Mycket att göra..

Jag har varit på min praktik hela veckan från 8-5 + sammanlagt en timme i körning varje dag. Man har inte så mycket extra tid till sitt förfogande.

Jag kan berätta att där händer sjukt mycket på min praktik, jätte bra ställe. Fast gårdagen var inget vidare med blodbad (dränkte ett helt rum) och två ambulanser. Kan det bli bättre på praktiken? + en massa folk? Lärorikt är det i alla fall.. (dock såg jag aldrig människan som gjorde blodbadet men rummet såg inte så fint ut efteråt).

Idag har det inte hänt några oväntade incidenter, men det är altid ganska mycket att göra på praktiken. Trevliga människor. Jag vet inte hur mycket jag har skrattat idag åt diverse grejor.

Vård av..

Hur vårdar ni era dragkedjor i stövlarna ex?



Jag tvättar mina ordentligt, nästan efter varje användning. Dessutom låter jag pappa blåsa med tryckluften (det är inte lite grus där kommer ut trotts att man har tvättat dem). Efter han har gjort det tar han silicon spray och tar på dragkedjan och drar upp och ner tills den blir lätt. Det är jätte stor skillnad på stövlarna innan och efter.

Jag har inte haft några problem genom åren med stövlar, dem håller för mig.
Kan det bero på vården av dragkedjorna?

Dagens mödor

Idag vilade hästarna, första dagen på min 4 veckors praktik var det idag. Riktigt skönt att inte behöva rida, praktiken har ingenting med hästar att göra.

På praktiken går jag från 8-5 varje dag, för att få ihop ett vist antal timmar. Dessutom att tillägga är att jag har 30 mins bilfärd till praktiken. Kan det bli värre? Men 4 veckor går fort!


Jag vill vara liten och inte ha några bekymmer..

Tävling Viarp

Idag var jag och Cola i Viarp och tävlade, där gick några klasser efter laget var klart.

När vi ringde dit sa dom att klassen jag skulle hoppa skulle börja kl 2, klockan kvart över 1 började klassen. Som tur var hade vi redan anlänt till tävlingsplatsen. Det hatar jag när dem man ringer till i sektariatet inte vet hur långt dom har kommit och inte kan beräkna tider. I kulla lurade dom oss rejält en gång. Sedan man har börjat använda sig av online på equipe är det sjukt mycket lättare att planera.

Men Viarp vet ju inte vad datorer är för någonting, dem lever ju i medeltiden ännu. Dem hade idag ingen kol alls på framhoppningen det var mellan 10 och 14 någonstans dem skulle kalla in nästa? Normalt. Sedan frågade vi om dem hade prisutdelning innan unghästarna, de visste dom inte i sektariatet. Var på vi pratade med banbyggaren, han trodde dem hade de innan unghästarna? Tror man bara i Viarp?

Framhoppningen och tävlingsbanans underlag var VERKLIGEN under ALL kritik. Mjukt, halt och en massa skit!. Dom gjorde inget vid banan mellan klasserna. Mamma (vi tävlar verkligen inte för Viarp) var inne på banan och försökte rätta till underlaget (Hej, vad gjorde alla banpersonal? om där var några). På framhoppningen, flyttade mamma och några andra oxern, tror funktionärerna kunde göra något? nej, dem tittade på.

Nu till resultaten...

1m- 4 fel
Jag feg red på framhoppningen, hoppade bara väldigt lågt där. Jag red skit i denna klassen. Hoppade 1:an, trodde att 2:an var ett annat hinder än vad det verkligen var, insåg vilket det var lite väl sent. Var på Cola tappade galoppen och vi fick travhoppa de men det gick kalas, Cola ställde upp. Men iom det blev fel på den linjen så tappade vi till nästa linje, och där blev ett ner.

1,10 DEBUT -8 fel
Hoppade fram ännu mindre denna klassen, vågade verkligen inte riskera något hoppade säkert bara en 60-70 cm. På banan till första hindret fick jag inte fram Cola riktigt hon bara studsade, vilket i sin tur ledde till att vi inte fick något bra avstånd på den, och den trillade. Sedan trillade ett annat räcke också. Men hon var super fin, oxrarna hoppade hon skit bra på, nästan för bra ibland för hon höll på att hoppa mig ur sadeln!

