Little Shop of Horses

Idag åkte vi istället till Little Shop of Horses. Fick mycket vänligare bemötande i allting.

Detta hittade jag:


Typ som flugspray fast i gel form. Tari gillar inte ljudet när man sprayar henne, då reser hon sig bara. Därför tänkte jag testa denna på henne i stället.

Hittade även detta tränset till Cola, jag har mest Cob träns och jag har insett att dom inte passar Cola så bra därför fick hon ett nytt träns i storlek Full.

Jag tycker det är snyggt med inåtvända spännen vid bettet och vita sömmar.


Tyglar fick man också med på köpet, verkar vara bra med "plopparna" närma varandra.


Regn, regn och åter regn

Dagen i ända har bestått av regn, regn och blåst. Riktigt tråkigt höstväder tycker jag. Det är ju sommar än och jag hoppas på lite mer sommarväder. Då jag vill hinna måla en massa innan skolan börjar igen.

Hästarna fick vila idag. Borstade dom länge och masserade dom lite. Tari njöt mest i fulla drag. Hon älskar att bli kelad med och att få uppmärksamhet. Trotts att hon är riktigt svår fångad i boxen. Då vill hon inte alls komma till en utan bara försöker sparka efter en.

Helsingborg Equestrian & Pet

Idag har jag gjort en sak jag aldrig mer i hela mitt liv ska göra, åka till Helsingborg Equestrian & Pet.

Vi var där på och handlade ett träns, märkt på prislappen storlek full, på kvittot står där storlek full. När vi kommer hem vilket är 30 min inser vi att det är ett ponnyträns. Åker tillbaka 30 min och ska lämna tillbaka tränset. Personen i kassan säger ja, det är ett ponnyträns. Dom hade inte ett annan träns i storlek full i brunt, vad då välsorterad ridsport affär? Sedan var dom inte alls servicevänliga, utan bara sura. Det slutade med att vi fick pengarna tillbaka och då sa hon som satt i kassan sidan om otrevligt har ni inte en krona?

Mamma bara nej det har vi faktiskt inte. Vi får åka till Little Shop of horses imorgon istället för där brukar vara mer ordning. Då säger dem i kassan ja och då kan ni göra de fortsättningsvis också.

För det första är det inte vi som har skrivit fel på tränsen. Visst alla kan göra fel, men för de kan man vara servicevänlig och trevlig. Vill man sälja så vill man, annars kan man behålla sina saker själv.




Carro träning Cola

Idag fick Cola träna för Carro. Igår hoppade jag henne lite hemma och var mycket besviken på henne, hon rev mycket och rättade sig inte alls. Idag hade jag en helt annan uppfattning om henne.

På framridningen skulle vi rida öppna, Cola gick klockrent trotts jag aldrig tränat på detta eller gjort detta med henne. Sedan var det dags att galoppera och i galoppen kortade vi galoppen och Cola galopperade lika kort som en D-ponny som galopperar ganska kort. Riktigt kul att hon är så reglerbar trotts hon inte är så gammal.

Sedan var det dags för framhoppning. Hoppade på lite olika volter och Cola hoppade klockrent där.

Sedan var det dags för att hoppa banan:

Bilden är klickbar.

Första rundan missade jag 2:an, jag red slarvigt och det är en väldigt skarp sväng för en så unghäst som Cola. Tog svängen och det blev snävt men Cola hoppade ändå trotts vi kom fel. Sedan missade jag kombinationen och några andra hinder så jag gjorde lite fina volter, som vi är så bra på. Sedan i kombinationen så drog hon åt ena hållet och sedan hoppade hon över hinderstödet på B hindret. Men när vi väl fick bra anridning hoppade hon super bra.

Därefter hoppade vi om banan och då gick det riktigt bra förutom till trippelbarren där man skulle ha in 5 galoppsprång. Cola tog det på 4 och det blev riktigt långt jag var inte alls med på det. Men hon räckte över trippelbarren ändå. Sedan hoppade jag om den linjen igen och fick det på 6 galoppsprång igen, varför ska det vara lagom? men tillsluts fick jag det på rätt antal dvs 5.

Cola förvånar mer och mer för var dag som går och för varje träning som går. Idag var hon riktigt fin. Carro tyckte också detta och menade på att Cola hade ju kapacitet. Hon har inte bara fin kapacitet när hon hoppar över staketet utan även över hinder.

Jag måste tänka på att:
* Rida lugnt till hinderna, låta hinderna komma till mig.
* Se till att ha en bra position över hinderna.
* Ha lagom och jämn galopp på Cola så det inte blir av och på.


Dagens ridning

Tari:
Började rida fram henne och mjuka upp henne lite. Därefter började jag rida henne utan stigbyglar, jag insåg att det var sjukt länge sedan jag red utan stigbyglar. Tog stigbyglarna hoppade två språng. Släppte stigbyglarna igen och hoppade en liten bana utan stigbyglar, jag måste verkligen hitta min balans igen. Det känns som min balans är jätte dålig nu, innan har den varit riktigt bra.

