Varning för Barn!

Jag har i lokala medier uppmärksammat att många stör sig på ouppfostrade barn på offentliga platser så som flyg etc. Jag har uppmärksammat barn på andra ställen.

Igår vad jag i Åstorp och tränade. Där var några barn som lekte sidan om banan och åkte med en sparkcykel på grusen. Dem var långt ifrån mig och var inte stökiga på något sätt mer än att det lät när den använde sparkcyklen. Hästen jag satt på vid tillfället blev rädd och reste sig lite. Barnen som då befann sig mer än 10 meter ifrån mig reagerade med att stå blixt stilla ett bra tag, för att sedan ta och bära bort sparkcyklen. Jag kan tillägga att dessa barnen kan ha varit cirka 10 år. Dem verkade väldigt oppfostrade med att om hästarna gjorde någonting eller blev rädda så skulle man akta sig och inte skrämma dem. Jag kan tillägga att pappan till dessa barnen är en fyrspannskusk som är med i landslaget och var och tränade i Åstorp som sista genrep för Aachen!

Idag var jag på ett annat hästrelaterat ställe. Där var flera hästar och jag bedömde att sådana barn som dem inte borde varit där dem var. Dem sprang runt överallt där det befann hästar. Dem sprang nästan mellan benet på okända hästar och var överallt bland hästarna och lekte. Dem hade ingen respekt för hästar. En olycka hade inte varit långt ifrån om någon av hästarna som var där hade blivit rädda för någonting!

Man börjar undra var säkerheten finns någonstans? På storhäst tävlingar har jag också sett flera som har barn som springer runt överallt där dem INTE borde vara. Men det finns många som har väldigt bra kol på sina barn och kan leka där dem bör leka.




Vad anser ni?


Tävling Cola Åstorp

Idag var det dags för Cola att tävla i Åstorp. Andra tävlingen i år, första 1,10 sedan i november och jag tror det var vår 5:te tillsammans totalt.

1m - 0 fel
Cola var lite nonchalant på framhoppningen tyckte jag. Men inne på banan hoppade hon fint. Något vingligt på något ställe och på något ställe gick det lite för fort. En helt godkänd runda.
Film kommer.



1,10 - 16 fel
Redan när jag skulle rida till 1:an så fattade Cola fel galopp och drog lite väl mycket. Gjorde en volt och hoppade 1:an hon hoppade fint på den, mellan 2:an och 3:an drog hon massor, det var på en linje, efter 3:an tar hon och drar gärnet. Jag bromsar så mycket det går hoppar 4:an, 5:an vattenmattan åker ner. Rider för sakta utan någon galopp till 6:an, den trillar likaså 7:an. Hon hoppar fint på 8:an och 9:an och på 10:an blir det ett missförstånd så hon hoppar inte alls upp.

Med facit i hand är jag ganska nöjd ändå, jag måste träna på att få Cola att lyssna på mig och hon måste bli starkare så hon inte blir så trött och drar iväg med mig...

Glad Midsommar!

Jag hoppas att alla får och har haft en riktigt bra midsommarafton och har en fortsatt underbar helg!

Dock har vädret varit sådär här, inget vidare kallt och blåst.

Idag har hästarna blivit ridna på förmiddagen, sedan har jag mest tagit det lugnt och nu sitter jag här..

Dagens Cola ridpass

Idag red jag Cola i ridhuset, det var väldigt regnigt och blött väder ute.

Började med att flytta henne lite för skänkeln i skritt åt alla möjliga håll och kanter, hon lyssnade fint. Ibland kastade hon sig åt ena hållet jag försökte förhindra detta, men när jag gör detta åker min vänsterhand ibland omedvetet över på höger sida.

Det fenomenet är rätt sjukt. När jag tränade Cola sist sa min tränare akta vänster handen. Jag gjorde detta några sekunder senare säger min tränare samma sak, jag tittar ner på mina händer, vad har hänt? jo, handen har flyttats åt höger.

