Kritik

”Kritik är ett sätt att förbättra saker och ting genom att avlägsna och rätta till briser. Det handlar om att förbättra någonting och förutsätter därför tron på förbättring. I kritiken innefattas även av självkritiken det vill säga strävan efter att utveckla det egna jaget genom att rätta till de egna bristerna”

Hur tar ni kritik?

Själv tar jag kritik på olika sätt, det beror helt på vem som kommer med kritiken. Medan jag är väldigt självkritisk och kan tycka ett en tävlingsrunda är dålig trots att många säger att den inte är det. Jag är också väldigt självkritisk och "skäms" ganska ofta när jag tittar på kort och filmer när jag rider. Det är egentligen rätt hemskt, men och andra sidan ser man väldigt många brister på så sätt och man funderar verkligen varför gjorde jag så, varför hände just det....

Kritik från andra beror helt på vem det är som säger kritiken och på vilket humör jag är på. När det gäller kritik från mamma gör jag oftast som hon säger, men ibland blir hon väldigt tjatig och då blir jag arg på henne och skäller på henne. Fast oftast tänker jag igenom det mamma säger ändå efteråt och funderar på om det hade blivit bättre om jag hade gjort som hon sa ändå...

Kritik från andra utomstående, människor som jag vet bara kritiserar precis allt jag gör totalt ignorerar jag. Från andra människor brukar jag tänka på det dem sa och fundera ut om det verkar logiskt eller inte.

Kritik från tränare, det beror också helt på vem som är tränare. På träningar gör man alltid 99% för att göra så bra ifrån sig som möjligt och försöka göra som tränaren säger. Även på träningar när en tränare säger till en att göra motsatt vad man själv anser, gör jag ändå vad tränaren säger. Testar helt enkelt och ser om det blir bättre eller sämre, blir det sämre ignorerar jag det i framtiden. Detta händer dock mest när man rider på gästträningar och inte för den tränaren man brukar rida för.


På väg till mina älskade hästar...

Nu har jag förhoppningsvis på börjat färden för att kunna åka hem och rida igen! Åka hem från antarktis som jag anser, det ska bli skönt att slippa snön för det är barmark hemma....


Engagerad? Eller inte?

”Att vara engagerad innebär att man bryr sig om någonting och vill någonting”.

Med andra ord innebär det att vara engagerad att man är målinriktad och bryr sig om saker och ting. Man kan fundera över sin egen situation

Är jag engagerad med mina hästar? Det jag vill och bryr mig om är att mina hästar mår bra, alla dagar, alltid. Med ridningen vill jag uppleva en speciell känsla som jag strävar efter när jag hoppar av hästen. Den kan vara till exempel att hästen är lösgjord eller att den inte är rädd för den där vattenmattan.

Jag är faktiskt i övrigt rätt dålig på att ha en klar plan för vad jag ska göra just de här ridpasset. Det är en dålig ovana jag har, jag tar allting lite mer som det kommer. Det är både på gott och ont.

Det är också väldigt viktigt att man har ett engagerat team kring sig, min mamma engagerar sig väldigt mycket med mina hästar och mitt tränande och tävlande. Min tränare engagerar sig också anser jag, hjälper mig på träningar, tävlingar och tittar ser en hel del av mina tävlingsrundor samt att det är väldigt bra att kunna diskutera vägar på tävlingar, få tips vad jag ska tänka på inne på banan och sedan få feedback efter jag hoppat.
På tal om att ha viljan till att göra något kan jag passa på att skriva mitt kortsiktiga mål med Cola. Det är att ha kvalat till 1,30 ( 2 nollor i grund och omhoppning) innan utomhussäsongen drar igång. Ett realistiskt mål tycker jag, trots att vi bara har startat två 1,20. Men det har vi istället gjort med bra resultat.

Cola efter söndagens tävling. Är man duktig får man leva därefter, eller hur Cola? Är man hungrig kan man lika bra passa på att ta det själv! Så vad passar bättre än att äta direkt ur säcken.


