Idrottspsykologi Ridning DEL 2

Ett sätt att ta kontrollen över sina prestationer är att faktiskt ta ansvar för dem. Det är du själv som har tränat hästen bra, du red bra och din häst hade ett fint samarbete, så kan man tänka om det går bra. Går det dåligt är det enklare att lägga över allting på hästen, men det ska man inte, man ska ta ansvar för det som har hänt och skyll inte på någon annan och hitta inte på ursäkter. Visst det kan säkert finnas ursäkter för att det inte gick som det borde, att tex hästen har en infektion som bara visas när den blir ansträngd. Ifall man endast hittar på bortförklaringar så gör man bara om samma misstag hela tiden och på så sätt lär man sig inte av sina misstag.


Ibland kan man bli besviken på att hästen inte lyckades med de den skulle, men det är fortfarande ryttarens ansvar för det är ju den som tränar hästen.


Det viktigaste är att hitta sina svagheter och göra dem till ens styrkor. Om man t.ex. har svårt att prestera bra vid dåligt väder, eller vad det än nu är gäller det att ta med sig den kunskapen till träningen och träna på just det så att ni blir bra på det.


När man rider en betydelsefull tävling, tex lagtävling, gäller det att hålla nerverna i styr och tänka på att göra som man gjort tidigare och ändra inte på någonting.


När man rider och tävlar är man ett team tillsammans med hästen.Om den ena parten, ryttaren, kanske inte gör sin uppgift, blir det svårt för den andra parten, hästen, att fullfölja sin uppgift. Att tävla med djur handlar i stor utsträckning om att kommunicera. Hästar är oerhört känsliga för vårt kroppsspråk, vårt tonfall, våra hjälper och tolkar hela tiden de signaler vi sänder ut. Det handlar mycket om mental träning att kunna må bra samtidigt som man tävlar eller presterar. Ägnar man som ryttare mer tid åt att träna mental träning blir man bättre som ryttare och samarbetet mellan häst och ryttare fungerar i sin tur också bättre.


Hästar är oerhört känsliga för vårt kroppsspråk, vårt tonfall och våra hjälper, och tolkar alla signaler vi sänder ut. Om man som ryttare blir sämre på tävling än träning påverkar det hästen och då blir det svårare för hästen att förstå hur man menar på tävling, framförallt när konkurrensen blir större, den fysiska träningen mer betydande, marginalerna blir allt mindre och dem mentala faktorerna hamnar mer i fokus. Det sägs bland toppidrottarna att de är så välltränade att det är de mentala faktorerna och dagsformen som avgör vem som vinner.


Kommentarer
Postat av: Sanna

Bra text :)

2010-06-24 @ 18:50:57
URL: http://ridtravartjejen.blogg.se/
Postat av: Sanna

Bra text :)

2010-06-24 @ 18:50:57
URL: http://ridtravartjejen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0