Fortsatte i traven flytta henne för skänklen, hon lyssnade fint. I galoppen lät jag henne rulla frammåt, men ändå inte så att hon blev stark och ryckte ut sit huvud. Utan under kontrollerade former.

Efter skrittpausen gjorde jag ökningar och minskningar i traven. Började med bara små små skillnader för att sedan öka. När jag minskar använder jag endast sätet och rider långsamt och rättar upp mig mer. Jag använder altså inte handen, jag försöker vara lika avslappnad i överarmar och axlar när jag minskar som annars. Jag har insett att om jag spänner mig i armarna så rycker Cola mer.

Gjorde ökningar och minskningar i galoppen med, hon var super fin där med. Något lite mer dragigare. Men hon ryckte inte så mycket så att jag flög framåt. FRAMSTEG!

Sedan travade jag av henne i lite lägre form, hon gick jätte fint!

Arkivbild

Ett år sedan..

Idag är det exakt ett år sedan vi gick upp tidigt på morgonen och åkte till Öland för att titta på en häst (Cola).

Jag minns dagen som den vore i förra veckan. Vi var där jätte tidigt, det gick snabbare att köra till Öland än vad Eniro visade. Vi fick se Cola i stallet och sedan när hon blev riden och hoppad på deras bana. Därefter hoppade jag upp och red henne lite och hoppade lite. Sedan frågade dem hur de kändes jag bara helt ok. Han som visade henne blev lite besviken. Men mamma bara för att vara från Matilda är dem orden väldigt positiva.

Hoppade av och sånt. Sedan började vi redan prata om köp och bestämde oss på plats och bestämde lite närmare om detaljer om besiktning osv. Sedan efter cirka 1 vecka fick vi besiktningspapperna och allting var klart Cola var min.


en av de första bilderna på Cola här hemma!

Alla motionerade

Idag är alla hästarna ridna. Dem gick rätt bra idag.

Cola tränade i onsdags och Pralin tränade igår. Jag kan väll säga så mycket som att det gick sådär att träna dem två.


Men båda två hoppade bra!

Så här ser Pralin ut som...

Åsna


Bilden är omgjord i Photoshop. Tittar man riktigt noga på den så blir man yr (i alla fall jag).

Dagens träning

Idag tränade jag Tari för Maria i Åstorp.

Tari var almänt överpigg och busade bara rundor hela tiden. Hemma har hon varit jätte slö varje dag, hon vill alltså inte arbeta hemma och försöker fuska så att hon slipper arbeta ordentligt. Många Minus. Måste försöka få henne aktiverad och gå framåt även hemma.

Framridningen var där inget speciellt fel på mer än min sits. Varför kan den aldrig vara bra. Jag måste få bak axlarna mer. Jag skulle göra cirklar med axlarna. Börjar med att ta fram dem, upp dem och sen ner dem. Jag klarar inte riktigt av att ta bak axlarna. Jag måste träna på detta. Inte bara när jag rider utan annars också.

Sen måste jag lära mig att ta ut vänsterknäet, jag kniper hemskt med det.

Började hoppa och Tarisen bara bockade och var riktigt pigg. Men annars hoppade hon riktigt fint. Hoppade ett räcke på 1,20 och sedan hoppade jag en trekombination. Där busade hon mest efter det. Sedan höjdes trekombinationen tills den låg på 1,35 och hon hoppade jätte fint!

Jag måste lära mig att tänka långsamt och inte stressa henne i sprången. Jag skjuter iväg både mig och henne i sprången och det blir inget bra resultat alls.

Jämförelse

Jag fick en kommentar på en träning nu för ett litet tag sedan den löd enligt följande: "Nu syns det nästan inte att du hängde på halsen tidigare"


Här är en bild från Januari -10

Där syns det väldigt tydligt hur framåtlutad (hänger på halsen) jag är. Ingen bra sits överhuvudtaget.

Men nu sedan början på 2011 har jag tagit mer tag i ridningen, börjat träna lite för Maria och efter en massa träning och påmminelser har det blivit mycket bättre, nästan helt bra.

