Spännande!

Nu lovar jag att uppdateringen ska bli lite bättre.

Jag har tillbringat början av veckan på kurs, spännande och intressant. Kursen gav många nya tankar och idéer om både hästar, bloggen och lite allt möjligt.

Det var oerhört lärorikt att befinna sig där vi var, även fall jag inte delade samma åsikter med föreläsaren alla gånger, men det är roligt att se allting ur olika perspektiv. Jag insåg även att vi hade olika syn på hästar, ridning och allt vad det innebär. Jag tror att man måste försöka hitta sin egen stil, den som passar en själv bäst och även hästen bäst. Jag insåg även att det var väldigt stor skillnad på islandshästarna vi använde oss av och mina egna halvblodshästar.

Gräsätande bytesdjur

Ett annat ord för gräsätande bytesdjur kan vara häst

Ett annat namn för häst kan vara kollega..

Jag har lärt mig många tänkvärda saker dessa två dagarna, i morgon blir en dag i samma riktning. Jag tänkte dela med mig om lite upplevelser och tankar kring det jag har hittat på måndag- onsdag. Väldigt intressanta saker.


Uppdateringen har varit urusel...

Anledningarna till detta är många... dessutom kan ni inte vänta er någon uppdatering inom de tre närmsta dagarna heller. Jag kanske lägger in något litet inlägg men annars förblir det nog ganska tomt här.

Jag ska nämligen iväg på lite ärrende, så jag kommer inte vara hemma speciellt mycket...


Dagens träning

Idag var det en liten anorlunda träning för mig och Cola. Där skulle nämligen vara pay and ride efteråt så det hela började med att vi var där tidigt och hjälpte till att bygga banan.

Sedan började jag träna, red fram lite som jag brukar göra när jag tränar. Sedan bestämdes det att jag skulle rida fram tävlingslikt (fast med min tränare som sa vad jag skulle göra och kommenterade saker och ting). Så de gjorde jag på "framhoppningen". Hoppade fram, det viktigaste var att jag skulle ha bra rytm och inte bara hasta iväg för att hoppa utan ta det lugnt och känna rytmen.

Sen bestämdes det att jag skulle inte hoppa hela banan, för hoppa en hel bana det kan jag. Men problemet är att det går aldrig bra den första delen av banan. Dem första hinderna är jätte svåra för mig. Antagligen är anledningen till detta att jag inte har kommit in i rytmen och inte kommer tillridning ordentligt. Superbra när ens tränare har konstaterat dem sakerna på tävlingar, då hon har sett mig på ganska många tävlingar den senaste tiden med både Tari och Cola.

Så jag hoppade dem tre första hinderna, det gick lite blandat. Jag gjorde diverse olika misstag. Men på ett sätt är det skönt att göra misstagen på en träning och få klarhet i hur jag verkligen ska göra och få in den rätta känslan, vilket ibland är jätte svårt. Dessutom är det svårt att förklara för tränaren vad som egentligen har hänt på tävling.

Namnskyltar

I vårt stall har vi en vägg där vi har namnskyltar på alla hästar vi (jag och mamma) har ägt. Det har blivit en del genom åren och åren har gått. Nu skulle vi ta ner alla skyltar för att väggen skulle målas då passade jag på att tvätta dem och göra dem fina.
Innan städningen (dock är inte alla med på denna bilden)

Mycket spindelväv och mycket skit, det syns att det var ett tag sedan det blev uppfrächat.

Emils skylt innan

och efter...

Emil var min första ponny, min första som blev min och min brors när jag var knappt två år. Tiden tillsammans med Emil fick ett oväntat avslut, ett avslut som jag inte ens vågat drömma om. Att stå där en dag i mars blott 5 år gammal och se sin första ponny död... Jag har sett platsen där Emil dog i 15 år nu, jag ser platsen varje dag, varje gång jag rider på ridbanan...

Alla alla skyltarna nyavtorkade och fräscha.

Vissa hästar sätter sina spår i ens hjärta...