Man måste gå runt hela ridhuset för att kunna stå på läktaren och filma, detta han givetvis inte mamma som hjälpte mig på framhoppningen, så där blev ingen film idag!

Dagens ridning

Idag red jag Cola i ridhuset.
Det gick mycket bättre idag i ridhuset än förra gången. Det märks extremt mycket i ridhuset när hon går på två spår i avsaktningar och igångsättningarna. Vi jobbar på att hon ska gå rakt. Hon gör även jätte bra öppnor och lite slutor, hon förstår precis vad hon ska göra och är väldigt arbetsvillig. Men avsaktningarna från ökad galopp går lite mindre bra ibland, hon fortsätter rusa, hon måste lära sig att lyssna på mig.

Jag tränar numera mycket avsaktningar och igångsättningar, hon måste lära sig att lyssna på mig och få mer muskler och ökningar och minskningar, kommer man nära ett hinder är risken stor att hon river för hon kan inte korta sig tillräckligt Men vad ska man egentligen begära av en 5-åring som man haft i snart tre månader?

Jag älskar vissa av hennes galoppombyten på medellinjen, hon bara gör världens hopp och bytar. Ibland när man gör igångsättning från skritt till galopp studsar hon väldigt mycket också.

Härlig dag

Idag har jag haft en riktigt härlig dag fick slutar klockan halv 11 istället för klockan 3. De kallar jag riktigt bra.
Det har dessutom varit varmt idag, riktigt härligt att kunna gå utan jacka. Vi har haft runt 20 grader.

(första ridpasset)
Jag kan inte riktigt förstå att det bara är snart tre månader jag har haft Cola. Hon har på denna tiden utvecklats enormt, både mentalt och ridmässigt. Vi har hunnit nolla två 1m. Hon är en sådan häst man bara sitter och ler på hela tiden. Fast hon är mycket stark och framåt Men man vänjer sig handskas med det på bästa sätt. Jag gillar hela hennes attityd till allting, alltid arbetsvillig. De ända jag inte gillar med henne är hennes talang till att flyga över hinder och att hon inte kan vara själv ute (vara själv ute menar jag de taget man tar Tari, går in med henne och går ut och hämtar Cola) detta är max 5 minuter hon ska vara "ute" själv, de klarar hon inte. Hon gör försök till att ta sig ut, hon lyckas också.

Visste ni att..

Jag har en pärm där jag sparar allting under kategorier Köpt och Sålt detta gäller endast hästgrejor, saker till hästarna och mig. Detta är väldigt bra att spara kvitton (garanti) och för att veta om ett par år eller ett halvår vad jag verkligen har betalt för mina grejor. Vill jag sälja dem vet jag exakt vad jag gav för dem, kan då lättare sätta ett pris vad jag vill ha för varan. Annars är det väldigt kul att se vad man har betalat för saker och ting.
Dock räknar jag ALDRIG vad jag har gett för mina saker, jag tittar endast på en vara vad den kostat. Annars får man panik. Man lägger ju en hel del på just hästsaker.



Läskigt

Jag läste för ett litet tag sedan på HD:s hemsida att där var en olycka på vägen jag bor.. Klok som man är börjar man leta efter blåljus (genom fönstret) och vips hittar man det ett par hundra meter från gården.

Olycka, olycka och olycka det är så vardagen börjar se ut här. Längst vår (kära) väg. I helgen inträffade en olycka där någon körde rakt ut i åkern ett par meter och bilen har till synes legat på taket en stund också. Vid samma sväng inträffade olyckan idag. i Samma sväng körde Koenigsegg av vägen för ett par år sedan.

Tredje olyckan som hände här var förra veckan exakt då hade en bild längre bort kört av vägen i en annan sväng. Vägen här utanför är en 90 väg, ganska hårt trafikerad.

