Carro träning

Idag tränade jag för Carro med Tari.

Tari var inte alls framme för skänkelen och hon började med att vara löjlig och stanna. Sen hoppade hon fint på första övningen som var en linje på 6 galoppsprång som jag skulle rida på 7 galoppsprång.

Sedan hoppade jag bana och allting gick jätte dåligt. Allt kändes bara jätte dåligt. Jag red jätte dåligt, samt Tari drog iväg och hoppade jätte flackt. Kan man sammanfatta det så här jag åkte mest häst.

Alla har sina bra och sina dåliga dagar. Detta var en av mina dåliga dagar. Träna halv 12 till halv 1 utan att ha ätit något sedan klockan 6 dagen innan är lite idiotiskt. Men man lär så länge man lever!


Carro och Tari för ungefär ett år sedan..

Värmebölja

Nu har värmen äntligen nått oss. De senaste och finaste dagarna har spenderats i vår sommarstuga. Riktigt roligt att vara där ute ibland, vilket är väldigt sällan. Nästa vecka väntas gäster som kommer ner och bor i vår sommarstuga. Riktigt kul kommer det bli att se dem igen. Det var ett tag sedan sist det var när det var Globen International Horse Show i höstas, då fick jag uppleva Globen för första gången i mitt liv!

I februari intog jag plats på ytterligare en stor hästtävling nämligen Göteborg Horse Show. Underbart och fantastiskt att få uppleva så många stortävlingar!

Nu nästa vecka är det dags att åka till ytterligare en nämligen de obligatoriska Falsterbo Horse Show.


Här hemma har inte hänt så mycket dagarna har rullat på. Tari har blivit riden. I morgon är det hoppträning igen, det var ett litet tag sedan sist. Idag är sista dagen på mitt "sommarlov", för många har dock sommarlovet precis börjat. Liksom de gjort för mig. Men i morgon börjar alvaret på en annan plan. Nämligen jobb! Ni som undrar, självklart ska jag läsa vidare!


Idrottspsykologi Ridning DEL 3 Förklaringsmodeller

Det bästa och effektivaste sättet att handskas med nervositet, är att man ”framkallar” det på träning eller tränar på att tävla på t.ex. träningstävlingar. Det är viktigt att träna både sig själv och hästen för tävlingssituationen. Man måste försöka lära sig att handskas med sin nervositet. Man kan även träna på avslappning, lära sig slappna av och göra att störningarna inte når fram, att man bara koncentrerar sig på vad som man ska göra inne på banan. Man bör fokusera på det som man kan påverka.


Ett annat alternativ att förbättra sina prestationer är att hitta mål - bra känsla när man tävlar är just att koncentrera sig på rätt saker. Nervositet bidrar ofta till att vi lägger mer fokus och energi på saker som inte är relevanta för prestationen. Det gäller att koncentrera sig på hästen och prestationen och att komma ihåg banan/programmet.


Hur starkt ens självförtroende är avgörs inte av slumpen. Självförtroendet är nämligen en punkt som är en produkt av din egen uppfattning om dig själv. Och den uppfattningen om dig är det inte slumpen som avgör.


Några tips


* Många tycker att det känns skönt att veta att man har gott om tid på sig innan en tävling, därför är det bra att man ser till att man är på tävlingsplatsen i god tid.


* Det gäller att känna till reglerna i tävlingsgrenen innan man kommer till start, det är viktigt att veta hur man ska göra för att prestera så bra som möjligt utan att man använder otillåtna medel.


* Skapa rutiner i teamet och på så sätt får du bättre förberedelser.


* Det viktigaste av allting är att HA KUL!


Dressyrträning

Idag tränade jag och Tari dressyr för Ditte Egholm Hebsgaard. Jag har gjort det en gång tidigare mer om det kan ni läsa här.

Träningen idag var lite mer varierande. Tari gick mycket stadigare idag på tyglen men tappade bjudningen helt ibland.
I galoppen är hon fortfarande väldigt ostadig och inte riktigt så stark som man önskat. Men det gäller att jobba mer och mer på de, så tillsluts så kommer det.

Vi red en del på volten, sedan red vi på hela fyrkantsspåret och gjorde volter på långsidorna. Det gick väldigt bra i båda trav och galopp. Vänstervarvet gick sämst. Men ibland gick det riktigt bra där. Sen gjorde vi skänkelvikningar med och hon gick bra åt sidan tyckte Ditte men ibland så fuskade hon och hade inte baken med sig riktigt. Samt att hon gick inte i så rund form som Ditte önskat. Men trotts allt gick hon väldigt bra om man jämför med att hon innan jul inte kunde skänkelvikningar. För hon har varit jätte sen och trottsig i allting.