I början sa hon till mig luta dig så mycket bakåt så det känns som du ska trilla av baklänges. Jag gjorde det och fick titta i speglen, vad ser jag då? Jo att jag inte alls lutar mig bakåt så mycket som det känns. Kännslan styr. Efter mycket envis träning med problemet så har jag succesivt börjat luta mig sakta men säkert mer och mer bakåt.


Här är en bild på Cola sedan April. Jag skrittar fram en överladdad Cola på kortet.

På den senaste bilen har jag mycket bättre sits, jag sitter mer bakåtlutad och får en mycket bättre position på hästen. Dock tycker jag att jag kunde haft axlarna lite längre bakåt när man ser på bilden. Men det är en stor skillnad sedan början på året och sedan första kortet är taget början på 2010.


Ett år sedan!

Nu börjar det bli studenttider igen, härligt! Nu är det precis ett år sedan jag upplevde den dagen jag aldrig kommer uppleva igen, nämligen studentdagen! Det var en regning men ändå härlig upplevelse!

Jag först i bild..

Dagens träning

Idag tränade jag Cola för Maria.

De känns som jag tränar vädligt ofta, vilket jag också gör. Dels har jag tre hästar och dels märker jag att det börjar ge resultat.

Framridningen bestod av att öka, minska, öka, minska, flytta för skänkeln. Det var i stora drag vad jag gjorde på framridningen. Cola är inte lika stark och tjurig längre. Hon gör inte lika många ryck frammåt med huvudet så jag flyger fram. Hon har även börjat bli lite mer kontrollerbar.

Hoppade sedan en båglinje på tre hinder från båda hållen. Jag fick tänka på att ha bra galopp till första och andra hindret och sedan bromsa lite till det sista för hade jag för dålig fart till 2:an så fick jag i slutet gasa på och när man gasar på då landar man i en mycket fortare galopp än man hade i avstampet. När jag fick kläm på det och red ordentliga vägar så gick det riktigt bra. Det är så enkelt att fuska och inte rida ordentligt på en båglinje, det gäller att ta ut svängen speciellt med en unghäst som Cola.

Avslutade med att hoppa en trekombination, även detta gick riktigt bra. Cola hoppade riktigt bra. Men nu när jag har fått hyffsad konroll måste jag våga rida i ett lite friskare tempo. Risken annars blir att jag rider aldeles för snabbt (okontrollerat) eller aldeles för sakta (kontrolerat). Jag har svårt för att ha kontroll på mina starka, heta hästar i ett för högt tempo. Det måste jag öva på.

Det är inte så lätt när jag precis har börjat få kontroll igen, dem har börjat lyssna på mig mer än någonsin och hopapr dessutom riktigt bra. Jag är jätte nöjd med min och Colas insats idag.
Förra året i sommarhagen = massor med gräs!

Sadelprovning

Idag har vi provat Equipe sadlar på Tarisen, det gick inte speciellt bra för vi kom inte fram till något vettigt.

Passade sadlen Tarisen så passade den inte mig. Jag har även konstaterat att jag är för lång!

Här ser man min älskade equipe sadel tillsammans med min saknade Athos. Jag glömmer aldrig våra minnen tillsammans!

Hoppning Pralin

Jag vet inte riktigt vad jag skulle ha för rubrik till inlägget. Idag på förmiddagen var där Pay and Ride i Åstorp för Ponny. Givetvis har jag ingen ponny. Men efter den var slut hoppade jag samma bana med Pralin och Maria var där och coatchade.

Red fram tävlingslikt själv och hoppade fram. Sedan gick jag ut och hoppade banan. Det gick bra 1,2 och på väg till 3:an som var ett plank så red jag för dålig väg på bågen och varken jag och Pralin han förbereda oss för hindret så hon smet sidan om det. Stannade och fick instruktioner och började om från början. Red ut vägen till 3:an mer denna gången. Men sen red jag dålig väg på båge till 4:an så efter 4:an tappade jag både balans och stigbyglen så jag gjorde en volt och fortsatte sedan banan med bla bank.

