Hänt i veckan

I tisdags tränade jag Cola i Åstorp. Det blev ett markarbetespass, med mycket inslag av det som hade hänt i helgen. Det vill säga att Cola trycker ut yttebogen och blir svår att svänga. Så träningen gick mycket ut på att Cola skulle lyssna för min yttre skänkel i båda varven och att hon skulle gå att svänga för den yttre skänklen.
 
I onsdags var vi på djursjukhuset med Tarisen igen, hon var mycket bättre men fortfarande inte helt bra i sina luftvägar, men vi beslutade ändå att trappa ner på kortisonen för hennes del. Samt att hon ska sättas igång ordentligt nu, så får vi se vad som händer.
 
I dag hade jag tänkt att rida Cola och tömköra/longera Tarisen. Mina tömkörningspass brukar bli typ longering fast med tömmar istället, vi får se hur det blir. Jag vill i alla fall försöka få Tari lite mjukare och lydigare.
Foto: Isabelle Premfors
 
Sist Tarisen tävlade i Ängelholm när hon inte var riktigt kry, Tari har inte varit frisk sedan förra året, hon började bli sjuk i december, sen hoppade hon denna tävlingen i Mars och vi konstaterade att hon inte var riktigt frisk ändå. Men nu får vi hoppas att det ger sig!

Dagens tävling i Åstorp

Idag tävlade jag och Cola i Åstorp.
 
Om man tittar på resultaten var det kanske inte det mest lysande, men jag tyckte att det gick ganska bra ändå.
 
1,10- 12 fel
Cola lurar mig lite ibland med tempo och rytmen och blir väldigt stark och dragig tycker jag. Därför fick jag inte så jätte bra fart på henne då jag tycker att hon går lagom fort när hon inte gör det. Hon rev i alla fall 3 hinder, dem två var samma sväng och stod lite sidan om varandra, där flöt hon ut aldeles för mycket och rev dem därför. Sen de andra vi rev var på en linje, där var hon inte riktigt rak och kom lite för nära.
 
1,20- 10 fel
Inför denna klassen såg jag till att jag fick hjälp av min tränare på framhoppningen, det gick bättre och jag fick även lite mer instruktioner om hur jag skulle rida inne på banan. Jag skulle ha mer ben och samtidigt samla upp henne mer och sen när jag svängde åt vänster skulle jag svänga senare och rida mer rakt på och använda mer ytterhjälper.
 
Inne på banan hoppar hon mycket bättre i denna klassen, tyvärr river vi samma hinder som i förra klassen. Att man inte lär sig av sina misstag? Men jag lär göra det nu i alla fall. Sen till näst sista hindret kommer hon mitt emellan ett avstånd och jag tycker att hon kan hoppa av lite tidigt, men Cola var inte riktigt med på det så vi river hindret rätt mycket och får en bom framför oss, jag tappar stigbyglarna och allt, men jag styr vidare till sista hindret och hoppar det utan stigbyglar, det var dessvärre svårare att stanna efter sista hindret. Jag red utanför allting och den var en A:0 och många fick tidsfel så jag lyckades få två.
 
Det kändes i alla fall skönt att få hjälp på framhoppningen till 1,20 och att få veta av min tränare vad som hänt inne på bannan precis efteråt så att man kan göra det bättre till nästa gång!
 
Arkivbild från en hoppträning i Åstorp

Vad händer?

Jag tänkte att jag skulle blogga om vad som egentligen hade hänt här sedan sist, men jag insåg precis att jag inte riktigt vet vad som har hänt.

Igår tränade jag i alla fall Cola, det gick sådär. Hoppade inte jätte många språng. Men tyckte inte riktigt att det gick jätte bra i alla fall.

Idag har jag ridit lite på Cola, lite trimning blev det i alla fall på henne. Tarisen fick ett riktigt genomkörarpass med sporrar. Mina hästar rids som regel aldrig med sporrar hemma men det finns undantag. Undantaget är att Tari inte är riden på jätte länge med sporrar och inte varit hemifrån på också väldigt länge.