Cola:
Red jag fram, mycket serpentiner med avsaktningar i mitten. Hon gick riktigt fint, hoppade några språng, hon var mest oengagerad och lyfte inte på benen ordentligt. Lite klantig är hon allt. Annars gick det bra.

Så här gör jag när jag inte vill sakta av.

Krafft morot

När jag var nere i Falsterbo handlade jag något som heter Krafft morot. Det är hästgodis för hästar.


+ Lagom stora bitar, många hästgodis förpackningar har mega stora bitar.

+ Lagom pris

+ Min kräsna Tari gillade det jätte mycket, även Cola men hon är inte så kräsen.

+ Där står bästföre datum, jag vet inte hur många påsar hästgodis jag såg i Falsterbo UTAN bästföre datum.


- Lite svårt att ta med sig.



Jätte bra hästgodis tycker jag, får 4+ av mig av 5 möjliga. Alltså väldigt bra tycker jag. När jag var i Falsterbo kostade en förpackning 20 kr, så det slutade med att jag köpte tre. Det är dessutom 1 kgs förpackning. Finns att köpa hos Krafft och deras återförsäljare.


Dagens ridning


Tari:
Red jag en lång runda på åkern, riktigt avslappnande och skönt.

Cola:
Försökte göra samma sak som med Tari men Cola hade inte samma åsikt hon bara reste sig och dummade sig så det slutade med ett pass på banan istället.


Irriterande

Jag hade anmält båda hästarna till tävling i helgen lördag och söndag dvs 31 och 1 Augusti. Idag på eftermiddagen får man mail och besked om att tävlingen är inställd. Jag tycker att detta är väldigt sent att komma på att det är alldeles för lite starter nu. Det har inte kommit med ett brev på posten för arrangörerna precis.

När man själv vill avamäla till en tävling ska man göra det senast fredagen innan tävlingsveckans start kl 8 på kvällen. Borde det inte finnas någon gräns för när man får ställa in tävlingar som är rimliga. Ska man tävla i helgen får man betala efteranmälningsavgift. Är det för att övriga klubbar ska tjäna mer på det? Riktigt irriterande är det i alla fall. Då det är enda helgen på ett tag jag är ledig och kan tävla, då ställer man plötsligt in tävlingen och där är inga andra tävlingar inom rimligt avstånd. Irriterande.

Vad anser ni?

Full rulle

Det har verkligen varit full rulle. Dagarna har varit fulla med jobb, jobb, jobb och rida två hästar samt försöka få lite sömn för att orka med livet. Det är jobbigt och kämpigt att gå upp klockan 6 om morgnarna för att sluta vid lunch och på det igen på eftermiddagen och sluta vid halv 11. Lagom att lägga sig vid 12 och gå upp klockan 6? nej, det blir väldigt tufft i längden. Men vad gör man inte.

Nu är jag i alla fall ledig ett tag!


Dagens ridning

I onsdags tränade båda hästarna, igår skulle dom gått lite lätt men det hans och jag orkade inte riktigt med.
Idag blev dom ridna i alla fall.

Tari:
Hon var lite stel i början och bara gick upp med huvudet i galoppen i vänster varvet. När jag äntligen fick igenom de jag ville och fick henne på tyglen även i galoppen i vänstervarvet gick det hur bra som helst. Red lite volter och öppna så hon verkligen lyssnar på mina skänklar.

Cola:
Hon var skit duktig idag om man jämför mot vad hon brukar vara. När jag rider fram mina hästar och speciellt på unghästar brukar jag stå i tre punktsits och låta dom rulla på lite. Men Cola har bara dragit i väg tidigare. Idag kunde hon gå kontrollerat när jag använde mig av tre punktsitsen. Sen travade jag henne en massa volter och olika svängar. I galoppen gjorde jag en massa volter och hon kunde till och med göra en liten volt. Så hon var jätte duktig.


Gårdagen

Igår var jag i Munka och tittade på tävlingar på eftermiddagen. Vad jag ångrar att jag inte startade där. Men inte trodde jag att det skulle vara så länge. Jag jobbade ju till halv 2 så planen var att jag inte skulle hinna tävla. Men de hade jag ju hunnit insåg jag.

Istället åkte jag och tittade på lite jag känner och kameran var givetvis med.

Carro min tränare och en unghäst.

Carro träning Tari

Inlägget jag skrev om Taris träning försvann :S
Här är banan vi hoppade:

(bilden är klickbar)

Började med att hoppa oxern och räcket i mitten på en 8 volt. Detta gick jätte bra när jag använde yttersidan ordentligt. Det är någonting jag är väldigt duktig på att slarva med.