Längtan...

Nu sitter jag här på hotellrummet och taggar sista kvällen. Jag tänke knåpa ihop några inlägg också undertiden, vi får se hur det går. Just nu är jag bara väldigt trött och taggad på att åka hem i morgon.


En bild på mig och finaste vovven innan vi åkte. Som jag saknar att ha henne i sängen, nästan en vecka utan hästar och tindizen...

På lördag blir det ridning igen! Underbart! ( I morgon hinner jag inte, jag är hemma sent på kvällen)

Bilden på Tarisen

Jag bjuder på lite bilder på Tarisen, jag har som sagt var inte ridit sedan i söndags. Behöver jag berätta att jag har abstinens? Aja. Jag kan i alla fall vara evigt tacksam till teamet kring mig som gör allting möjligt för mig.


Dagens Cola motionering

Idag enligt bektäftade uppgifter har min tränare ridit Cola. Det ska ha gått väldigt bra. Hon skulle varit nöjd med henne och Cola hade fått rygga mycket. Det var bara rent markarbete utan hinder eller bommar idag tydligen. Mycket mer än så vet jag faktiskt inte. Cola hade i alla fall uppfört sig på vägen dit och allt annat också, tur det i alla fall!


Två bilder på buse Cola från i torsdags på vallen.

Pralin på vallen

Några ovisade bilder på Pralin från i Torsdags.




Jag "hänger" hemskt mycket på halsen när jag rider Pralin och har aldeles för raka armar. Jag måste tänka på detta när jag rider henne i fortsättningen.


Gårdagens Tävling

Igår var som sagt jag och Cola och tävlade, jag han tyvärr inte uppdatera då för att jag hade massor andra saker att göra, som vanligt.

Reg 1,10 - 8 fel
I denna klassen kändes Cola framtung och för dragig, det blev lite dragkamp mellan hinderna tycker jag. Två bommar trillade, det ena tyckte jag var ordentligt onödigt från Colas håll. Man ska inte skylla på hästarna, men Cola har en attityd att kunna vara väldigt väldigt nonchalant och inte bry sig om hinderna. I övrigt var rundan ganska bra, den såg nog bättre ut än vad det kändes kom vi fram till.

Mamma arrangerade filmare till denna klassen, ni får se två bilder från filmen, jag tror inte att internet här är så snabbt så det går att ladda upp den härifrån men man vet aldrig kan testa senare.



Reg 1,20 (vår andra tillsammans) - 0+8 fel
Cola var regällt ofokucerad på framhoppningen och det sista jag gjorde där innan vi gick in på banan var att hon totalt inte brydde sig om räcket och rev det ganska regällt. Jag valde att inte hoppa mer efter det, för jag vet om att Cola inte stannar pga sånt.

Cola överhoppade sig regällt på ettan och tvåan. Sedan hoppade hon riktigt fint runt hela banan tills vi kom till omhoppningen där fick vi ett väldigt onödigt nerslag, och sen fick ryttaren en chock över att vi verkligen kommit till omhoppning så då blev där yttligare ett nerslag. Jag tar helt på mig nerslagen själv där. Cola hoppade fantastiskt där, hon har aldrig hoppat en omhoppning innan också gör vi det i vår andra 1,20. Det var en relativt lång bana med 13 hinder och 15 språng.

Riktigt nöjd med Cola efter gårdagen!


God morgon!

Jag har inte haft tid att blogga, jag hoppas jag hinner med lite roliga inlägg i eftermiddag. Igår var jag och Cola på tävling och det gick bra


Dagens ridning

Idag kunde man leka skridskobana var man än var någonstans kändes det som. Rida hemma alternativet var helt struket, rida i det närliggande ridhuset var också helt struket pga av att där också var isbana.
Då återstod bara att åka till klubben och rida där och så fick det bli med Cola.