Cola har varit ute på denna väg en kväll.. Dock var det inte riktigt meningen, det var innan vi visste att hon gillar att hoppa över staket. Hopphäst där ja! Hon var där ute lös, men som tur var upptäckte vi det i tid och hon var väldigt snäll att fånga in, inga bilar kom (vilken tur!) Numera ligger staketen vid Cola på runt 1,60

Tvätta benskydd?

Hur tvättar ni era benskydd?

Mina benskydd tvättas i vasken, i huset. Med varmt vatten och grönsåpa, de skuras rent med hjälp av en borste! Rena blir dem. Anledningen till att jag inte kör dem i tvättmaskinen är att benskydden blir så fruktansvärt slitna i kardborren och på andra ställen när man gör det. Detta är ett enkelt och effektivt sätt enligt mig!

Kommer ni ihåg..

När jag fotade på fölvisningen?

Så här står det på tidningenridsport om de fölet som blev högst bedömt i Åstorp:

10 000 kronor till Narcoz uppfödare

Sedan ett par år tillbaka delar hingstägaren Mikael Nolin ut 10 000 kronor till årets bästa föl efter Niveau. Priset gick i år till uppfödarna till Narcoz. 

Hingstfölet Narcoz (e Niveau u Star of Hope e Lavirco) är uppfödd av Agneta Ebbesson. Narcoz fick 51 poäng vid bedömningen i Östra Ljungby den 11 augusti, och blev sedan tvåa på Fölriks i Flyinge. Han är nu köpt av Jan Brink som hingstämne.


Här är en bild på den som jag tog under fölvisningen i Åstorp. Mitt i språnget!


Full rulle

Idag har det verkligen varit full rulle, hunnit med skola, åka och handla med mamma, mamma och jag har även hunnit förstöra bilen (eller det var inte vi) utan en fygande grej som tog i sönder rutan på bilen.

På hästfronten har det inte hänt något nytt.. Blir ingen träning denna veckan för Carro, då hon i morgon åker till unghäst-VM. Vi önskar henne all lycka till!

Tarisen gillar att busa och göra konster!

Bloggningen är inte på topp...

Men valet börjar nå sin topp! Intressant ska det bli med valet, jag var i fredag och förtidsröstade. Jag röstade för första gången! spännande!

Återgå till hästlivet, båda hästarna är ridna. Båda tog det lugnt. Tävlingsfri helg var det denna helgen, riktigt skönt att få undanstökat 6 inlämningar som ska lämnas in i veckan.

Jag jobbar på lite fler inlägg, jag lovar er snart ska det bli bättre!


Carro träning Cola

Igår tränade jag Cola för Carro.

Framridningen gick mest åt till att öka och minska galoppen, det först nämnda är inte så svårt. Men att minska, där är det mer problem. Visst det går men det kan ta halva ridhuset, inte så speciellt kul. Det gick bättre ju längre tiden gick.

Började sedan hoppa, hon var lite ouppmärksam i början, men det blev bättre och bättre. När vi hoppade banan klantar jag mig på den vita oxern, jag glömmer benen helt och hållet. I kombinationen gör jag där också ett fel, jag tar en förhållning och det ska man ju inte göra på en unghäst, hon ska få "tänka" av sig själv. Hon har svårt för att korta sig och sätta bakbenen under sig och detta blir då ett litet problem när vi hoppar. Hon måste helt enkelt bli starkare. Men hon är bara 5 år och riden i lite mer än ett år!

Lite andra reflektioner av träningen:
* Tempot varierar väldigt, måste försöka ha jämt tempo.
* Min blick är urusel ibland, mina skänklar även så.
* Ibland "går" jag före henne.
* När jag ska byta galopp lutar jag mig framåt och tittar ner.
* Jag måste träna på att öka och minska mycket mer, Cola måste bli riktigt uppmärksam på mig.

Det var inte min och Colas bästa träning, men man kan inte alltid vara på top, mycket att tänka på med stort prov precis innan, mamma var inte med.

Dagens träning

Idag har jag varit och tränat för Carro. Första gången utan mamma, tillsammans med min bror som inte gillar hästar. Det hela gick jätte bra. Dock fick Karin komma och hjälpa mig att lasta av och sadla Cola, inget svårt men min bror ville inte hålla i Cola. Annars gick allting perfekt!

