En häst som har parallel förskjutning, vad innebär detta? Har detta någon betydelse för framtiden?

Någon som har erfaranhet av detta?

Dagens ridning

Tari fick gå hemma idag, ganska sent på eftermiddagen/kvällen. Hon var väldigt pigg och springing idag. I början kickade hon rätt mycket, men lugnade ner sig mer och mer ju längre jag red henne.

I slutet var hon i alla fall jätte fin.

Det kändes att jag inte red riktigt ordentligt iheller, inte undra på de, vi åkte hemifrån vid 11 och var hemma vid 6 och de flesta timmarna tillbringades i bilen. Aja, sånt är livet.


Ett måste för vita...


mular är..

Helosan sol

Jag vet inte vad jag hade gjort med Taris mule om Helosan sol inte hade funnits. Förra sommaren smorde jag in henne regelbundet med den, hennes redan känsliga mule blev mycket bättre.

Redan nu har hennes mule börjat bli rosa, så jag har redan börjat smörja in henne med Helosan sol. Jag tycker att den är jätte bra. Inte kletig eller någonting precis i konsistensen som en vanlig Helosan.

När Taris mule inte blev insmord tex när hon hade sitt föl och inte stod här, då var hennes mule illröd och man kunde inte röra vid den. Nu kan man röra den, men hon reagerar lite när man tar på Helosan för hon tycker att det är "läskigt" eller konstigt.

Produktinformation:

Helosan Sol med solskyddfaktor 8, används som juversalva för kor.

Helosan Sol skyddar juvret mot solens brännande och uttorkande strålar.

Helosan Sol är även lämpligt som solskyddssalva för utsatta, ljusa och sparsamt pigmenterade hudpartier på andra djur.




Dagens ridning

Jag red Tari i Vantinge idag, pga att det blåste jätte mycket och jag ville verkligen rida igenom henne idag.
Hon var lite okoncentrerad och seg/stark i början. Gjorde skänkelvikningar, tränade på att minska galoppen, öppna. Hon gjorde dock allting väldigt fint men var okoncentrerad tills John kom in med en hingst.

Då hände de lite grejer, Tari ville "visa" upp sig och gick sjukt mycket bättre i form och var inte alls lika stark och var mycket mer engagerad! samt busig! Riktigt kul att sitta på henne när hon fokuserar och engagerar sig mer.

Tari som ni kanske vet, är en häst som ogillar markarbete stark. När hon var yngre var jag tvungen och hoppa cirka två språng per pass för att hon överhuvud taget skulle gå framåt Hon har fortfarande sina dagar, dock inte alls ofta, då hon totalt vägrar gå fram för skänkeln och bara ställer sig och kickar hela tiden.


Bilder från Ringsjön

Jag var iväg och tävlade i helgen, om ni är intresserade kan ni läsa hur det har gått här.





Ett stort TACK till Ella Olin för dessa underbara bilder!

Dagens ridning

Idag red jag Tari hemma på banan. Bara ett litet lätt pass utan några som helst krav på form osv. Detta bara för att hovslagaren var här på förmiddagen och hon skoddes om. Ibland efter skoningen brukar hon bli lite öm, därav valde jag att ta det lite lugnt idag. Hon var duktig idag.


Dagens ridning

Tari fick gå hemma idag. Tänkte att jag skulle hoppa lite lydnadshinder idag, detta hade dock Tari inte alls samma åsikt om.. Det slutade med att jag fick ge mig.

Jag började med att rida fram henne. Rida mellan bommar och göra halt trava över en bom göra halt osv. Sen i galoppen gjorde jag över en bom halt, volt galopp över nästa bom osv. En riktigt bra övning för Tari som ibland kan bli lite stark och inte lyssna på mig.

Gjorde även lite skänkelvikningar och öppna och allting gick super. Sen skulle jag hoppa ett litet hinder eller det var två. Det gick bra första gången. Andra gången hoppar hon av alldeles för tidigt och bara drar. Tredje gången blir likadant, det är inte lönt att göra något åt de mer än att försöka göra halt efteråt och när det inte hjälper får man helt enkelt göra något annat. Hon gör bara så här hemma och på låga hinder.

Idag blev hon alldeles för ivrig och virrig. Hon fick lite kortslutning och då funkade ingenting. Jag red i helt vanlig galopp på banan, då var hon super stressad. Det var precis samma sak i traven när jag skulle trava av henne. Då gick jag istället ut i sommarhagen och travade av henne där, där slappnade hon av ordentligt och var inte alls lika stressad.

Skrittade av henne i sommarhagen också. Jag gillar min lilla Tarisen.


Hederspriser

I helgen tävlade jag där blev jag 9:a i 1m.

Priset jag fick var Rosett, och ett presentkort.