Ditte tyckte i alla fall att det var stor skillnad på henne. Och att jag skulle fortsätta som jag gjort. Ditte sa att jag i volterna i galloppen skulle luta mig mer bakåt, så hjälpte jag Tari att sätta sig mer på bakbenen. Samt att jag skulle släppa ner benen när jag inte använde dom, ful ovana helt enkelt.


Gammal bild måste fixa nya. Här är i alla fall en bild på Tari la specialare den brukar hon använda sig av ganska flitigt. Men på senare tid har hon klarat av två dressyrträningar utan en sådan här. Bara positivt

Dagens ridning

Det var länge sedan jag skrev en dagens ridning. Tari har ridits som vanligt, men jag har inte haft något speciellt att skriva om. Det känns lite tråkigt att skriva idag gjorde jag samma sak som igår typ.

Idag red jag ut med Karin på åsen. Riktigt kul var det, trotts att hästarna blev rädda rätt många gånger. Vi var ute och red i 1 timme och 50 min. Vi skrittade ganska mycket. Men travade även en hel del. Galoppen använde vi bara i en jätte lång och brant backe, då fick dom gå verkligen för fult. Riktigt kul att ha testat. Jag och Tari var inte riktigt med Karin så vi halkade lite efter haha. Men Tari var jätte duktig idag ändå!

I morgon är det dressyrträning i Åstorp som står på schemat.


Förra året

Målningen av två boxar nästan klara

Snart är som sagt var målningen av två boxar klart, ska bli skönt. Men det är inte skönt att veta att man har tre boxar kvar. Men vi får ta det i olika etapper helt enkelt. Målet är att stallet ska bli färdig målat innan hösten.

En annan sak som har hänt som gör att det förlänger allting, är att jag har fått Sommarjobb så jag ska jobba en hel del i sommar. Vilket ger konsekvenser som mindre tid till bloggen, hästarna, målningen av stallet och allt annat som jag har att göra! Men det ska i alla fall bli skönt att ha ett jobb= lite mer pengar!


Midsommar- Målning av stallet fortsättning

Idag har vi fortsatt måla stallet, riktigt snyggt blir det kan jag berätta. Nu är allting grått färdig målat på de två boxarna. Även det vita, de gröna ska målas en gång till.

Vi hade riktig debatt om hur den nya gröna färgen såg ut att den var alldeles för ljus, men senare insåg vi att det blivit alldeles för mörkt om färgen var mörkare. Lite kul faktiskt.

I morgon fortsätter arbetet med att skrapa och slipa samt måla rören på en sida i vår sk ponnybox.

När dessa två boxar är klara som vi håller på med just nu så har vi tre boxar kvar.


Bild från igår..

Glad midsommar!

Hoppas alla har haft och fortsätter ha en riktigt bra midsommar!


Dagens målningsarbete

Före:


Efter:

Det är fotat upp i taket, därav lite konstig vinkel på kortet, men man ser skillnad i alla fall.

Före:


Efter:

Dock är det bara det vita som är målat.



Har även fått målat en annan boxfront en gång. Jag först tar man bort allt skit med en kniv eller en stålborste sen börjar man måla, det tar sjukt långt tid att få bort allting med en stålborste. Målningen ska vi göra två gånger. Så nu har vi de gråa att måla en gång till på alla ställen vi har målat, då har vi målat det gråa klart på två boxar.


Målningen av stallet tar allt mer fart..




Så här ser metallen ut i stallet, rostig och färgen är alldeles bubblig.

Mellanväggen som är målad en gång (tisdagens jobb i stallet var detta)


En box målad en gång (onsdagens jobb var detta)


Lite skillnad på vad som är målat och inte? Det båda färgerna är gråa, men den gamla gråa är väldigt gammal, då stallet inte är om målat sedan de byggdes och då var jag liten haha.


Idrottspsykologi Ridning DEL 2

Ett sätt att ta kontrollen över sina prestationer är att faktiskt ta ansvar för dem. Det är du själv som har tränat hästen bra, du red bra och din häst hade ett fint samarbete, så kan man tänka om det går bra. Går det dåligt är det enklare att lägga över allting på hästen, men det ska man inte, man ska ta ansvar för det som har hänt och skyll inte på någon annan och hitta inte på ursäkter. Visst det kan säkert finnas ursäkter för att det inte gick som det borde, att tex hästen har en infektion som bara visas när den blir ansträngd. Ifall man endast hittar på bortförklaringar så gör man bara om samma misstag hela tiden och på så sätt lär man sig inte av sina misstag.


Ibland kan man bli besviken på att hästen inte lyckades med de den skulle, men det är fortfarande ryttarens ansvar för det är ju den som tränar hästen.


Det viktigaste är att hitta sina svagheter och göra dem till ens styrkor. Om man t.ex. har svårt att prestera bra vid dåligt väder, eller vad det än nu är gäller det att ta med sig den kunskapen till träningen och träna på just det så att ni blir bra på det.