Min bror som var med hade ett stort uppdrag, det var att filma. Tyvärr har filmen inte hunnits fixas då min bror sitter vid "film" datorn. Men det ska fixas under morgondagen och läggas ut!


Höst!

Nu är det verkligen ordentlig höst, med blåst och regn!
Man vill knappt gå utanför dörren, jag lyckades pricka in mitt mellan två regnskurar å han då rida båda hästarna. Underbart skönt att ha det gjort utan att bli blöt!

I morgon är det dags för träning, upp till bevis hur det går, utan mamma...

Det dröjer inte länge förrän det ser ut så här med största sannolikhet, hösten närmar sig med stormsteg!

All erfarenhet är god erfarenhet

I veckan var jag på en (ofrivillig) föreläsning i ett församlingshem. Där var det en föreläsare som heter Martin Larssom som föreläste om just all erfarenhet är god erfarenhet.

Han hade ett intresse som började vid 7-års ålder och detta var inom Hockey. När han var 20 år och spelade en ishockey match förändrade hans liv drastiskt. Från att klara allting själv till att plötsligt behöva hjälp med allting.

Han blev fick en smäll som gjorde att två nackkotor skadades så illa så han är förlamad från magen och neråt.

Han menade på att det var tur att det var han som drabbades, för han visste att han klarade av det. 8 månader på sjukhus och rehabilitering, han tänkte nästan aldrig bakåt, vad som hänt, utan bara vad som stod honom närmast.

Det jag vill komma fram till med hans föreläsning är att han menade på att om man räddade ett skott precis innan man släppte in ett mål, spelade det ingen roll för det var alltid det senaste resultatet som räknades, den senaste träningen. Man kan dra ganska konkreta drag till ridsporten att om man vann 120 förra helgen, och utesluten i 120 denna helgen så spelar inte vinsten någon speciell roll, för det är det senaste resultatet som räknades. Resultat är en färskvara om man strävar efter att vara så jämn som möjligt.

Han menade även på att det var mycket viktigt att få göra MISSTAG, för det är av dem man lär sig. Han tyckte det var oerhört viktigt att han fick trilla av stolen på sjukhuset för att lära sig hur han undvika samma situation Detta kan man dra samma slutsatts till ridningen, trillar jag av, då gör jag inte samma fel så jag trillar av igen, eller jag strävar inte åt det. Misstag är ju väldigt viktigt för utvecklingen med erfarenhet. Och att trilla av är ingen dålig erfarenhet, utan det är god erfarenhet, jag lärde ju mig något av det!!

Läste ni Ridsports artikel om Rolf Göran Bengtsson "Aldrig mer än 4 fel (nästan)". Detta strävar åt samma håll..

Dålig uppdatering..

Det finns några saker i min närvaro som för tillfället gör att det blir väldigt dålig uppdatering.

Dels igår började vårt internet krångla- telefonen lade då av som alltid när det regnat, börjar bli en vane sak.

På fredag har jag ett jätte stort prov i sjukvård, mycket av det på latin.

Jag har jätte 4 inlämningar nästa vecka + ett prov.

+ Att mina hästar ska motioneras.

Till råga på allting slutar jag kl 5 tisdag-torsdag. Så ni förstår själv hur min vardag ser ut utöver den utbildningen jag läser läser jag även en extra utbildning på Högskola på Distans. Så ja, fullmatade vardagar till max!!!!


Bomhållare


Jag har insett att bomhållarna från hööks inte är speciellt hållbara, gick sönder på ingen tid alls.
I dom andra jag har är där stora sprickor, ingen speciellt bra kvalité där inte.

Här ser man sprickorna.

Vad  har ni för några bomhållare?

Film från onsdagens träning



Lite reflektioner:

* Jag måste lära mig att sitta ordentligt ner på Cola

* Jag måste jobba mer med min sits.

* Jag måste jobba mega mycket med min blick.

* Jag måste vara noggrannare med att Cola verkligen är rak.

* Jag måste ha bättre galopp på Cola så hon hittar sin egen balans.


Dressyrträning

Igår var jag på Dressyrträning med Cola för Daniel Forsback sista prova på gången.