Linjen hoppade jag senare med 5 galoppsprång och 4. Detta gick riktigt bra och Tari var riktigt lydig. Carro tyckte att hon var jätte fin idag.

Hoppade banan och det gick super dock fick jag lägga någon volt när jag inte han med och Tari blev alldeles för bockig. Det var ju så kul att träna hoppning efter att inte fått hoppa på två hela veckor. Stackars Tari.

Banan höjdes därefter och vi hoppade den igen. Blev ett stopp på vattenmattan, vi kom aldeles för långt ifrån och jag slutade plötsligt att rida, inte alls bra. Annars hoppade hon super, bara jag använde yttersidan vilket jag ibland inte gjorde. Hoppade om banan och jag gjorde samma misstag igen, ytterligare ett stopp på vattenmattan. Men hon hoppar den superfint när jag kommer rätt och rider ordentligt.

Jag måste tänka på: Blicken, skänklarna, massa yttersida, ha bra och jämn galopp, våga rida trotts avståndet är stort.

Syns det att vi har trångt till de upphöjda bommarna? Jag vet eftergiften blev lidande likaså blicken.


Carro träning Cola

Idag på morgonen tränade jag Cola för Carro.

Här är banan vi hoppade
 
 De som är ljusblått är upphöjda bommar.

 4:an föreställer ett vanligt räcke med en vattenmatta under.





Bilden är klickbar.

Började precis som med Tari att hoppa 5:an och 3:an på en 8:a. Det var svårare med Cola. På Cola måste jag rida ännu mer med yttersidan och låsa den helt. Och inte låta yttertygeln glappa. Men när det funkade gick det riktigt bra.

Hoppade därefter linjen 2 och 7 med 5 och 4 galoppsprång. Det gick ganska bra, jag har bara väldigt svårt att korta Cola. Hon är inte så reglerbar än. Några gånger han vi inte riktigt med och ibland smet hon sidan om de upphöjda bommarna. Annars var on superfin på hinder.

Hoppade banan därefter. Det gick ganska bra. Vårt problem är att svänga därför blev 3:an och 6:an som var samma hinder väldigt mycket rivet av mig och Cola. Mycket handlar om att hon inte är stark nog och inte har tillräckligt med rurtin.

När jag rida Cola måste jag tänka på att vara mer konsekvent, sitsen så att skänklarna inte åker bak och blicken. Och att använda massor med yttersida hela tiden.

Banan höjdes ett snäpp. Då framkom våra problem med att svänga mer. Men hon hoppar fint trotts att det ibland blir väldigt vinglig anridning till hindret. Till sist hoppade hon riktigt fint på 3:an och 6:an. En gång när jag skulle hoppa 7:an så var där 3 galoppsprång fram till oxern och 4 efteråt. Men jag red på lite sakta, när jag kommer närmare inser jag att avståndet är jätte långt och slutar rida och är bered på att Cola ska stanna eller ta ett galoppsprång till. Vet ni vad som händer? Jo, Cola tyckte det var lämpligast att hoppa av där så att det blev ett litet långt hopp haha. Carro bara hon har i alla fall inte problem med att räcka över.

Här har ni hindret när hon hoppade av jätte tidigt. Eftergiften och min sits är lite efter. Haha. Men det är trotts allt bara 3:de gången jag hoppar Cola.


Jag vet att jag har olika färg på träns och sadel och martingal, jag skyller på att jag är färgblind fast egentligen är det så att Cola har lite för stort huvud för mina andra träns.

Ett stort tack till Karolina som har tagit bilderna på Cola titta gärna in på hennes blogg här.

Ändrade planer

Idag var det alldeles för varmt och soligt för något som hette måla staket. Istället blev det att åka en sväng till vår sommarstuga och städa i sadelkammaren.

Det är mycket som ska sorteras och fixas med i sadelkammaren, man har ganska många saker och begränsad plats många gånger.



När jag sorterar små grejer använder jag mig av burkar av olika slag. Helst inte papp eller kartonglådor för dem samlar fukt och håller fukten. Därför använder jag mig ganska ofta av plast lådor använd dock aldrig glas.

Det är inte vilka plastlådor som helst utan glassburkar eller kakburkar. Det är väldigt praktiskt. Man köper ju ändå glass och vi sparar alltid på nästan alla burkar. Det är perfekt att ha till små saker i sadelkammaren och lika praktiska att ha bär i när man fryser in bären. Dom har många användningsområden. Dom går även att stapla på varandra och är billiga då dem inte kostar något i inköp. Andra förvaringsboxar osv kostar en del.

Dagens ridning

Tari:

Red jag ute på vallen först. Hon gick super duper bra. Tränade på att hon skulle gå riktigt rakt. Sedan tränade jag på oändligt långa skänkelvikningar åt båda hållen det gick riktigt, riktigt bra. Sedan red jag på banan och där gick det inte lika bra, hon var stressad. Men efter ett tag gick det bra ändå.