Cola fick gå lite skänkelvikningar idag, även mycket fokus på lydnad var det i dagens ridpass. Ju fler hästar där kom och ju mer dem gnäggade ju mer stressad blev Cola, då fick jag påminna henne om att hon faktiskt var här och nu och skulle lyssna på mig och ingenting annat. Hon gick ganska stadigt i form innan där kom en massa hästar sen blev hon lite starkare och ivrigare och formen blev lite därefter. Men annars lyssnade hon fint på mig idag.

Alla ridna

Idag blev alla hästarna ridna på åkern och hör och häpnad det blev dessutom kort på alla hästarna. Bjuder på ett smakprov, som dessutom är min favoritbild på Tarisen.


För er som undrar är hästarna på Headern mina och det är Cola, Tari och Pralin och dem alla tre ägs utav mig.

Tarisen på åkern

Här är två halvdåliga bilder på Tarisen när jag red henne idag, dels var det halvmörkt och då är det inte det lättaste för mamma att få några vettiga kort...

Jag gillar Tarisens uppsyn på denna bilden, knäcken på nacken och steget...

Fullt ös...

Hoppas alla haft en riktigt bra alla <3 dag

Idag är det alla hjärtansdag och jag hoppas att alla haft en underbar dag.

Idag har det regnat, snöat och blåst? Därav blev det en vilodag för hästarna. Egentligen gillar jag inte när alla hästarna vilar samma dag. Men jag kunde inte rida ute på åkern som igår och med väglaget och risk för att det var halt där man lastar och lastar av fick mina hästar vila idag.

Tanken var ändå att dem skulle vilat igår, så det gör egentligen inte så mycket också har jag haft tid för annat.

Lite nyheter för er som läser bloggen, jag har spånat på lite nya idér på lite mer varierade inlägg men inte mycket mer än så. När jag får lite mer tid vilket förhoppningsvis blir nästa vecka ska jag skriva lite fakta inlägg tänkte jag.

gammal favorit bild i repris

Buse

Så här kan det se ut när man leker i hagen och heter Cola.


Det blev inte riktigt som planerat...

Först var tanken att hästarna skulle vilat idag på grund av att vi inte orkade köra till ridhuset. Vintertid när det inte går att rida hemma är det lite sådär alltid.

Men så insåg jag att det faktiskt gick att rida ute i snön på åkern, där var perfekt underlag. Så alla hästarna blev ridna där. Jag tänkte passa på att se till att där blev kort på hästarna. När vi gick ut var där lite batteri på kameran helt ok. Sen när vi kom ut och skulle ta första kortet tog batteriet slut tyvärr. Jätte tråkigt jag hade velat ha kort på dem, men där kommer en dag i morgon också! Hoppas jag kan rida där då med.

Cola var stallets duracellkanin som vanligt. Hon är rätt rolig det bara säger pang så är hon uppe i luften, hon tyckte det var riktigt riktigt roligt att gå där och hon njöt verkligen i takt med hennes bockningar och bussprång. I slutet när jag travade av henne var hon riktigt riktigt fin och hade en helt fantastisk trav.

Dem andra två busade också lite, men inget i klass med Cola. Det roliga med Cola är att man kan inte låta hennes springa sig tröt, ju mer hon springer desto fortare springer hon. Ska man göra henne trött måste man trötta ut henne mentalt.

Bild från förra året

Bloggningen ligger efter...

Igår skulle jag tävlat, hoppat en klass på Cola. Men så blev inte fallet på grund av snöfallet. Först sent på kvällen regnade det samtidigt som det var minusgrader och sedan snöade det och vi har ungefär en dm snö och vägarna var inte preparerade. Därför valde vi helt enkelt att stanna hemma istället. Man vill ju inte riskera något och det är så pass tidigt på året än.

Annars har det inte hänt så mycket, det blev ingen träning förra veckan på grund av tidsbrist. Hoppas att det blir denna veckan.