När man rider en betydelsefull tävling, tex lagtävling, gäller det att hålla nerverna i styr och tänka på att göra som man gjort tidigare och ändra inte på någonting.


När man rider och tävlar är man ett team tillsammans med hästen.Om den ena parten, ryttaren, kanske inte gör sin uppgift, blir det svårt för den andra parten, hästen, att fullfölja sin uppgift. Att tävla med djur handlar i stor utsträckning om att kommunicera. Hästar är oerhört känsliga för vårt kroppsspråk, vårt tonfall, våra hjälper och tolkar hela tiden de signaler vi sänder ut. Det handlar mycket om mental träning att kunna må bra samtidigt som man tävlar eller presterar. Ägnar man som ryttare mer tid åt att träna mental träning blir man bättre som ryttare och samarbetet mellan häst och ryttare fungerar i sin tur också bättre.


Hästar är oerhört känsliga för vårt kroppsspråk, vårt tonfall och våra hjälper, och tolkar alla signaler vi sänder ut. Om man som ryttare blir sämre på tävling än träning påverkar det hästen och då blir det svårare för hästen att förstå hur man menar på tävling, framförallt när konkurrensen blir större, den fysiska träningen mer betydande, marginalerna blir allt mindre och dem mentala faktorerna hamnar mer i fokus. Det sägs bland toppidrottarna att de är så välltränade att det är de mentala faktorerna och dagsformen som avgör vem som vinner.


Full rulle

Idag har det verkligen varit full rulle har haft att göra hela dagen.

Slipade och målade rören och metallen på en boxfront idag. Blir riktigt snyggt. Allting ska ju målas två gånger så det tar lite tid. Där var grymt mycket rost också där jag slipade och målade idag.

Tari fick vila idag, hon blev ju skodd igår och skrittade en lång runda. Senare på kvällen var hon lite kort i steget som hon ibland är efter hovslagaren varit här så hon fick en liten vilodag idag!



På söndag är det dressyrträning för Ditte Egholm Hebsgaard igen. Ni kan läsa om förra gången här. Det är sista gången, det var två gånger som en "gästträning".

*



Var är svamparna köpta?

Jag har köpt mina svampar på Gekås i Ullared för cirka 12 kr, jag minns inte exakt men det var något sådant. Dom finns på tex Maxi och andra matvaruhus också. Jag var lite otydlig när jag skrev inlägget.


Jag har också fått en fråga om jag inte kan lägga in bilder på hur det blir när vi målar och slipar i stallet?

Visst kan jag det, men idag har jag tyvärr inte haft tid. Men jag lovar bilder ska det bli!

Idrottspsykologi - Ridning Del 1

Syftet med tävlingspsykologi är att man ska få ut 100% av ens kapacitet på tävling. Det ska alltså gå lika bra på träning som tävling. Den viktigaste attitydförändringen för en del ryttare är att kunna vända på tanken om vad som är viktigast på tävlingen. Många tenderar omedvetet att lägga för stor vikt vid sig själv och andra människor i situationen. Man tänker på hur man gör, hur domaren uppfattar de och vad andra tycker. Det är inte viktigt att veta vad domaren tycker, vad det andra tävlande och publiken tycker om mig och min häst och vår prestation.


Det allra viktigaste är att man trivs med sin häst och att man försöker vara den bästa ryttaren för sin häst. Man ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker och bara koncentrera sig på att vara en så bra ryttare som möjligt för sin häst.


Tjusningen med att tävla är att man aldrig i förväg vet hur det ska gå. När man går in på banan har man inte en blekaste aning om hur det kommer gå, resultatet kan bli hur som helst. Om man på förhand visste hur det skulle gå försvinner tjusningen eller utmaningen.


Attityden har större betydelse än vad man tror. Om man väljer att lägga fokus på att ”spela för att vinna” blir prestationen så bra som möjligt. Om man istället väljer att spela för att undvika att det ska gå dåligt, då lägger man automatiskt fokus på de man inte ska göra. Då blir prestationen inte lika bra, som den kunde ha blivit. Rider man in på banan med säkerhet och är självsäker så överför man det till hästen. Om man känner sig säker på hur man ska rida och har bestämt sig för vilka vägar man ska välja så smittar det av sig till hästen. Detta är väldigt bra att tänka på även på framridningen, våga ta plats och rida fram som man har planerat.


Dagens ridning

Idag efter Tari blivit skodd blev det en skrittrunda som tar cirka en timme med Karin. Hästarna hoppade rätt mycket idag, dom var med andra ord på tårna samt där var mycket folk ute. Allt från bilar till presenningar


Sommarlov = ont om tid?

Sommarlov betyder för många mycket tid. Men för mig betyder det precis tvärt om, mycket att göra och lite tid.

Idag har jag börjat slipa metallen i stallet och börjat måla en del, den delen mellan hästarnas boxar. Det tar väldigt långt tid att först slipa av all rost och sedan måla det. Men fint blir det!