Vi gjorde inga speciella övningar utan mest skänkelvikningar, öppna och rida innanför spåret den var i det stora hela vad vi gjorde. Cola uppförde sig riktigt fint.


Daniel sa att en häst med den gången och stammen som Cola borde kunna hoppa hus, och ja de kan hon, hon visar ju sin fantastiska hoppkapacitet genom att flyga över staketet när det passar.

Det blev även film på träningen, tyvärr har jag haft väldigt mycket att göra så att filmen är inte redigerad och uppladdad men jag lovar att den ska i alla fall bli det under helgen! Ni får tills vidare nöja er med bilderna!

Dålig motivation

Min motivation till vad jag ska skriva om är på cirka 0. Väldigt tråkigt tycker jag, men det är väldigt svårt att ha något att skriva om alla dagar alltid, tillsist blir man uttömd på ett eller annat sätt.

I morgon är det dressyrträning igen, denna gången får Cola följa med. Ska bli intressant att se hur det går. Kan det gå annat än fort eller sakta? haha!

Jag och Cola i Trolleholm, lite snygga poser vi ligger inne med!

I Lördags efter tävlingen roade jag mig med...


Att måla staketet rött. Jag målade alla plankorna rött, dem var naturfärgade, jag han bli klar med allting på utsidan, men inte insidan, stolparna målade jag heller inte. Men det som blev gjort blev i alla fall riktigt snyggt!

Dagens köp!

Idag har jag varit på köpcentrum och köpt en ny dator! Bärbar är den, den andra jag har är stationär. Det är mycket bättre med en bärbar då man kan ta den med sig mer!

Men det negativa just nu är att jag inte har några bilder på den! Men det kommer ju med tiden!

Tävling Trolleholm

Idag var jag och Cola och tävlade i Trolleholm, första inne tävlingen och vi har bara tränat inne en gång.

1m- 4 fel
Hon ville inte alls gå frammåt på framridningen, på framhoppningen fick jag inte ens henne i galopp (hon är jätte enkel att fatta galopp på annars men ack nej), fick travhoppa räcket lågt så hon landade i galopp sedan forstätta på de spåret. Jag har ju ridit henne utan både sporrar och spö. Inne på banan gick det också segt, hon var inte riktigt vaken. Sprången hoppade hon fint, men mellan hinderna känndes allt jätte konstigt. Hon kom nära ett räcke, jag red lite dåligt där och iom jag hade dålig fart kom hon inte upp och därför trillade den ner.

1m- 0 fel
Denna gången hade jag spö, det var en helt annan häst på framridningen och framhoppningen. Allting gick perfekt där, jag behövde inte använda spöet jätte mycket utan mest peta till henne med det på bogen när hon inte riktigt reagerade när jag skulle sätta igång henne från tex skritt till trav.
Inne på banan hoppade hon jätte fint, allting stämde perfekt. Förutom till kombinationen där var det oxer in och två galoppsprång jag höll i henne lite in, så hon kom nära det och på så sätt fick långt till B-hindret med det var inga problem alls.


Vi fick vår 2:dra nolla i 1m, det var våran fjärde tävling tillsammans!

Tidningen ridsport

Idag kom som sagt var Tidningen ridsport. Jag var väldigt förväntansfull innan den kom och äntligen har den kommit och så mycket som fem av mina bilder+ mitt namn står med i tidningen. Underbart!
Minns ni när jag var på foto uppdrag av Nordvästra skånes hästvänner?

De bilderna jag har ringat in med svart har jag tagit, alltså de fyra översta och den en rad längre ner till vänster.

Riktigt kul när ens bilder kommer med i tidningen, då känner man sig uppskattad!

Svar på vad är detta?

I detta inlägget undrade jag vad det var för något som där stod GPA loggan på.

Jag fick ett rätt svar och den var en KAVAJ! Bilden är dock väldigt mörk, men den är svart.


Jag har inhandlat denna snygga GPA kavaj, tycker att den är riktigt snygg.
Mycket snygg ridkavaj i High-Tech, figursydd, elastisk, ofodrad, andas, vattenavvisande.

RSS 2.0