Ungefär så här ser det ut nu, dock är bilden tagen för två år sedan...

Dagens ridning

Nu måste jag verkligen blir lite bättre på att skriva här.

Cola var hästen som blev riden idag, det finns inte mycket mer att välja på än att rida i ridhus denna tiden på året. Som tur är har vi ingen snö, men allting är stenfruset och utebanan här hemma går inte att rida på. Då måste vi åka iväg till ridhus varje dag.

Nu när det är så kallt tunt -6 grader är Cola väldigt pigg att rida. Jag började med att skritta fram henne, sedan lite sidvärtsrörelser i skritten. För att sedan börja galoppera henne, lite stäld utåt. Anledningen till att jag oftast på Cola rider skritt och sedan galopp i framridningen är att hon blir stressad av att trava och det blir inget bra av det. I galoppen i början går hon lite stäld utåt för att hon inte ska bara rusa iväg. Sedan jobbar jag henne i alla gångarter. I skritten och traven är det avsaktningar, skänkelvikningar, öppna och sluta. I galoppen är det små tempoväxlingar och övergångar.

Cola jobbade på fint idag, stundtals blev hon lite stark och då fick hon göra halt och rygga något steg. Rygga är inte Colas favorit. Det går inte rakt och det är väldigt besvärligt tycker hon. Men det börjar gå bättre och bättre. Det som är så fantastiskt med att få henne att rygga många steg cirka 10-20 st är att när man sedan börjar rida framåt igen är det en helt annan häst man sitter på. Hon blir mycket mer lösgjord och lättare att reglera samt går i en stadigare lägre form. Idag när jag avslutade ridpasset fick hon faktiskt finare än vad hon gjort på flera dagar...


Presentation Pralin

Pralin är ett sto född 2002, min älsta häst i stallet, hon är 10 år i år. Efter Pascal- Belini.

Pralin är den enda storhästen som jag har ägt som jag inte köpte som unghäst, jag har haft två storhästar innan Tari och Cola. Pralin köpte jag i januari förra året, som "projekthäst".

Anledningen till att jag köpte Pralin som projekthäst var att hon har mycket egen vilja och har fått göra lite för mycket som hon vill hos sin tidigare ägare. Med mig har hon testar lite olika taktiker, stegra är en, skena, hoppa, bocka och göra diverse olika konster. Pralin är alltid värst på hemmaplan, på träningar och tävlingar på andra ställen är hon mycket snällare än hemma. En anledning till detta är att hon fått göra vad hon vill på hemmaplan.

Pralin har endast tävlat i hoppning två gånger när jag köpte henne. Nu har hon nollat ett flertal 90 och blivit placerad i tre 1m klasser.


Presentation Colette KJ "Cola"

Colette KJ eller Cola som vi kallar henne är ett sto född 2005. 7 år i år är hon. Cola är efter Cuper- Camaro M. Jag köpte henne som 5-åring på sommaren.

När jag köpte Cola hade hon gått en 1,20 med 12 fel eller mer. Men efter jag köpt henne tog vi det lugnt och hoppa låga klasser. Cola är en häst jag tror ganska mycket på för framtiden. Cola är väldigt stark och har sin egen vilja, så jag haft väldigt svårt att reglera henne, det är inte alltig gas och broms funkar än. Cola är lite halv vild ibland också. På utomhus tävlingar har jag haft svårast att reglera henne. Men det går bättre och bättre. Med Cola är det lätt att man antingen rider för fort eller för långsamt...

Cola hoppar nästan allt man styr på, på så sätt är hon fantastisk. Men på samma gång kan hon inte ha någon respekt för bommarna och bommarna kan flyga. Cola har blivit mycket bättre på detta, men ibland är hon oengagerad och tänker nog på väg till ett hinder varesig det är 50 cm eller 150 cm "Det löser sin nog" och ibland blir det att bommarna trillar.