Men klart det kommer hända en massa kul i sommar.

Falsterbo är ett måste för mig, är det dessamma för er?


Skumt?

Jag har en sadel på annons på de stora annonssidorna. Jag fick ett svar på Hästnet på annonsen de löd så här:

Jag är glad att höra från dig, jag verkligen uppskatta det. Jag är en oceanograf och är för närvarande på havet just nu är jag köpa denna produkt för min dotter. Jag kan bara betala via banköverföring som jag har tillgång till mitt bankkonto online. vänligen komma tillbaka till mig med dina bankuppgifter så jag kan gå vidare med betalning och efter det att betalning har gjorts, skall jag sända en plocka upp agent som kommer att plocka upp objekt från din adress.
Jag väntar på ert slutpris.
Hälsningar

Varken undertecknat eller någonting? Lägg även märke till objekt? Det är en sadel. Lägg även märke till den dåliga svenskan och meningsbyggnaden?

Jag tänker inte svara på detta. Det känns som man öppnar dörrarna för tjuvar? För visst känns den väldigt oseriös? Någon som vet vad en oceanograf är? om det ens existerar?

Rengöringssvampar



Nu har jag äntligen testat dessa rengörings svamparna till betten.

Tycker dem är riktigt bra, tar bort smuts på ett enkelt, snabbt och smidigt sätt. Dom innehåller inget slipmedel, använd inte svampar med slipmedel.

Rekommenderas verkligen! De är dessutom inte speciellt dyra och finns lite överallt.

Dagens ridning

Idag red jag Tari hemma på banan. Hon var riktigt fin, jag har trotts allt inte suttit på henne på två dagar. Hon gick jätte bra. Passade på att ta några små språng och även det gick super bra! Nu känns vi taggade för en massa tävlingar känns det som! Just nu inväntar vi bara att dom ska komma. Här är väldigt tävlings fattigt just nu. Men snart kommer alla!


Tvättning

Idag har jag varit riktigt flitig. Tvättat två hela boxar i stallet. Allt för att jag ska inom snart framtid måla om stallet. Vårt stall är inte målat mer än när de byggdes till stall och då var jag riktigt liten, det är med andra ord verkligen behövligt nu

Före:



Efter:



Det blev jätte mycket renare, men som sagt var inte helt rent. Nu återstår det att det ska torka och där efter börjar jag måla stallet.

Sol och flugskydd för mulen att fästa på grimmor


Bilden är tagen ifrån Good4Us hemsida
Jag funderar på att köpa en till Taris mule. Hon har en stor vit bläs där och den blir gärna röd.
Priset på produkten är 158 kr.

Någon som har erfaranhet av denna eller någon liknande?

Vad gjorde jag på Öland?

Jag fick ett svar och det var av http://ahlquiist.blogg.se/ att jag skulle provrida hästar. Du som äger bloggen skicka en bild till mig [email protected] som representerar din blogg så lägger jag upp den på min blogg!

Jag har som sagt provat hästar idag på Öland. Hästarna var helt ok.

Tari får vila idag. Det är tröttsamt att åka bild i 4 timmar tur och retur så jag har tillbringat sammanlagt 8 timmar i bilen idag. Jag konstaterade att jag inte tyckte Öland låg i Sverige Haha. Allt ovanför hallandsåsen är Norrland ju (A) (jag vet många håller nog inte riktigt med mig på den punkten).


Nu sitter jag i bilen på väg hem från ölan...

Nu sitter jag i bilen på väg hem från öland. Är hemma om någon eller några timmar.


Full rulle

Idag har det verkligen varit full rulle här.

Började med att tvätta ett täcke, hängde upp de.

Åkte till vår sommarstuga och klippte gräset där, de var verkligen knähögt. Gräsklipparen gillade inte mig för att gräset var egentligen för långt och för tjockt. Men skit samma, skam den som ger sig, fint blev det i alla fall.

Sedan åkte vi hem och åt, där efter har jag varit ute och gått med Tari. Hon gick så pass tufft igår att jag inte ville rida henne idag så jag valde att gå ut och promenera med henne.

I morgon blir det en lång dag, avfärd här ifrån vid cirka halv 6 på morgonen med sikte på Öland. Vi kommer hem i morgon när vi har gjort de vi ska på Öland och det får bli en liten hemlighet.

Den som gissar på vad jag göra på Öland i morgon får en länkning!

En sida jag alltid tittar på..

Är:


Jätte bra sida att handla begagnade häst och ryttarsaker. Jag har handlat och sålt oändligt mycket hästgrejer på just Tradera. Det är enkelt smidigt och ganska säkert att handla på. Jag som har handlat jätte mycket på Tradera har aldrig blivit lurad, jag har alltid fått grejerna jag handlat, har det varit något som inte stämt med beskrivningen så har man haft mailkontakt och fått skicka tillbaka varorna! Perfekt ställe att handla på, finns både nytt och begagnat. Jag handlar mycket nytt där till kalas priser!

