Idrottspsykologi Ridning DEL 3 Förklaringsmodeller

Det bästa och effektivaste sättet att handskas med nervositet, är att man ”framkallar” det på träning eller tränar på att tävla på t.ex. träningstävlingar. Det är viktigt att träna både sig själv och hästen för tävlingssituationen. Man måste försöka lära sig att handskas med sin nervositet. Man kan även träna på avslappning, lära sig slappna av och göra att störningarna inte når fram, att man bara koncentrerar sig på vad som man ska göra inne på banan. Man bör fokusera på det som man kan påverka.


Ett annat alternativ att förbättra sina prestationer är att hitta mål - bra känsla när man tävlar är just att koncentrera sig på rätt saker. Nervositet bidrar ofta till att vi lägger mer fokus och energi på saker som inte är relevanta för prestationen. Det gäller att koncentrera sig på hästen och prestationen och att komma ihåg banan/programmet.


Hur starkt ens självförtroende är avgörs inte av slumpen. Självförtroendet är nämligen en punkt som är en produkt av din egen uppfattning om dig själv. Och den uppfattningen om dig är det inte slumpen som avgör.


Några tips


* Många tycker att det känns skönt att veta att man har gott om tid på sig innan en tävling, därför är det bra att man ser till att man är på tävlingsplatsen i god tid.


* Det gäller att känna till reglerna i tävlingsgrenen innan man kommer till start, det är viktigt att veta hur man ska göra för att prestera så bra som möjligt utan att man använder otillåtna medel.


* Skapa rutiner i teamet och på så sätt får du bättre förberedelser.


* Det viktigaste av allting är att HA KUL!


Kommentarer
Postat av: denice

Fina hästar ! :)

2010-07-04 @ 23:18:46
URL: http://denicesundberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0