Målning

I lördags fick jag för mig att jag skulle måla lite i stallet, förra året inleddes målningsprojekt måla om stallet. Förra året blev 3 boxar färdigmålade. I år tvättade jag och målade i det som försvunnit i de tre boxarna. Dessutom har jag målat klart de andra två boxarna. Nu återstår bara lite målning på de delarna där hästarna inte står, det var just där jag målade lite lördags.

Här ser man lite av det jag målar, brädan längst till höger i bild.

Här ser man lite mer skillnaden vad jag har målat och inte målat..

Nymålat vitt till vänster där vid sladdarna och sakerna.


"Gud stavas RGB"

Det löd en skärmsläckare på presscentrat på EM i Madrid och det visade sig vara alldeles sant!

2008 på OS levererade dem ett OS-Silver! Idag levererade dem ett EM-GULD!

En helt fantastisk insats av både Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla. Att det höll hela vägen fram till ett EM-guld det trodde man aldrig efter deras rivning igår, men tydligen räckte det hela vägen!
Henrik von Eckermann gjorde även en riktigt bra insats och slutade 5:a, med hingsten han fått låna av sin chef som han dessutom var bättre än!


En stor diss till Eurosport som sände alla kvalen live, men finalen sänder man i sammandrag? var är detta? Dålig stil!

Snygga klippta hästar

Så här ser mina ny klippta hästar ut:

Tarisen

Tari har blivit lite stickelhårig nu när hon blev klippt, dålig bild från digitalkameran. Alla bilder kommer från min digitalkamera som inte är jätte bra!

Cola

Tarisen blev mer grå/musfärgad när hon blev klippt, medans Cola behöll sin bruna färg ännu mer. Båda hästarna blev helklippta, sparade plattan på ryggen och benen.

Gårdagens träning

Igår var jag och Tari och tränade. Vi hade innan träningen bestämt att Tari inte skulle hoppa, utan att hon skulle trimmas på marken.

Hon gick i bättre form än vad hon brukar, hon var inte lika seg stark som hon brukar vara heller. En stor del av träningen fick jag rida utan stigbyglar, så det blev även mycket sitsträning för min del. Jobbigt var det! I slutet skulle jag först trava över tre bommar som låg på en halvcirkel. Jag skulle rida på just de fältet på bommarna som min tränare sa, lättare sagt än gjort ibland. Men det gick riktigt bra!

Min tränare sa att skillnaden mellan proffs och amatörer var att amatörerna var glada att dem träffade hindrena eller i detta fall bommen, medans proffsen vill och träffar på en speciell punkt, att dem redan innan bestämmer var dem ska hoppa på vilken del av hindret.

Jag gjorde samma sak i galopp och det var kämpigt, ibland när Tari blev lite stark glömde jag benen och då saktade Tari av. Jag tyckte det var en väldigt bra träning och Tari har hoppat så mycket så hon behövde inte hoppa men jag ville trimma henne ändå, för jag tycker att hon går mycket bättre när jag har tränat henne.


Ny dag nya möjligheter!

Återstår att se vad denna dagen bjuder på!

Först och främst blir det nog sömn..

Klippt

I söndags fick jag för mig att jag skulle klippa Cola, det gick sådär kan jag berätta. Hon stod stilla i max 2 min i taget. När vi hade lite under magen kvar och halsen på ena sidan gav vi upp.


Igår kom Maria och klippte det sista på Cola, underbart nu är hon snygg och klippt. Anledningen till att hon kom var Tarisen. Med vår klippmaskin som är stor och låter massor går det inte att klippa Tari. Av den anledningen har vi alltid behövt ge henne lugnande för att kunna så mycket som ens starta maskinen.

Med en tystare sladdlös klippmaskin stod Tari som ett ljus, första gången utan lugnande gick det att helklippa henne. Fantastiskt skönt, nu kan hon klippas flera gånger under en säsong utan att behöva tänka på karens till tävlingar osv.