Vill ni göra fynd titta in på Tradera helt enkelt!

Har ni läsare några erfarenheter av Tradera? Dela gärna med er av dem!

Carro träning

Idag tränade jag Tari för Carro, jag är faktiskt lite små sur på min mamma, hon vägrar alltid ta kort eller filma. Det är därför jag inte har några nya bilder eller filmer.

Träningen idag gick i alla fall jätte bra. Började med att hoppa samma övning som förra veckan, fast på lite andra galoppsprång idag skulle jag rida på 5 å 3 och sen 4 å 5. Det gick riktigt bra, inget missförstånd. Det ända som hände vara att jag ibland inte blev riktigt klar i tid.

Sen hoppade jag bana med den övningen i också, även det gick jätte bra, förutom ett missförstånd på ett hinder som man var tvungen å rida en liten konstig och svängig väg till, där använde jag bara handen och glömde benen. Därför blev det ett stopp på köpet.

Hoppade banan på cirka 1,20 och det gick jätte bra! Tari hoppade jätte fint och var duktig idag på träningen.

Shopping

Idag har jag varit på Hööks och handlat lite hästgrejer, dom har ju REA just nu!


Inköpen blev:
En blå rutig grimma
En vinröd grimma
Ett par ridskor

Anledningen till att jag åkte till Hööks var ridskorna, halva priset och dom verkar faktiskt vara precis som på bilden. Lite rejälare än vanliga, dom var dessutom väldigt mjuka i lädret. Jag passade samtidigt på att köpa två grimmor, grimmor får man aldrig för mycket av! Ridskor använder jag hemma till vardags, perfekt bara att hoppa i och ut och rida. Jag är lat och rider bara med stövlar på träning och tävling.



Provridning

Idag har jag provat ytterligare en häst, jag vet fortfarande inte riktigt vad jag vill, jag vet heller inte vad jag ska göra. Det är jätte svårt att köpa häst, minst lika svårt som att sälja. Marknaden verkar vara ganska mättad på allting och de hästar som säljs begärs de mycket överpris på.

Samma på samma annonstext kan priset variera allt mellan 50.000 och 150.000. Många gånger verkar det inte skilja så mycket på den hästen för 150.000 och den hästen för 50.000. Det är svårt att hitta något och veta vem som talar sanning och vem som förfinar verkligheten en massa.

Men det löser sig antagligen någon gång. Men när? Det har aldrig varit enkelt att hitta häst. Vi har aldrig köpt vad vi tänkt oss iheller, varför vet jag inte? Det har helt enkelt bara blivit så.


Dagens ridning

Idag efter fotograferingen red jag Tari hemma.

Hon var en helt annan häst än hon varit tidigare, de märktes att träningen igår gav resultat. Nu vet jag exakt hur jag ska rida henne för att hon ska gå på tyglen hela tiden och inte fuska. Hon gick riktigt fint och stadigt i traven i slutet. Jag tränade mycket övergångar från trav till skritt och att hon skulle behålla formen även i övergångarna. I galoppen var hon riktigt fin för att vara henne, hon gick mycket på tyglen och var inte alls så stark som hon brukar vara. Det gick även att korta galoppen på henne.

Hon var riktigt duktig idag, visst det finns alltid saker att jobba med men hon var super duper bra idag. Kul att träningen igår gav resultat. Dagar som idag vill man aldrig hoppa av henne!

OBS använd hjälm när ni rider!

Studentkort med Tari





Det var första gången jag red utan HJÄLM! Rid alltid med hjälm!

Visste ni att..

När jag var blott 5 år gammal skulle jag och min mamma ta in min ponny Emil (på bilden under). Vi möttes av en fruktansvärd syn, Emil låg död i hagen! En syn jag aldrig glömmer. Jag kommer ihåg det som det vore igår trotts att det är ungefär 14 år sedan.

Emil gick tillsammans med en fd travare i hagen, allt hade funkat jätte bra. Tills dagen då Emils liv inte fanns mer. Pappa kom och vi stod i hagen, jag sa jag vill klappa honom. Pappa bara gör det då, jag bara jag vill inte han är ju död. Det var så hemskt allting. Mamma och Pappa lastade honom (död). Pappa jobbade i en stad där som man kunde obducera hästar.

Jag och mamma var hos våra näst kusiner när telefonen plötsligt ringer, det var pappa som ringde för att berätta hur Emil dött. Tyvärr var det ingen vanlig död, det hade i människospråk kallas för brutal misshandel.

Skadorna på Emil var omfattande, man såg dock ingenting på honom (utvändigt, men insidan var precis tvärt om). Stora halskotpelaren var av och en massa andra skador på honom.