Cola:

Tränade mycket övergångar utan att hon skulle dra mig ur sadeln I början gick det inte alls bra. Men ju mer jag tränade desto bättre gick det. I slutet var hon riktigt fin.

Lite bildbrist. Mamma får helt enkelt fixa det på träningen dvs ta fler kort om vädret tillåter.

Veckans planering

Så här ser veckan ut för mig!

Tisdag: Rida båda hästarna, kanske måla staket.

Onsdag: Carro träning x2, kanske måla staket.

Torsdag - Söndag: Jobb, Jobb, Jobb och åter jobb!

Ska bli riktigt kul och träna båda hästarna, det var ett tag sedan jag tränade Tari och jag måste lära känna Cola bättre. Det finns många saker man ännu inte lärt sig på Cola, allting är ju nytt för både henne och mig.

Målet är att om ett par veckor komma ut och tävla Cola. Tari ska nog gå en tävling regionalt 1,10 och sedan börja hoppa lite 1,20 igen är det tänkt. Allt blir som det blir pga att jag jobbar ganska många helger. Det är bra på sitt sätt (=mer pengar) men dåligt ur tävlingssynpunkt. Till Hösten väntar skolbänken igen.


Brutalbänken på Riksidrottsförbundets anläggning på Bosö. Oförglömligt, jag ångrar inte en sekund att jag begav mig vilt främmande till Bosö och därifrån vidare till Stockholm. Brutalbänken, är verkligen brutal, jag fick panik, jag minns ögonblicket än idag, jag ville inte ge mig, jag ville vara bättre. Precis så känner jag mig just nu, ständigt förvirrad, men jag vill inte ge mig, jag ska vara bättre än vad jag är.

Dagens ridning

Tari:
Red jag ut på åsen med Karin. Rundan tar en timme och tre kvart. Riktigt kul är det. Först skrittar man en bra bit, sen kan man trava lite var man vill på asfalt eller på grusvägar. När vi väl kommer upp på åsen så rider man in i en skog, travar lite sen kommer man till det som Tari tycker är så roligt. Där är en ganska brant backe där vi låter hästarna gå för fullt uppför. Det går riktigt fort, man hinner knappt med att tänka. Tari var riktigt duktig idag och det gick fort. Sen travar man lite och skrittar tillbaka. Detta är jätte kul och krävande för hästarna.

Vad är det man ser? Jag tycker det ser ut som en ko haha. Nej det är en glad bockande Tari.

Cola:
Red jag hemma på banan. Hoppade lite små hinder. Hon drog väldigt mycket efter hindrena, försökte få henne att gå mer lugnt genom att göra volter efter hindrena och sakta av. Sedan gick det riktigt bra. Sen skulle jag hoppa ett annat hinder och det rev hon några gånger, hon var inte riktigt med mig. Sedan blev hon sur och bara blev stutsig. Men tillsluts gick det bra.

*



hej! kan du skriva om hur du tänker och gör när du ska tävla jag blir så himla nervös och vet inte hur jag ska tänka då? skulle vara jätte snällt! :)

Jag har skrivit i ett inlägg här om just mental träning och hur man ska tänka på banan osv.
Vill man läsa mer om idrottspsykologi kopplat till ridning kan man titta in här.

Det viktigaste är att träna på att tävla åka på träningstävlingar. Det är även viktigt att ha någon kunnig person med sig. På min första tävling hade jag min tränare med mig. Ett väldigt bra tips. När jag var yngre tränade jag för en banbyggare och hon hjälpte alltid mig så mycket hon fick och efter tävlingen tränade vi alltid på mina misstag. Detta var ett superbra koncept. Tyvärr tränar jag inte för henne längre men funderar lite på det.

Det är även viktigt att lära sig att komma ihåg banan. Hemma kan man be en kompis eller en förälder att säga en bana en gång fort och därefter ska du lära dig att komma ihåg den. Man har mycket igen om man lär sig komma ihåg banan. Då har man en sak mindre att bekymra sig över.

När jag blir nervös vilket är väldigt sällan numera. Så brukar jag tänka igenom banan en gång när jag kommer in på banan. Sen tänker jag hur jag ska rida och tar några djupa andetag. När jag väl börjar hoppa fokuserar jag bara på vad jag ska göra, hur jag ska rida och bara tänka på hur jag rider min häst bäst.

Detta var mina tips. Har någon några andra tips?


Var var träningstävlingen?

Träningstävlingen var på min hemmaklubb Åsbo Ponnyklubb (ÅPK)

Igår släpptes hästarna ut i sommarhagarna!

Det var en väldigt glad Tari som kom ut i sin nya hage.



Cola tog allt mer med ro och var väldigt hungrig som hon nästan alltid är.