Nu blir det bara till att investera i en tyst sladdlös klippmaskin.

Nyklippt Cola förra året. Jag måste ut och ta lite nya bilder till bloggen. Men jag har fortfarande inte fått tillbaka min Nikon kamer från lagningen

Låter bilden tala...

Just nu sitter jag och läser igenom en hel drös sidor, det står så här överst på alla sidor


Utveckla förmåga att agera betyder det på svenska.

Man måste ju utveckla sin förmåga att agera i livet, annars kommer man ingenstans. Samma sak när det gäller hästarna.

Dag 3 Tävling Åstorp Tari

Idag var det Taris tur igen att hoppa i Åstorp på deras meeting.

1,15 - 0+0 fel 5:a
Tari var ganska duktig på framhoppningen, hoppade inte jätte många språng. Inne på banan hoppade hon jätte fint, fast dock fick jag vara på henne ganska mycket idag då hon var betydligt tröttare än i fredags. Men hon nollade och jag fick till en ganska bra tid som räckte till en 5:te plats, med ekipage som Linnéa Ericsson från Danmark och lite andra kända ryttare, dock var jag bättre än Linnéa (hon blev 6:a). Det var vår första nolla i högre än 1,10 tillsammans så jag är super nöjd med Tari idag!


Min fina Tari!

Dag 2 Tävling Åstorp Cola

Idag var det Colas tur att få komma till Åstorp och tävla. Femte tävlingen för i år, första regionala tävlingen tillsammans! Första inomhustävlingen sedan i oktober förra året.

1m - 9 fel (ett ner, en volt + 1 tidsfel)
Cola hoppade inte alls bra på framhoppningen, inne på banan red jag inte jätte bra och jag tyckte hon var mest stark fast vi hade dålig fart. Vi rev ett riktigt missförstånd, sedan var det på en linje till ett annat hinder och då fick jag rida lite framåt där och det fick jag sota för när jag skulle till kombinationen som var hindret efter det ur sväng så jag valde att lägga en volt, jag hade ändå ett ner innan. Annars gillar jag inte att lägga volter när jag inte har fel sedan tidigare.

1,10 - 4 fel (felfri på hinder, så jäkla irriterande när vi skulle till ett hinder släppte underlaget ganska mycket och vi höll på och gå omkull).
I denna klassen hade jag bättre fart på Cola, hon hoppade sjukt mycket bättre också. Allt gick bra tills vi var vid spegeln och skulle svänga mot 4.an där blir det glas halt och Cola håller på och gå omkull, men allt gick bra och jag valde att lägga en volt för att vara snäll mot Cola. Men som sagt hon hoppade klockrent på hinder!

(en bild från åstorp i somras)

Jag lovar, mamma ska bli bättre och att filma!

Dagens tävling Åstorp Tari

Idag var jag i Åstorp (hemmaklubben) och tävlade på deras regional/nationella tävlingar.

Första inne tävlingen för denna säsongen, känns litet att komma in i ett ridhus efter alla utomhustävlingar.

1,10 - 4 fel
Tari hoppade jätte fint och jag tyckte att jag verkligen utnyttjade vägarna och red så långt mot sargen som det gick och red helt enligt planen tills vi kommer till 7.an, där tar jag lite för mycket i henne på linjen och rätar inte upp mig ordentligt och vi fick ett retligt pet på den. Men annars hoppade hon riktigt bra

1,20 - 8 fel (inomhusdebut i 1,20 för både mig och Tari, ingen av oss har hoppat 1,20 inne tidigare)
Här hoppade hon också jätte fint fram till kombinationen 7a och 7b, som tyvärr trilla båda.

Hur som helst jag är jätte nöjd med min och Taris insats, det var länge sedan vi tävlade inne, och vi har inte hoppat 1,20 på länge och vi har inte hoppat så många 1,20 (3st 1,20 -09 och 1st 1,20 -10 3st 1,20 -11 = 7 st innan denna tävlingen).