Teorin om vad som har hänt är ganska självklar, den andra hästen har sparkat ihjäl Emil. Eftersom Emil hade så pass många skador och omfattande har man även konstaterat att hästen har fortsatt sparka honom efter han var död.

Att se sin första häst död i hagen när man är blott 5 år gammal, det är inte precis den starten med hästar man önskade sig.

Dressyrträning

Idag tränade jag och Tari dressyr i Åstorp privat för Ditte Egholm Hebsgaard.

Hela träningen gick ut på att jag skulle få Tari rund och gå på tyglen i en bra form.
Lite halv tråkig träning då jag bara red rakt fram eller på en volt i 45 minuter. Det märks att dressyrträningar är annorlunda mot hoppträningar, jag vill att det ska hända lite mer tex öppna, sluta. Jag skulle dessutom rida i samma tempo hela tiden, det förstår jag inte riktigt.

Jag måste tänka på: 

* När Tari inte vill gå på tyglen ska jag ställa henne mycket inåt och använda skänkelen rejält 

* Vara tuffare vid Tari så hon ska gå på tyglen hela tiden, så hon inte fuskar och tar upp huvudet.

* Tänka på att trampa ner mycket i vänster (speciellt i vänstervarvet).

* Se till att jag inte viker mig i vänstervarvet, vilket jag gärna gör.
 

Ditte sa många gånger att jag har en fin häst, inte undra på de Tari har ju lite talang, med en godkänd dressyrhingst som helbror!

Igår tog jag STUDENTEN!

Nu har jag äntligen gått ut gymnasiet! Känns underbart!


Dagen började 10 i 6 på morgonen.

Så här såg det ut lite efter klockan 2 när vi äntligen efter tre års väntan fick springa ut i regnet! Det är jag som håller i FV3a skylten och är längst fram!

Jag kan passa på att TACKA ALLA SOM UPPVAKTADE MIG IGÅR!

Vad vill ni..

Läsa mer om i bloggen? Frågor/ funderingar? övriga kommentarer?

Det är bara att ställa dem i kommentarsfältet eller maila till mig!



Ang denna bilden vet jag faktiskt inte hur gammal jag var men ponnyn köptes 1998 och såldes 2001 så det var där någon gång, jag var alltså mellan 7 och 10 år.

Carro träning

Till träningen kom jag inte med dem bästa förutsättningarna men träningen gick bra idag tyckte jag.


Denna övningen gjorde vi från båda håll. Började med att göra det med bara ett räcke istället för oxern i mitten. Jag skrev 1: 6 galoppsprång, då rev jag det på 6 på de stället och 5 på de andra stället.

Tari var jätte duktig i början, vi fick in för många galoppsprång ibland, det är bara positivt för Tari som tidigare har bara rusat och inte alls velat korta sig.

Hoppade det upprepande gånger, det gick riktigt bra. När det blev högre över 1,10, då började Tari tycka att det blev jobbigt att korta sig till 6 galoppsprång, då stannade hon en gång, men då hade jag inga ben.

När det blev oxer och högre hade jag ben och hon stannade ändå, bara när vi kortade jätte mycket och i slutet. Men sen när jag red på 5 och 4 hoppade hon det hur bra som helst.

Jag måste träna på att rida i kortare galopp med henne så att hon blir riktigt stark i den.


Next träning är på lördag, dressyr träning. Ska bli riktigt spännande och se hur det går.


Dagens ridning

Tari fick gå hemma på banan idag. I början var hon seg och inte alls framåt, de vände dock i slutet och hon blev alldeles för pigg.

Red mycket lösgörande övningar, vilket jag brukar börja med. Därefter började vi träna på att korta galoppen, det är en av våra svagheter just nu. I ena varvet blir hon stark och i andra varvet saktar hon bara av, det är väldigt svårt därför att veta hur man ska rida henne för att det ska bli så bra som möjligt.

I slutet var hon väldigt fint. I morgon är det hoppträning igen för Carro, det var ett tag sedan sist.

Ignorera det hela staketet, vi håller på att renovera staketen, dock inte där men snart ska det bli även där

Mitt i städningen fann jag det här



En gammal bild på mig och min gamla B-ponny.

Produkt test

Jag har läst ganska mycket om denna produkt


När jag var på Granngården förra veckan passade jag på att köpa hem en burk. Nu håller jag på att testa den för fullt. Den verkar ge resultat mot både lukt och det har blivit torrare i Taris box. 


Från tillverkarnas sida står det så här om produkten.

Stalosan F förbättrar stallmiljön eftersom produkten bland annat sänker smittrycket genom att minska tillväxten av bakterier, svamp, virus, coccidier samt eliminera antalet spolmaskägg och antalet fluglarver.