Jag och Cola debuterade 1,20 nationellt i Åstorp i början på detta året och resultatet blev mycket bättre än väntat. Vår första 1,20 tillsammans slutade med ett litet retligt nerslag på näst sista hindret.

Presentation- Nefertari "Tari"

Nefertari eller Tari som hon till vardags kallas är ett sto född 2003, hon är alltså 9 år i år. Hon är e. Chapman- Ceylon. Jag har ägt Tari sedan hon var tre år, då var hon även dräktig och som 4-åring fick hon ett föl efter Okeanos, som tillföll Taris uppfödare. Så fölet har aldrig varit mitt.

När jag köpte Tari var hon precis inriden, hon hade tyvärr gått över med ryttare så ryttaren skadade sig. När Tari var liten stegrade hon sig väldigt mycket och väldigt högt. Det var ett stort problem och jag har tagit mycket hjälp med henne. När hon inte stegrade sig så började hon istället att inte gå fram för skänken och bara stod och sparkade mot den. Tari har alltså varit en mycket bestämd dam, det är hon fortfarande fast under mer kontrollerade former.

Som 5 åring debuterade Tari 0,90 och 1m med nollor. När Tari var 6 år hade vi siktet inställt på att hon skulle gå Breeders, hon nollade en 1,20 innan en infektion ställde till det och vi var för sent ute. Hösten när Tari var 6 år blev hon opererad på inte mindre än 7 (!) ställen för inkar, och peppar peppar ta i trä dem har inte kommit tillbaka. Den största inken hade hon på bogen och den var säkert 7x7 cm och infekterad, så Palle Brink på Jägers ville ta inkarna så fort som möjligt.

Tari tävlas just nu upp tom 1,20.

Just nu

Är det världscupen på svt play från Frankrike. Enda svenska ekipage Malin har nollat och klar för omhoppning.


Dagens hästiga inköp

Idag köpte jag två jack/tröjor på hästavdelningen i ett varuhus. En i marin och en svart. Dem är perfekta att använda när man tränar inomhus och det är lite varmare. Jag avskyr att träna med tröjor med luva/hätta.


Presentation

Några nya läsare ville ha en presentation, så jag tänkte att nu presenterar jag mig, så presenterar jag hästarna mer ingående inom kort.

Jag heter Matilda, är 20 år (blir 21 i april). Jag bor på en avstyckad gård i Skåne. Vi har eget stall hemma med 5 boxar och hagar till hästarna samt en belyst uteridbana. Jag tränar och tävlar mina hästar i hoppning. Just nu tävlar jag tom 1,20 med både Cola och Tari. Anledningen till att jag inte tävlar högre än så länge är att jag har utbildat både Cola och Tari själv. Pralin har jag däremot köpt in som problemhäst. Då jag altid har gillat att hålla på med problemhästar/unghästar då det är en utmaning för mig. Nästan alla hästar jag har varit har köpts in som unghästar! Detta gäller även ponnysar.

Jag har hållt på med hästar sedan jag var jätte liten. Anledningen är att mamma hade halvblodsuppfödning här hemma på gården när jag föddes och på så sätt blev jag intresserad av allt vad hästar innebär. Jag fick min första ponny när jag var 4 år gammal, sedan dess har det rullat på med hästar. Både med framgångar och motgångar. Första motgången stötte jag på när jag var blott 6 år gammal, när jag och mamma hittade min första ponny död i hagen...

Jag har gått ut gymnasiet, jag gick Friskvård med specialidrott ridning (såklart). Jag har även utbildat mig till undersköterska och nu läser jag lite utbildningar på distans.

Just nu äger jag tre hästar som jag skriver här om i bloggen:
Nefertari "Tari"     f-03   e. Chapman- Ceylon 
Colette KJ "Cola"  f-05   e. Cuper- Camaro M 
Pralin                    f-02   e. Pascal- Belini


RSS 2.0