Höjde sedan banan till 1,10 och jag hoppade igen, jag fick ingen flyt alls, rev 1:an, kracha i 2:an och sedan fick jag instruktioner igen. Jag red aldeles för mycket backa backa backa. Jag hade inget flyt framåt. Pralin som brukar skena runt med mig gick aldeles för kontrollerat.

Hoppade sedan om från början och allting var perfekt. Inga problem men höjden placeringen av hinder eller någonting. Allt bara stämde perfekt!

Jag tyckte jag red dåligt och gjorde lite många ryttarmissar i början.

Årets första dopp!

Idag har jag varit och tagit årets första dopp i havet! Underbart, vattnet var faktiskt inte alls så kallt som jag trodde.

Alla hästarna blev ridna idag. Cola och Pralin på banan och Tari fick skritta en runda på åkern.

Rida på stranden, det låter underbart! Ignorera att jag ligger på halsen... Kortet taget är taget i oktober förra året..


Träning Tari

Idag tränade jag Tari för Maria.

Började med mycket temopväxlingar och skänkelvikningar. Tari gick ganska bra tills vi kom till galoppen där blev hon lite sprallig och hade lite mycket egen vilja.

Efter det började jag trava över tre bommar på en båge, jag red på en volt över dem. Där var jag tvungen att se till med yttersidan så att Tari inte blev för rak eller flöt ut för mycket och jag skulle rida på mitten på alla bommarna. Det gick svårast i högervarvet tyckte jag.

Gjorde sedan samma sak fast över ett hinder där var det också svårast i högervarvet men tillsluts gick det också riktigt bra.

Sedan skulle jag hoppa en linje och jag hade aldeles för mycket kontroll mellan hinderna så jag fick in första gången 10 galoppsprång. Sen skulle jag rida på ett mindre vad gör jag då? Jo, då rider man på två mindre. Jag kan med detta konstatera att jag kan nog reglera Tari ganska mycket. Men jag fick inte rida på något av sätten som jag gjorde. Jag ska inte ha så mycket kontroll, det blir svårare sen då och rider jag så på tävling så får jag garanterat tidsfel. Sen när jag red på två mindre så jagar jag henne för mycket. Jag ska bara "åka" med utan att bromsa för mycket eller gasa för mycket.

Lagom bäst helt enkelt! Fast destu svårare!

Tari föredrar mest sömn och vila!

Idag hade jag kameran med till träningen men mamma vägrade hålla i den, nästa träning ska jag hoppa bana med Pralin och då hoppas jag på många kort!

Äntligen!

Nu är jag äntligen nöjd med min Meny igen och länkarna har kommit tillbaka!

Springning!

Jag har för första gångerna i mitt liv tagit tag i mitt liv och börjat springa.

Denna veckan har jag sprungit tre gånger. Rundan jag brukar springa är 5½ km. Det roliga är att folk eller ja bilister som kör förbi när jag springer som jag tror att jag vet vilka är brukar tuta på mig och en del brukar vinka.
Det är jag och min bror som har inlett springprojektet, men att han är snabbare än mig och ibland springer längre runda behöver vi inte nämna...

Jag tror inte att man ser ut så här när man ska springa, men när man ska åka på tävling kan man se ut såhär!

Tävling Munka Cola

Idag var jag i Munka och tävlade Cola för första gången i år! Första gången sedan i november och dessutom var det första gången jag tävlade henne på gräs!

1m - 4 fel
Hon var rätt stark och det blev ganska mycket "dragkamp" i denna klassen. Men hon hoppade fint på hinder och kom lite nära en oxer och petade den.

 


1m- 4 fel
I denna klassen var hon lite mattare och var inte alls lika stark. Här gick hon betydligt bättre. Fråga inte vad jag gör in i kombinationen, man kan inte galopera jätte sakta in i en kombination. Men men hon hoppade fint där ändå och det var nerförsbacke så jag tänkte hålla tillbaka lite men det blev lite för mycket in. Annars var hon fin här med.

 

Här kommer en bild från första klassen! Dock lite suddig
 

Fanns det någon på plats som fotograferade? Kanske tog något kort på mig?

RSS 2.0