Dagens ridning

Idag efter jobbet red jag båda hästarna. Det är så drygt att jag alltid får jobba över på jobbet, det går aldrig en dag utan övertid. Tråkigt men sant tyvärr. Men nu har jag i alla fall 5 dagars ledighet om dom inte ringer in mig.

Tari:
Idag red jag henne faktiskt med gramanen, jag tyckte hon jobbade dåligt i galoppen igår. Idag med gramanen gick det jätte mycket lättare och det var lättare att få tag på henne. Jobbade ganska mycket i galoppen och övergångar
skritt ->Galopp. Det gick riktigt bra. Avslutade med att rida lite utan gramanen och även de gick jätte bra.

Just sånt här tränade vi på, men jag tror dock inte att det såg så här ut.

Cola:
Konstaterade idag att det var bara 8:de gången jag red henne sedan jag fick hem henne. Hon har vilat i några dagar pga av att hovslagaren har varit här och hon var lite öm osv.

Hon var jätte duktig idag med, hon sköter sig som hon ska. Bara svår att svänga och stanna. Tränade därför massa övergångar med henne. I slutet gick det bättre. Jag tror att hon kommer bli bättre när vi lär känna varandra mer.

Colas nya hage

Cola har ju hoppat ut ur hagen ett antal gånger. En gång slutade det med att vi hittade henne ute på stora landsvägen som går precis utanför vår gård. Det kunde slutat riktigt illa, men som tur var gick allting bra. Hon var lätt att fånga in och hon hade lyckats komma över så hon inte hamnade i diket.

Nu har hon därför i "sommarhagarna" som vi kallar det fått en egen special hage. Där staketet är extra högt. Staketet ligger på cirka 1,60 överallt i hennes hage. Nu ska hon förhoppningsvis inte kunna hoppa över igen.

Idag har hon enligt mina föräldrar varit arg för att hon inte kunde hoppa över och sprungit längst staketet (jag jobbade då).

Man ser inte översta tråden riktigt men den sitter vid där stolpen tar slut i alla fall.


Tre trådar har vi i Colas hage, allt för att hon inte ska kunna rymma igen.

Senaste tiden

Har jag haft det väldigt stressigt. Hästarna har gått lite på halvfart. Jag har jobbat en massa redan på ett tungt schema har jag fått jobba över en massa igår kväll jobbade jag tex över en hel timme. En timme blir lätt mycket och på redan ett tungt schema.

Träningen denna veckan blir det ingenting av, jag hinner inte och jag var på träningstävling i Måndags med Cola. När fredagen är kommen och nästan över är jag ledig i 5 dagar, ska bli underbart skönt!

Cola är inte helt enkel. Vi har lite smått problem med henne. Hon hoppar över staketen. En dag när vi skulle ta in hästarna så hörde vi något på stora vägen (90 väg). Då var Cola där ute. Bara att springa ut på vägen och fortast möjligt fånga henne. Hon klarade sig trotts alla odds utan några skador. Hur hon har klarat av att hoppa över två staket och hoppa ut på stora vägen är för oss fortfarande ett mysterium. Men huvudsaken är att hon är hel.

Sedan den dagen får jag och min mamma turas om att sitta ute hos hästarna. Men Cola bestämde sig ändå en dag då mamma satt där ute för att hoppa över staketet. Som tur var fick mamma in Tari och det blev ingen skada skedd och Cola gick in i stallet. I snart är staketet på "andra" sidan som vi kallar det klart. Vi har fått bygga högre staket för att Cola inte ska kunna hoppa över det i samband med att vi ska byta brädor ut med vägen.


Träningstävling Måndag

I måndags var jag och Cola på träningstävling. Då hade jag bara haft henne i ungefär 1½ vecka. Men iom tufft schema bestämde vi oss för att åka på Träningstävling istället för träning. Pga att vi inte haft henne så länge valde jag att starta två väldigt låga klasser.

80cm
Cola var väldigt lugn och lyssnade riktigt mycket på mig på framridningen. Även vägen dit skötte hon sig exemplariskt skönt att veta. På framhoppningen däremot var det full rulle. Jag fick inte riktigt stopp på henne där efter hinderna. Hon hoppade fint utan att titta på någonting.
Inne på banan nollade hon utan några problem. Dock väldigt svår att svänga och det blev oryttminskt. Men jag har ju aldrig tidigare hoppat bana på henne.


90cm
Var tre starter efter 80cm. Red inte fram så mycket bara in på banan igen efter lite återhämtning. Denna gången var där en häst i hagen som sprang lite och gnäggade. Detta fick Cola att tappa koncentrationen på de hon skulle göra så att vi rev 4:an sedan var där alternativ hinder till banken, jag hoppade ej banken. Sen 7:an var också vattengrav eller alternativ, jag valde alternativet villket var 4:an på andra hållet. Banpersonalen blev aldrig klar med hindret så jag fick göra volt efter volt där tills domaren säger till dem om dom ska bli klara någon gång? Jag får inte till någon bra anridning och det blev en rivning där med.