Tretorn falsterbo

Jag fick som sagt var hem mina Tretorn för någon dag sedan. Det var ett parti som kommit till Skara för att det var ett restparti som inte motsvarade tretorns krav/förväntningar. Dock är det inte andra sortering utan 1.a sortering.

Anledningen till detta tror jag är innergrejen i hälen som är säkert 1,5 dm hög och gör det jätte svårt att få på och av stövlarna. Anledningen till att man har gjort denna är antagligen barnsjukdomarna med dåliga dragkedjor på de tidigare Tretorn stövlarna.

Så här ser den ut

Det är även väldigt bökigt att dra upp dragkedjan för den där innergrejen som går riktigt högt upp.

Jag har fått ta på mig stövlarna med skohorn (som alltid) och lite (mycket) våld, speciellt första dagen.

New in

Jag har precis som många andra fyndat billiga Tretorn Falsterbo hos Skara hästsport. Erbjudandet passade väldigt bra in i tiden, då mina Mouintain Horse stövlar som jag har haft väldigt länge börjar ge upp och är riktigt slitna.

Dock är inte Tretornen dem snyggaste stövlarna, men priset gjorde att jag inte kunde motstå dem och dem kommer bli perfekta att ha till träning och tävlingar med dåligt väder. Altså som ett bra komplement till mina Veredus och JW stövlar.

Jag hämtade i alla fall ut stövlarna igår!

GCT live

Nu efter åskan tittar jag på GCT och snart är det Kevin på Räven och sedan Roffe


Dagens tävling

Idag var vi i Halmstad och tävlade med Cola.

Hoppade bara en klass det var en regional 1,15. Framridningen var i ett ridhus, så när alla hästarna kom ut (startade tidigt) på framhoppningen fick rätt många hästar frispel. Efter ett tag var där två som var riktigt riktigt vilda som krockade och hade sig och jag hamnar också mitt i krocken och håller på att bli träffad det var riktigt riktigt nära.

Jag valde att bara hoppa lite lågt i början när dem var där. Sedan gick jag snabbt banan och hoppade upp på Cola, där var fortfarande en hel del vilda hästar. Dem som var vildast startade innan mig men jag hade start nr 3. Men när dem gått in på banan dröjde jag lite med att gå in där och hoppade räcket en gång på rätt höjd.

Hade däremot inte bästa känslan och framridningen men Cola hoppade riktigt fint på dem första hinderna. Tyvärr trillade hinder nummer 8, retligt.



När Cola kom hem från tävlingen fick hon gå ut i en liten hage med nästan gräs till magen. Det får hon bara när hon varit duktig (eller snarare är lite trött, så hon inte gör några försök att hoppa över staketet. Staketen i Colas hage måste nämligen ligga på 1,80 för att hon ska bli innanför).


Måndagens träning

I måndags var jag och Cola iväg och tränade. Vi hoppade en liten serie som till sluts slutade på med att det sista hindret var 1,50. Cola var super duktig hela träningen.

Appen har inte velat samarbeta och jag har inte haft tid att uppdatera.


Dagens ridning

Det blir även idag ett sent mobil inlägg. Det var inte så länge sedan jag kom hem från jobb.

Jag började med Cola, hon fick gå ute på vallen. Idag vet jag nere i backarna och hon fick mycket träning upp och ner för dem i skritt och trav. Jag testade rygga henne, ibland går det och vissa dagar går det inte. Idag var hon rätt tjurig på den biten. Det är inte jätte lätt att rygga med gramanen. Sen i galoppen red jag verkligen i så kort galopp det bara gick ner till ån. Sen på vägen hem släppte jag efter och lät henne galoppera riktigt fort. Sedan gjorde jag om detta ett antal gånger innan jag avslutade passet.

Tarisen gick också på vallen men hon går inte lika tufft och jag ställer inte riktigt samma krav på henne som cola i nuläget.