Stalosan F binder skadlig ammoniak- och svavelgas vilka irriterar samt skadar djurens slemhinnor och på sikt kan försvaga motståndskraften mot infektioner. En annan god egenskap är att Stalosan F absorberar fukt vilket innebär att produkten torkar upp stall- och boxgolv. Torra golv och boxar förbättrar hov- och klövhälsan samtidigt som det minskar förbrukningen av halm och annat strömaterial.

Någon som har erfarenhet av Stalosan F?


Skon åter på

För ett litet tag sedan var vår hovslagare här och slog på Taris tappsko. Skönt nu kan jag börja rida henne i morgon igen (hon har vilat två dagar).

På onsdag blir det hoppträning igen. Det var ett tag sedan sist pga tidsbrist. Nu behöver man inte ha så mycket att tänka på i skolan mer än att det är STUDENTEN på fredag.

sjukling

Idag är jag jätte förkyld precis som igår. Därför har jag bara tagit det lugnt och legat lågt idag. Tari har ju bara en framsko så hon blev inte riden idag iheller.


Täckes tvättning

Hur tvättar ni era täcken?

Jag gör en egen, ganska lätt variant på utetäcke och stalltäcke. De finare täckena brukar jag lämna in om dom är i behov av de, annars borstas dom bara av.

Jag börjar med att lägga mina i blöt..

utan några tillsattser mer än vatten, ibland grönsåpa men det är ytterst sällan. Jag vet om att vattnet är extremt skitigt, de täcket var inte direkt så rent precis..

Nästa steg är att lägga täcket på gräset, ta en borste och vattenslangen. Spruta vatten och samtidigt gnugga bort alla skitiga fläckar. Så gör jag på både in och ut sida tills det blir riktigt rent.

Efter de lägger jag täcket i baljan igen och sköljer 2-4 gånger beroende på hur skitigt vattnet blir. Efter de är det dags att hänga upp täcket, spruta av skiten som fastnat. Sen får det hänga där tills det är riktigt torrt Då borstar jag av gräset och håren som har blivit klart och då har jag ett rent täcke.


Här hänger ett rent täcke och väntar på att bli torrt

Detta är min egen variant som jag är väldigt nöjd med. Dock något tidskrävande. Men vad gör man inte?


Dagens ridning

Idag red jag Tari ute på vallen eller där dom precis tagit gräs. Tränade mycket backträning, backarna där är rätt branta och det är perfekt att träna det i alla gångarter. Tari var riktigt duktig och höll sig på mattan trotts nära springande rådjur och lite annat. Tränade backar ett bra tag, sen fortsatte jag på plan mark med traven gjorde en massa lösgörande arbete och öppna samt skänkelvikningar. Hon var finare än någonsin.
Skrittade av henne och tog in henne.

När jag hoppar av henne och tar in så märker jag att hon bara har en framsko, skit tänkte jag. Tog in henne i boxen, hela hoven var helt hel, inte ens flisad.

Gick ut och började leta, gick direkt på den vid en backe, den var inte lite 8:ad utan där skiljde dryga decimetern mellan de olika sidorna på skon. Skönt att ha hittat det i alla fall. Ni som undrar om jag red fort i och med att skon åkte av, jag gjorde precis tvärt om red i lugnt och samlat tempo för hon behöver lära sig korta sig och bygga mer muskler i ryggen.


(Ni som är hästmänniskor och bor i nordvästra Skåne eller Skåne överhuvud taget borde känna igen gården ni skymtar i bakgrunden, den är känd inom hästbranchen.)

Dagens provridning..

Idag har jag provat 4-åringen jag gillade igen. Jag gillar den fortfarande jätte mycket. Men jag vet inte om jag vill ha en såpass grön 4-åring. Men annars finns det bara en massa plus med den. Eller ja något minus men de är inget allvarligt Jag ska kolla på några fler i veckan innan jag bestämmer mig.

Varför ska det vara så svårt att hitta ny häst? Mellan 5 och 7 år. Jag förstår inte varför det är så svårt. Många förskönar verkligheten något enormt och hittar på egna saker som inte alls stämmer. Varför kan hästfolk aldrig vara seriösa?

Dagens ridning

Idag skrittade jag en lång runda med Karin. Rundan tog ungefär en timme. Riktigt skönt väder var det också. Jag har konstaterat att Tari gillar INTE kor, dom var så läskiga så hon var tvungen och stanna och bajsa efter vi gått förbi dem. Annars var hon snäll.


Vilodag

Idag fick Tari vila, jag gick ganska länge i skolan och känner mig inte allt för frisk.
Gymnasieskolan är avklarad nu, något som känns väldigt skönt. Kvar finns studentdagen den 11 Juni, men jag tror inte att den kommer att bli så jobbig.

Tari vilade som sakt idag, hon har varit ute i sin hage och sprang ganska mycket i den, så vi tyckte det räcke för dagen. Nu ska jag återgå till sängen.