Resultatet av dagen är jag väldigt nöjd med! Cola uppförde sig exemplariskt hela tiden.

Falsterbo Horse Show Fredag

I fredags var jag som sagt var i Falsterbo. Riktigt bra stämning! Som vanligt fick man stå på V.I.P Parkeringen, najs = nära till bilen. Väl inne på området blev det en hel del shopping (som vanligt).

Varmt något så in i var det. Vi satt på läktaren och tittade på andra kvalet till Derbyt sedan när 5-åringarna hoppade shoppade jag och sedan låg vi vid bilen i skuggan. Sedan var det äntligen dags för FEI Nations Cup.

Dagens höjdpunkt var det. Men vad hade laget varit utan våran silver hjälte från OS i Hong Kong?
Jag förstår inte varför vissa ryttare på den nivån rider så illa.

Dagens (fredagens) köp:

* Kingsland Stalltäcke
* Eskadron bakbensskydd
* Modern Horse svettäcke
* Kraffts morots hästgodis x2
mm en massa små grejer köpte jag också.


Sverige i topp!

Inte lite fotografer. På tal om fotografer så var jag och min mamma med på Sydnytt på SVT på TV!


Dagens ridning

Tari:
Red jag ut med Karin. Vi red en runda på två timmar upp på åsen. Riktigt kul var det. Tari var laddad och när vi galopperade upp för uppförsbacken som är brant och i full fart var riktigt kul. Hon hängde bra på Karins häst som gått där en massa. Tari var duktig. Förutom när bromsarna bet henne då bockade hon som en galning i traven.


Cola:
Red jag väldigt lätt hemma i alla gångarterna en liten stund.

Hopphäst

Min nya stjärna Cola. Bestämde sig idag på morgonen att hon skulle träna vidare på vad vi tränade för Carro. Hon tog saken helt i egna händer och hoppade över träd staketet in till Tari. Väl inne hos Tari blev det inget kul. Tari sparkade Cola på bogen (misstänker vi, det ser ut så, ingen såg detta inte när hon hoppade över heller, men staketet var helt) så hon har märken där och en liten bula som en lårkaka.

Vi såg detta ganska fort att det var två hästar i en hage och det var bara att ta in dom fort innan vi skulle till Hästveda marknad.

Senare på eftermiddagen tittade vi på Cola och jag red henne väldigt lätt. Hon har inte tagit någon skada som helst av det som inträffade. Bara att hon är kanske lite stel. Men det sägs att det är bättre att dom rör på sig lite, så dom inte blir ännu stelare.


I morgon bär det av till Falsterbo Horse Show igen! UNDERBART!


Hästveda marknad

Idag har jag och mamma varit på Hästveda marknad. En skit kul marknad där dom även har hästar samt en massa små djur och givetvis vanliga marknadsstånd.

Hästarna är väl vårdade (hyfsat) och har tillgång till både mat och vatten där och det är under kontrollerade förhållande dom befinner sig där. Men jag tyckte det var riktigt synd om ett föl som var där, de var knappt tre dagar gammalt. Inte kul för en sådan liten att befinna sig på en marknad med en massa folk. Där var även ett sto med föl (fölet var äldre) men hela stoet var dyng surt och jag skojar inte, de såg ut som den var badad trotts att det bara var som den var jätte svettig.

Kaniner och ankungar är alltid så söta och andra små djur, det känns som man blir ett litet barn på 5 år ingen att få gå på marknad och se alla dessa djuren, det är så underbart.

På själva marknadsstånden var där en hel del saker, inte så mycket hästgrejer. Men det blev några grejer ändå dock ej hästgrejer.


Dagens ridning - Tari

Efter träningen red jag Tari hemma på banan. Passade på att ta några språng på henne, tränade mycket på att vända för ytter vilket är de vi behöver träna på mest. Det gick riktigt bra hon var pigg och glad och bockade iväg lite ibland. Annars gick det super bra förutom att hon var lite för över pigg i slutet. Men det är kul att hon tycker att det är kul i alla fall!


Träning för Carro

Idag tränade jag Cola för Carro, det var första gången jag tränade henne och första gången jag hoppade henne (sedan hon blev min, har hoppat henne lite när jag provade henne).

Cola gick jätte fint in i transporten, men skrapade en hel del på vägen till träningen. Men på vägen hem stod hon helt stilla.