En söt tari som väntar på att komma in får stå för dagens bild


Hästauktion

Idag var jag precis som jag skrev i tidigare inlägg på en hästauktion som hölls på uppdrag av polisen. Det var 36 omhändertagna connemaror som skulle auktioneras ut.

Vi var på plats ganska tidigt. Man fick bara se hästarna i boxarna som var tillfälligt uppsatta i ett ridhus. De enda man visste om hästarna var stammen. Man fick heller inte veta hur stora dem var. Vilket jag tyckte var väldigt dåligt. Det var även riktigt dåligt att man varken fick se hästarna röra sig eller någonting. Precis som någon sa det enda man fick se var öronen (om man var kort).

Hästarna var i sämre skick än vad jag trodde att dem skulle vara i, dem har trots allt varit omhändertagna i två månader. Där var bl.a. En ettårigt föl som inte var avvant än och det sålde man var för sig. Där var även en häst med drän på bogen.

Man började inte auktionen i tid utan man visste inte var man skulle hålla den. Man kom fram till att där var för mycket folk för att hålla den i ridhuset tillsammans med hästarna. Så man var ute på gårdsplanen. Hästarna var det relativt bra priser på tyckte jag.

Vad jag förstod på veterinären var dem inte besiktigade utan veterinären hade snabbt kollat på alla. Man visste alltså ingenting om hur hästarna rörde sig.

Alla hästarna blev sålda på auktionen. Jag köpte ingen. Hade lite tankar på det tidigare men med tanke på hur lite man fick se av hästarna och man inte visste någonting om dem valde jag att avstå.

När vi skulle hem såg vi jag vet inte hur många tomma transporter. Där var jätte många som hade kört till auktionen med transport (man var tvungen att hämta dem samma dag). Vi körde med personbil dock.

Det var väldigt spännande att se hur en sådan auktion gick till och till vilka priser hästarna såldes till. Men om detta är etniskt rätt mot hästarna vill jag inte svara på! Är det verkligen under omständigheterna rätt att göra så mot djuren? Många av hästarna hade aldrig stått i box innan igår kväll då dem stallades in för auktionen.


Detta har jag roat mig med ikväll!


Förmiddagsarbete

I förmiddags efter stallet var mockat fick jag för mig att försöka börja få ordning i min sadelkammare som ser ut som ett bomb nerslag. Vädret var inte tillräckligt bra för att ge sig på täckestvätt (tvättas förhand och hänger ute och torkar).

Därför började jag tvätta benskydd och lite andra små saker som var smutsiga. Många av benskydden som blev tvättade är sånna som användes i hagen i vintras. Jag har inte haft riktigt tid och vädret har inte varit på min sida för att ordna det tidigare.


Senaste...

Förra veckan avslutades det sista med skolan innan sommarlovet. I helgen var jag funktionär en hel del i Åstorp och arbetsplikten är gjort (=skönt).

Sen i söndags var jag och Cola på tävling igen och Cola levererade igen. Blev en 7:plats av rätt stort startfällt. Sen i 1,20 så trillade två retliga bommar. Men hon hoppade jätte fint annars.

Idag har vi varit och tränat jag och Cola och även det gick bra. Ska efter nästa träning försöka skriva lite utförligare och bättre.

Jag har även börjat jobba, började så smått i måndags.

Dålig uppdatering

Denna gången lovar jag att bättra uppdatering. De senaste dagarna hag jag levt i mina böcker och Tentaångest som många andra studenter vid denna tidpunkten på året.

Idag tentade jag först, sedan åkte jag direkt och var funkis i Åstorp, där blev det mycket jobb, hinderna hade en tendens till att trila typ halva tiden, dumma blåst.

Var hemma därifrån typ halv 7, bara att sätta sig å författa ihop ett arbete som nu är inskickat och klart! Perfekt!

Det är lixom fult upp hela tiden! Men nu är det snart efter i morgon förmiddag sommarlov och då har jag förhoppningsvis mer tid (sommarlov? eller sommarjobb snarare....)

RSS 2.0