Arkivbild på mig och Tari -09 i Åstorp, då hoppade vi ute på gräsbanan.

Problemlösaren

Min snyggaste tävlingsskjorta som jag tycker har jag inte riktigt tyckt om på grund av att knapparna knäppt upp sig själv i olika lägen, bara jag ibland gick så knäppte knapparna upp sig själv.

Bilden gör inte skjortan riktigt rättvis, skillnaden mellan min systemkamera (som fortfarande befinner sig antingen på Nikon eller posten) och min digitalkamera som jag tvingas använda är stor!


Jag löste problemet (hoppas jag) genom att göra knapphålen mindre, jag tog helt enkelt längst upp på knapphålen och sydde ett par stygn så knappen precis gick igenom. Jag lät där inte bli något mellanrum, på så sätt ska knapparna inte gå upp när man har knäppt skjortan.

Här ser man tre av mina stygn överst på knapphålet. Detta är ingenting som syns när man har skjortan på, det döljs av en annan bit tyg som ligger över (se bilden överst).


Annonser

I min menyrad har jag ju annonser eller länkar som man även kan kalla det. Nu har jag suttit och gått igenom dem. Flera har bytt bloggar, därför tar jag bort länken till ER. Andra har tagit bort min länk bild.

Jag låter dem vara kvar som har länkat till mig och har aktiva bloggar (bloggat de närmsta månaderna).

Intresserad av att stå med på min blogg? Då gör vi ett länkbyte. Maila [email protected] för kontakt om länkar och ni kan även komma med frågor osv via mailen.

Fredagens shopping!

I fredags var jag iväg och shoppade lite hästgrejor, detta fick jag med mig hem

En Kingsland tävlingskjorta (dock hänger den inte jätte fint på kortet och det blir inte så bra kort med digitalkameran).


fick även med mig en burk med läderbalsam från Veredus.



Gårdagens träning med Cola

Igår tränade jag Cola igen, denna gången var det inomhus som gällde för den aldeles för snabbt kommande inomhussäsong.

Började med framridning som bestod av mest öka och minska, ställa in och ställa ut och flytta lite för skänkeln. Cola var mycket lugnare inne än ute. Cola har ju en tendens till att bara dra iväg och inte lyssna på mig, men hon har blivit mycket bättre på senare tid. Den senaste veckan har hon även börjat gå i mycket bättre och stadigare form framförallt.

Här är min lilla illustration av övningen jag gjorde på träningen.
Jag började med att hoppa den jag har ritat till vänster (dock var det samma i verkligheten men jag ritade två för att ni skulle få se skillnaden).

Dem blåa är bommar som ligger på sockerbiten, till vänster är det lila ett räcke, till höger en oxer.

Efter oxern på den högra illustrationen är där två galoppbommar innan man kommer fram till bommen som ligger på en sockerbit.

Efter räcket är där ingenting fram till sockerbiten.

När jag hoppade det jag ritade till vänster fick jag trångt efter räcket till bommen på sockerbiten på två galoppsprång.

När det gjordes om till en oxer, försvann ännu mer plats+ att det lades två galoppbommar efter oxern, då blev det helt plötsligt väldigt långt fram till sista bommen på sockerbiten på samma antal galoppsprång.

Det är rätt intressant, helt generellt borde det ju bli trängre, iom man lade till så det blev en oxer, och oxern var relativt bred dessutom.

Galoppsprången kunde inte bli lika flacka iom galoppbommarna, då blev galoppsprången naturligt kortare och högre.

Cola hoppade jätte fint idag, vi fick till riktigt ordentliga språng, utan att hon drog trots att vi hoppade samma sak ett par gånger.

Det vi försöker uppnå med Cola är att hon ska hoppa korrekt med ryggen utan att det blir en kamp, dvs att jag drar i munnen på henne. Därför går träningarna ut på att hitta övningar som gör att hon naturligt måste korta/länga sig och hoppa upp ordentligt utan att jag behöver använda handen.

RSS 2.0