Till träningen. Började med att rida runt lite i trav och galopp, det gick jätte bra. Förutom att jag glömde att man ska använda yttersidan. När man inte använder yttersidan hamnar man någon annanstans än på banan helt enkelt.
Sedan började jag hoppa ett litet kryss, men jag glömde att man ska hålla benen om trotts att hästen är jätte pigg. Men efter några gånger gick det jätte bra. Sedan hoppade jag två hinder på en 8:a och det gick också jätte bra förutom yttersidan som jag inte alls hade någon som helst kol på. Sedan hoppade jag en liten bana och det gick också jätte bra. Hoppade i banan en liten kombination med och det var inga som helst problem.

Jag måste tänka på att inte:
* Jaga iväg henne.
* Ha lagom fart.
* Använda yttersidan.

Mamma lovade att hon skulle ta kort idag, vet ni hur det slutade? Jo prat monstret stod och pratade med någon och höll inte ens i min kamera. Tyvärr. 

 

Falsterbo Horse Show

Dagen har spenderats i underbara Falsterbo som besökare. Man kommer på varje år hur underbart och härligt det är.

Carro min tränare hoppade 6-åringarnas semifinal idag och det gick jätte bra, hon nollade och är vidare till final! Grattis Grattis till henne.

Vi åkte hemifrån vid 11 tiden. Gick på mässan rätt länge och sedan tittade på Carro och gick lite på mässan igen och åkte sedan hem.

Det blev inte så mycket shopping i Falsterbo idag, det beror på lite olika saker. Dels har jag redan extremt mycket hästgrejor. Sedan tyckte jag att utbudet verkligen var under all kritik. Men trotts det blev det lite shopping, inga direkta fynd utan mest bara vanliga grejer.

Kan skriva en liten lista:
* Två par boots
* Två maskkontroll
* Eskadron Bakbensskydd
* Pessoa Bakbensskyd dom som inte är hela utan ser ut som nät
* Kingsland handskar
* Putsgrejer+ gummiband
* Boxskylt till Cola

Det var nog allt tror jag? Kan dock ha misat något.


Carro och Didit, dålig bild då jag endast hade digitalkameran med mig.

Idrottspsykologi Ridning DEL 4 Analys och värdering

Man kan tycka och tänka hur man vill. Hur deprimerande är det inte att veta att 10% av befolkningen är arbetslösa. Varför inte tänka positivt istället och säga att 90% av befolkningen har arbete. Det är två helt olika sätt att tänka, man vill gärna tänka på de negativa istället för att fokusera på de positiva. Naturligtvis är båda påståendena lika sanna. Man får göra ett eget val, vilket fokus vill jag ha? Man ska ju självklart sträva efter att fokusera på det bästa, samt att försöka tänka på det man vill och tränga bort alla andra tankar.


Här är en jättelätt övning: Tänk inte på Jordgubbar. Hur många av er tänkte på just jordgubbar? Det som hände är troligtvis att man först tänkte på jordgubbar för att sedan tänka på att inte tänka på jordgubbar. Det gäller att fokusera på det man vill, inte på det du inte vill!


Man ska inte ändra på något man lärt sig från träningarna då man tävlar, för det kan bli livsavgörande, det gäller att ha koll på vad man gör och fokusera på rätt saker. Det räcker med att man blir ofokuserad i några sekunder och då är olyckan ett faktum. Det är så lätt hänt att man tappar koncentrationen en stund och hästen vet då inte vad den ska göra, då händer det som inte får hända, att man går omkull eller kraschar i något hinder.


När man väl kommer till tävlingsplatsen ska man inte ”träna” på att tävla, utan man ska ha tränat på allt som ingår i tävlingssituationen innan man kommer till tävlingsplatsen. Vet man om att det inte går att hoppa över ett hinder på 50 cm, då bör man inte tävla på 90 cm. Men sedan finns det alltid några saker man måste träna på, under tävlingen. Man ska försöka ha så mycket som möjligt klart innan tävlingsdagen. Man ska veta var man har allting och kontrollera så att man har all utrustning och saker som behövs med sig. När man väll är på plats måste man komma ihåg banan, träna på att komma ihåg banan på träningar är jätte bra. Det viktigaste på tävling är att göra så gott man kan, lära sig av sina misstag, träna mer på det som gick dåligt, komma ihåg det som gick bra och sist men inte minst, HA KUL!


Några sista ord
– Ta inte livet för allvarligt, du kommer ändå inte levande ur det.


Dagens ridning

Tari:
Joggade lite lätt på banan, red i alla gångarter i cirka 15 min. Mer behövde hon inte dagen efter tävling.


Cola:
Jag börjar hitta knapparna mer och mer, men problemet är att Cola blir piggare och piggare för var dag som går. Hon är väldigt duktig, byter galopp och sånt när man rider snett igenom. Hon är ganska lydig också men rätt ivrig.

Tävling Åsbo RF

Idag har jag varit och tävlat i Åsbo Ryttarförening, jag hade Tari med mig.