Att ge ett presentkort tycker jag är väldigt fint i sig. Man kan handla vad man vill för de beloppet man fick presentkortet för och det passar bra till gamla och unga samt kvinnor och män. Men det finns ju alltid en baktanke med ett presentkort, att man ska handla mer än dem pengarna. Men det är kanske inte alltid man gör detta.

Detta presentkortet var på 125 kr, helt okay tycker jag. Men affären där presentkortet gäller ligger i Eslöv. Vi hade 1½ timme till tävlingsplatsen. Är det relevant för långväga tävlande att få ett presentkort som ligger flera mil bort och det kostar mer att köra till där presentkortet gäller än vad presentkortet är värt?

Vi pratade med dom i sekretariatet och vi sa och var "fan" ligger de? Dom bara ja men dom har tält i Falsterbo. Kan man verkligen räkna med att alla som inte bor i närheten av tävlingsplatsen ska till Falsterbo? Visst Falsterbo är stort. Men de löser sig för mig för jag ska till Falsterbo, men jag tänker på de andra stackarna...

Vi känner överdommaren så vi diskuterade detta med henne. Hon tyckte också att detta var fel, skulle man ge ut presentkort borde affären ställa upp på tävlingen och sälja varor där, precis så tycker jag med.

Detta är inte första gången jag vinner ett presentkort långt hemifrån, det har faktiskt hänt upprepande gånger. Tråkigt tycker jag. Man kan lika bra ge startavgiften tillbaka då men många väljer att inte göra de.

Jag tycker inte att man ska ta allting förgivet!

Jag tycker att alla arrangörer som ger ut presentkort till tävlande att tänka på att det är mycket trevligare om butiken säljer varor på tävlingsplatsen så man får en ärlig chans att handla upp sitt presentkort.

Dagens ridning

Jag red Tari hemma på banan. Hon var riktigt pigg och var busig också. Hon gick jätte bra annars, tränade på att öka och minska galoppen (öka går alltid jätte bra, men minska är inte alltid lika positivt). Men det är bara att träna på så det blir bättre och bättre.

Skrittade av henne i sommarhagarna.

Jag börjar tänka tillbaka för 2år sedan ogillade jag Tari något enormt mycket, nu gillar jag henne något enormt mycket, tänk vad allting kan förändras med tiden?


Roeckl hanskar hiss eller diss?

Jag köpte två par i Falsterbo förra året.

Ena paret ser ut så här efter cirka 25 gångers användning, ska de inte hålla längre? ett par handskar i den prisklassen?

De andra paret ser ut så här efter ungefär lika många gångers användning.

Jag använder endast handskar när jag rider. Inte när jag mockar eller liknande.

Jag tycker att det är lite dåligt, man betalar inte cirka 400 kr för ett par handskar som ser inte så trevliga ut efter ett fåtal gånger.

Dom får DISS av mig! Inget jag vill rekommendera

Någon som har liknande problem?

Tävling Ringsjön

Idag har jag och Tari tillbringat största delen av dagen i Ringsjön. Vi åkte hemifrån vid 12 och var hemma halv 9. Lång men kul dag.

1m- 0+0 fel = 9:a av 14 placerade
Tari var jätte titig och stark och okoncentrerad på framridningen. Men inne på banan gick allting riktigt bra, jag red innanför överallt som jag planerat. Ingenting som var någonting vi bara flöt på. De som hände var att kombinationen var väldigt kort (märke de redan när jag gick banan). Så vi landade nästan i B-hindret men jag rätade upp mig och Tari la in ett litet galoppsprång, sen efter de blev hon jätte busig. På denna 1m bana var där två hinder som inte var högren än 50 cm, lönt? räknas de som hinder?

1,10 0+0 fel = 10:a av 9 placerade, sista ryttaren peta ut mig.
Tari var jätte duktig på framridningen. På framhoppningen hoppar hon sådär, men underlaget där var under all kritik. Hon stannade på oxern en gång. Sen hände inget mer än att hon hoppa konstigt.
Väl inne på banan var hon skit fin till 6:an en oxer som stod så det såg ut som man hoppade in i några bomvagnar. Där var också jätte mjukt och djupt innan den då många stannat på den, Tari tänkte vika av. Varav jag lägger på benen (vi var ganska långt ifrån hindret) Tari hoppar av långt innan hindret och hoppar jätte högt över den och jag kom lite i obalans. Sen i omhoppningen höll jag mig inte alls till planen, jag var tröt och lite ofokuserad så jag red lite mer runt om.

Jätte nöjd med Tari idag, vår första dubbelnolla i 1,10. Skönt att hon lyssnar på mig nu och allting bara går bättre och bättre. Nu är det dags för lite regionala tävlingar igen.

På väg hem från ringsjön nu har jag tävlat...

På väg hem från ringsjön nu har jag tävlat Taran. nollade alt, placerad i 1m och precis utanför i 110. skriver mer när jag är hemma


RSS 2.0