(arkiv bild)

Dagens ridning

Idag red jag Tari på banan hemma. Ett pass då jag tänkte trimma henne ganska mycket.

Jag red skänkelvikningar, öppna. Sedan började jag rida serpentiner men inte vanliga serpentiner utan jag red henne runt inner skänklen så hon gick som öppna i både bågen och på rakt spår. I mitten saktade jag av och skrittade tre steg, började trava igen och flyttade henne för andra skänklen så hon gick som öppna där med också upprepade jag detta. Det gäller att ha kol på både inner och ytterskänklen. Har man bara kol på inner så blir det lätt att man glider jätte långt ut och det blir ingen direkt båge.

Efter det red jag serpentiner i galoppen med, saktade av vid medlelinjen. Sedan började jag träna på vår svårighet och det är att korta galoppen, efter ett litet tag gick det riktigt bra i höger varvet. Vänstervarvet var mycket svårare, men tillsluts funkade även det. Men detta måste jag öva mycket mer på känner jag. Det är bra när man hittar speciella saker att träna på hela tiden. Men man kan inte träna en sak hela tiden men man kan försöka få in den saken i alla passen.


*


Nu har jag fått en del bra frågor, så nu blir det några dagens fråga irad. Om ni undrar över någonting är det bara att kommentera er fråga eller skicka ett mail till mig, så svarar jag på det här om det är en fråga som berör många. Annars svarar jag via mail eller på er blogg.

Varför undviker du grästävlingar?

Det finns många anledningar till att jag undviker grästävlingar.
Största anledningen är att många gräsbanor här nere i skåne är under all kritik, dom dressas inte alltså prepareras inte på flera år och blir då med tiden väldigt dåliga. Men det finns klart också bra banor som Åstorps den dressas cirka 2 gånger om året och den rids på endast på tävlingar. Det är väldigt stor skillnad på gräsbanor och gräsbanor.

En annan orsak är att det är ofta väldigt dåligt väder i Sverige, speciellt här enligt mig. Det kan plötsligt komma stora mängder regn och åska. Detta bidrar till att gräsbanorna förvandlas till lervälling och vem vill hoppa på de? Underlaget blir då mjukt och inte alls bra.

Det är svårt att veta hur man ska brodda på just en viss gräsbana, beroende på väder och förhållandena När jag var på en tävling med min D-ponny broddade vi med vanliga "standar" broddar. Resultatet blev att han fastnade i gräset och vred sig, vilket efter ett tag utvecklades till en kotledsinflammation på ena bakbenet och konvalescens en tid som följd.

Man vill inte riskera något med sin häst, därför avväger jag där jag kan och inte vill hoppa på gräs pga underlaget. Detta är min anledning till att inte hoppa på gräs.


Jag och Tari förra året på gräsbanan i Åstorp.

*



Tycker du att det är kul att tävla? Jag fattar inte grejen med att tävla, stress... och ångest.

Jag tycker att det är väldigt kul att tävla, både om det går bra eller dåligt. Men vist ibland kan det vara jobbigt att tävla när det går dåligt, men oftast har det en bakomliggande orsak. Det är trotts allt vi ryttare som har skyldigheten att se till att hästen är tränad till tävlingen och det är vårt ansvar om det inte går så bra. Man kan inte lägga över allting på hästen.

Stress och ångest är något man får lära sig handskas med, det finns mycket till hjälp av mental träning och idrottspsykologi. Har man tävlat i många år lär man sig hur man ska göra och hur man ska gå tillväga med allting. En sak som är jätte viktig är att när man känner sig osäker är att man har med någon som kan och vet hur det går till på tävling som kan stötta och hjälpa en.

En väldigt stor hjälp i mitt tävlades var i början min förra tränare, som även var banbyggare. Hon hjälpte mig jätte mycket. Nu har jag min mamma med på tävling och hon har lärt sig hur det ska vara och hur hon gör det bäst för mig, så det är jätte bra.

Det gäller att man är ett TEAM och verkligen jobba i ett TEAM!

Jag har alldeles precis skrivit ett arbete om Idrottspsykologi- Ridning, jag tänkte att jag skulle publicera där här när jag fått reda på resultatet.


Frånvarande

Jag har haft väldigt dålig med tid att sitta framför datorn de senaste dagarna.
Det sista i skolan är fixat och klart, nu väntar bara studenten och allt vad det innebär (11 Juni).
Tarans rids som vanligt, har dock vilat i två dagar, men reds idag.

Häst letandet fortsätter, jag hittar inget direkt och vet inte vad jag vill, har varit och tittat på några fler. Var bla på ett försäljningstall här i närheten och dem ville inte visa några hästar och var allmänt inte så trevliga. Det ger direkt ett väldigt dåligt intryck. Det är ju trots allt köparen som ska ställa kraven, inte säljaren.


RSS 2.0