Tari har varit lite istadig och hon har inte riktigt gått som önskat den senaste tiden, jag har fått en del onödiga stopp (dock inte så många så jag har blivit utesluten).

Idag var målet att gå in och göra en bra runda i 1,10 regionalt. Vilket vi också gjorde. Jag hade för dålig fart till 1:an sen efter det gick allting bra till 5:an där Tari började tveka, men jag la på benen och det gick super bra. Sedan gick allting bra tills sista hindret där hon halkar och vi kommer jätte konstigt på de men Tari rättar till det. Jätte skönt att veta att det gick bra idag.

Vi var 7 hundradelar ifrån placering. Riktigt irriterande, men sådant är livet. Jag är nöjd i alla fall.



*



Har fått lite frågor tänkte svara på dem här.

Vad bör en vad bör en 5-åring ha gjort då?
En 5-åring som har utvecklats normalt, inte haft föl eller blivit sent inriden. Borde ha varit ute och tävlat och hoppat 1,20 då det är i 1,20 alla 5-års championaten går. Cola är INTE kvalad till något championat, då hon endast är tävlad 1,20 en gång. Men hon har nollat 1,10 regionalt.


var har du köpt grimman någonstans? :)
Grimman Tari har på bilden är köpt på Granngården, på rea för ett par år sedan.


Lägg märke till att många av mina grejer är faktiskt köpta på rea!

Dagens ridning

Tari:
Red lite lydnad och hon skulle lyssna på mig. Serpentiner och 8:or gjorde jag också. En jätte bra övning för Tari är att rida i 8:or i galoppen och sakta av till skritt eller trav i mitten och sedan fatta galopp igen. Samtidigt som hon blir mjuk och fin får hon övergångarna också. Perfekt när man kan göra flera saker samtidigt.


Cola:
Cola var duktig idag, gjorde ingenting som hon inte skulle. Igår bockade hon något. Men idag inga tendenser till det. Jag rider ganska kravlöst på henne. Hon ska lyssna på mig och slappna av. Hon är ganska spänd just nu. Jag testade hoppa två små kryss som står på banan. Det gick jätte bra. Det var bara att styra så skötte hon resten ungefär. Efteråt blev hon lite pigg.


Ett måste när man har eget stall..

Är att varje år köra in hö och halm. Att köra hö stod på schemat idag. Det var 32,5 grad i skuggan och vi var jätte varma.


Detta är två av de tre lassen vi körde. Sammalagt körde vi cirka 400 balar.

När jag skriver körde menar jag att vi tar höet in på gården sedan har vi en balbana som man lägger balarna på så går de upp på vårt loft eller höskulle eller vad man nu säger. Väl där uppe lavar man höet. Där nere som jag alltid står ser man till att där kommer balar på bandet hela tiden. Det är inte så lätt som det låter. Det tar sjukt långt tid och är jätte tyngt. Men när det väl är gjort har man hö för ett helt år. Vilket är underbart!


Min nya stjärna!

Igår eller idag beroende på hur man ser det hämtade vi min nya stjärna Cola. Det blev många ändringar i planeringen vilket gjorde att vi var inte hemma med Cola förrän vid 1- tiden i morse alltså strax efter midnatt. Det var jobbigt, vi åkte långt, det var inte alls meningen. Samt att jag gick på jobbet kl 7 idag och jobbade ganska länge.

Åter till min nya stjärna Cola. Hon är ett sto född 2005 alltså 5 år. Hon har gjort vad en 5-åring bör ha gjort. Hon verkar väldigt snäll att ha med att göra i stallet osv. Dock är hon ganska pigg när man rider henne. Hon är cirka 168cm lite skillnad från Taris 160cm. Cola har varit ute och tävlat en del (hoppning).



Jag och Cola när vi tog vår andra ridtur tillsammans. Första gången jag red henne hemma. Jag red inte henne speciellt länge. Utan jag red bara i alla gångarterna en liten stund. Det gick jätte bra.

Martingallen ville inte riktigt som jag, utan det hade sina egna åsikter, därför sitter den lite konstigt på bilden och ser ut att sitta väldigt hårt, vilket den inte gör.

Resultat stallmålning av några boxar

Jag tänkte visa er några bilder jag tog för någon dag sedan (onsdags) från stallet. Precis innan Tari fick flytta tillbaka till sin gamla box. Hon stod i en annan box under tiden vi målade om.


Taris box, här ser man hennes älsklings plats vid fönstret.


Ny halmat och klar, bara Tari som saknas.


Mellanväggen mot den andra boxen.


Ny målat hjälp vad läskigt. (Jag vet om att Taris hals ser jätte stor ut på denna bilden, bilen är fotograferad ur fel vinkel då huvudet ser jätte litet ut och halsen jätte stor. Det är inte alltid så lätt att ta kort i en box och jag tyckte denna bilden blev charmig på något sätt)

RSS 2.0